Sterowanie z kierownicy...

• Autor wątku Autor wątku Misiek213
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Misiek213

Guest
Witam, z racji tego że alfa została już doprowadzona prawie do perfekcji... no bardzo prawie ;) To zaczyna mi brakowac pomysłów ;)
Ale... z racji tego że moj poprzedni samochód był w full opcji bez skóry (wiem, zabrzmiało jak w opisie handlarza) to w marea;i miałem sterowanie radia z kierownicy... a teraz bardzo mnie denerwuje jego brak w mojej alfie. Więc pytanie Panowie, jak to jest z tym sterowaniem z kierownicy? Zakładał ktoś? Ogólnie to szukałem po allegro kierownicy z przyciskami... Ale ogólnie lipa.

Może by tak podpasowac od lybry? tam kierownic z przyciskami było multum....

Jakieś pomysły?

Chyba nie myślisz poważnie że przełożysz kierownicę z innego auta???? heheheh nawet fizycznie to pewnie nie jest możliwe. Nie wiem czy nawet poliftowa by pasowała.... Nie rozkręcałem tego ale ktoś chyba już o przekładkę poliftowej pytał. Jeżeli jednak już się uprzesz na kierę z przyciskami z końca produkcji przedlifta (tylko wtedy były ze sterowaniem) to trafienie jej graniczy z wygraną w totolotka :P

Ale nadal tu mowa o oryginale z lat 2002-04. Gdy kiera była przedliftowa ale z przyciskami po bokach poduchy. Czy piszesz iwok o przekładce kiery z po FL do przed FL?

Mówię o oryginalnej kierownicy do przedlifta z multifunkcją. Przełożenie kiery z polifta do przedlifta jest praktycznie niemożliwe (no powiedzmy: bardzo trudne).

Ostatnia edycja:
a dlaczego jest nie możliwe?

Ale nadal tu mowa o oryginale z lat 2002-04. Gdy kiera była przedliftowa ale z przyciskami po bokach poduchy. Czy piszesz iwok o przekładce kiery z po FL do przed FL?

Moja jest z marca i już mam sterowanie z kierownicy :)

Ostatnio wyciągałem deskę rodzielcza i do tego trzeba zdejmować kierownicę. Powiam wam że kierownica sama w sobie nie różni się niczym od tej bez sterowania. Sterowanie przykręcone jest na 4 malutkie wkręty. Wkręty są wkręcone poprostu w tworzywo z którego jest wykonana kierownica. Myślę że dało by się zamontować sterowanie od lybry ;)

O widzisz ;) ...i to już jest jakiś trop ;) ...choc w lybrach to w co trzeciej jest sterowanie ;)

a za kierownicę za 600 złotych podziękuję ;)

Ale nie filozofią są przyciski. To każdy przeszczepi. Ale problem jest:
1. Przeprowadzenie wiązki/taśmy z kiery na kolumnę.
2. Zgodność z ICSem.

I oba punkty są ciężkie do spełnienia.

@jarek 1986

marek230482 napisał wyżej dlaczego to jest bardzo trudne (z tym niemożliwe pewnie przesadziłem). Głównym problemem jest elektronika.

Jeszcze co do tego, co pisze GrzesiuSiedlce - kierownice ze sterowaniem i bez, wyglądają tak samo, ale mechanicznie to są różne konstrukcje. Diabeł tkwi w szczegółach. Nie wystarczy wyciąć "dziury" pod sterowanie i przykręcić tych 4 śrubek, bo to się nie będzie trzymać kupy. W miejscach, gdzie jest sterowanie kierownica jest minimalnie grubsza i są fabrycznie przygotowane miejsca na te 4 śrubki.

Zapewne "dla chcącego nic trudnego", ale moim zdaniem skórka nie jest warta wyprawki - za dużo kombinowania i pieniędzy.
Podsumowując potrzebna jest: inna kierownica z przyciskami, nowa wiązka do sterowania, nowy ICS z zaprogramowanym sterowaniem (chyba, że ktoś wie jak przeprogramować ten, który ma w aucie)

iwok nie musisz mi pisać jak dziecku:) ,tylko dlatego dopytałem dlaczego niemożliwe bo kierownica choć wygląda inaczej po lifcie to rozmiary ma takie same (długość,nie średnice) ,obudowa stacyjki jest identyczna i trzpień drążka kierowniczego także więc jest to możliwe ,tylko właśnie pytanie czy wymiana taśmy airbag plus ics jest opłacalna ,a do tego dochodzi inna instalacja pewnie w polifcie bo tam jest już can .
wymiana kiery na model po 2001 roku z mikro przyciskami po bokach po wymianie ics-a i tasmy nie będzie problemem .

Tylko że ten ICS, taśma i kiera robią tłustą cenę. Ponad kloca :P to ja podziękuję za przyciski głośności przy kierownicy :D

i jak zawsze wszystko rozbija się o pięniądze:) a tak apropo ics to czy cycko-pokrętła są wymienne ? Bo mój prawy cycko-pokrętlak chodzi strasznie ciężko ,tzn ciężko go wcisnąć bo kręci się normalnie

Wymienna jest ta gałka. Ściągasz ją na chama z trzpienia potencjometru (taki czopik ze ścięciem jak w starych radyjkach :) ). Jeżeli chodzi o sam potencjometr to też się go wymienia. Jest na taśmie do wyciągnięcia po rozkręceniu ICSa. Uwaga bo prawy jest inny niż lewy.

dzięki ale narazie dam mu czas bo chyba się wyrabia ,jak kupowałem to nie szło go wciśnąć a teraz już jest nienajgorzej

Amortyzatory
Powrót