Rysunek kokpitu

• Autor wątku Autor wątku Virtuocity
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Virtuocity

Guest
Witam!
Posiada ktoś z Was może przypadkiem rysunek kokpitu? A dokładniej tej części, która jest albo szara albo drewniana. Chodzi o to, że chcę wyciąć taki kształt z forniru by zamaskować ten paskudnie wyglądający plastik. Szukałem, szukałem i niestety nie znalazłem...

Nie będzie łatwo to zorganizować. Nie sądzę żeby ktokolwiek to miał. Zawsze możesz to zdjąć i przerysować :) A wydaje mi się prościej to okleić. Obecnie jest tyle doskonałych imitacji tworzyw i metali że jest w czym wybierać.
A fornir? Jak cienkiego być nie miał to i tak będzie widać boki wycięć. Nie zawiniesz go przecież pod przyciski.

w planach miałem kiedyś fornirowanie tego panelu ... musiał byś mieć najlepiej drugi panel ... następnie zaślepić od tyłu otwory po przyciskach np taśmą zrobić skrzynkę i wykonać odlew ... może być gipsowy wazne zeby byl gruby i mocny, później z odlewu po stronie oczywiście panelu robimy drugi odlew ... dzięki czemu uzyskaliśmy matrycę kształtu panela .... teraz gotujemy fornir i jak jest już miękki i elastyczny wkładamy go między matryce i ściskamy ... po wyschnięciu mamy idealny drewniany kształt panela wystarczy wyciąć otwory z miejsc na przyciski polakierować i nakleić na panel właściwy w dolecowym miejscu ... :-)

Ale jak chcesz "zawinąć" fornir między przyciski a plastik? Przecież tam ledwie folia przejdzie.... A jak tego nie zrobisz to będzie plastik widać pod kątem w szczelinie między przyciskiem a panelem. Trzeba by było mieć fornir o grubości jednej, dwóch dziesiątych mm. Nie wiem czy nawet taki jest. Moim zdaniem to jest w praktyce nieosiągalne. Lepiej się sprawdzi okleina albo lakierowanie. Tylko nie drewno bo każda podróbka trąca tandetą. Czarny mat jak miałem w poprzedniej albo może coś ze srebrnych carbonów.

Hmm... Wygląda na to, że to rzeczywiście ciężka sprawa. Problem z okleiną jednak jest taki, że nie trzeba być geniuszem by zobaczyć, że to okleina. prawdę mówiąc nie wiem jakie grubości forniru są w ogóle dostępne, więc może zabieram się za robotę od d**y strony. Z tym odlewem jednak to nie taki głupi pomysł. A co do tego, że pod kątem było by widać, że to jednak samoróbka, to myślę, że można by pilniczkiem spiłować odpowiednio ten kształt- podobnie zresztą jak w przypadku "wcięcia" wokół odtwarzacza na kasety. Choć tu planowałem go w ogóle zaślepić, bo z kaset nie korzystam i zamiast tego doprowadzić tam złącze usb pod loudlinka. Reasumując- kupa roboty. Ale dzięki za wszelkie bardzo pomocne uwagi i sugestie!

Hydrografika. Chyba najsensowniejsze rozwiązanie. Ja chciałem szczotkowane aluminium (bo bardzo blisko oryginału a jednak fajniej :)), ew. carbon, ale to mi jakość średnio do 166 pasiło (no i carbon to na połowie lanosów jest)

ale ja myślę że można by spiłować te szczliny na przyciski żeby szersze otwory były i wtedy można jakąś tkaninę zawinąć i by było gites:) sam o tym myślałem :)

Amortyzatory
Powrót