Mrugający licznik kilometrów

piotr_c

Nowy
Auto
Stelvio & Stelvio
Cześć,

niedawno zauważyłem że podświetlenie licznika kilometrów zaczyna lekko pulsować :(
niby świeci ciągle ale, zauważalnie to się przyciemnia to znowu rozjaśnia - dosyć szybko, kilka zmian na sekundę.
(szukałem podobnego wątku, ale nie znalazłem...)

Znacie przyczynę i antidotum?

U mnie pojawiło sie to po "zregenerowaniu" alternatora i występuje tylko na jałowych obrotach. Po przegazowaniu do ~1200 obrotów znika. Po spadnięciu obrotów nieraz znika a nie raz wraca...

PIOTR C żaróweczka podswietlenia pewnie zdycha. Licznik km ma osobną żaróweczke która jest wymienna. Wyjmij zegary i zerknij.

Jeśli nie mamy nic do powiedzenia to nic nie piszemy, prosta zasada. Sprawdź kolego czy alternator nie wariuje, u mnie pomrugiwało całe podświetlenie kiedy sprzęgiełko alternatora się ślizgało (opisywałem swój przypadek na forum). W dalszej kolejności tak jak pisali koledzy demontaż zegarów.

Sprawa się wyjaśniła - padł regulator napięcia :(
Chłopaki zmierzyli i stwierdzili że powinien akumulator się ugotować, taki wartości im wyszły.

Regulator grosze kosztuje. Ostatnio regenerowałem alternator sobie. Mi z kolei nie doładowywał.

Co do regulatora napiecia to oddzielne urzadzenie czy jest ono w alternatorze? tez mam takie przygasanie licznika km i tez mi alternator nie doładowuje dlatego pytam czy ten regulator wymienia sie odzielnie??

Znająć życie do wytargania znów cały alternator....:/

Amortyzatory
Powrót