Felgi do 166

Heh też się na nie oglądałem kiedyś. Nie wiedziałem, że to też Ford :P
Tylko to nie sa typowe od Forda,ford ma et 45 a te mają 42... Dobrze,ze mam okolo 100km to podjade wieczorem i sorawdze.w Razie czego kupilem na zapas pierscienie centrujace

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

A jak w AR166 z felgami o niskim ET? Przy jakim ET felga zaczyna znajdować się niebezpiecznie blisko lagi amortyzatora?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Tym tokiem rozumowania to wszystko bedzie pasować bo na wszystko znajdziesz adapter albo przejściówkę :sarcastic:
Odnośnie et to przecież doskonale wiesz że przy obniżonym aucie gdzie koło już się chowa w nadkole niewiele się popiszesz. Sam niedawno założyłem dedykowane 18" (właśnie z mniejszym ET ale nie pamiętam ile- foto z podpisu) do 166 obniżonej i obciera mi wykładzinkę w nadkolach. Tak więc liczenie na to że ktoś ma dokładnie te same felgi o które pytasz to jak granie w totolotka (ale szansa na wygraną oczywiście jest). A każda inna opinia będzie obarczona błędem i sam ryzykujesz czy będą pasować czy nie.
Krótko mówiąc jak nie przetestujesz to się nie dowiesz. I to jeszcze musisz sprawdzić z docelowymi oponami.
Roznica w srednicy wzgledem tych co mam to 2.3mm czyli 0,36% czyli tyle co nic a i Et wieksze czyli glebiej w nadkole wejda.Jesli felga 8' to podejrzewam,ze nawet jak beda odsadzone tak jak obecne 16 ktore mam zalozone to powinno byc dobrze...chodzi o to zeby za bardzo sie nie schowaly a tym samym zmiescily sie i nie blokowaly tarcz,zaciskow itp.

A jak w AR166 z felgami o niskim ET? Przy jakim ET felga zaczyna znajdować się niebezpiecznie blisko lagi amortyzatora?

Niskie et- felga wydostaje się mocniej na zewnątrz a nie do środka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A fakt, pomyliłem całkowicie :) Czyli jaki jest zakres tolerancji w przypadku AR166? Bo, np. W e34 wiedziałem że ET 23 to max, a w dół to studnia bez dna była.

Ostatnia edycja:
Bezpiecznie 32, tyle widziałem przy 17 i 7 calach ale to wszystko zależy jak nisko siedzi, jaka opona itp. Ciężko jednoznacznie powiedzieć wejdzie na 100 procent chyba ze skopiujesz wymiary felg ori.

Pytam, bo w innym temacie koledzy wrzucili foty ori kółek 7.5jx17 et 42 z oponami 225/45 i dystansem 15 na przodzie i 20 na tyle. Wizualnie jest mega, a zarazem nie trze. Czyli wychodzi ma to, że ET może być nawet w okolicy 25 z przodu i 21 na tyle. Nie jestem zwolennikiem dystansów więc wolałbym niezmacznie szerszą felgę z innym ET żeby auto przestało wyglądać z tyłu jak Polonez :) Z czasem trzeba sie będzie zdecydować na jedno albo drugie rozwiązanie. Za dystansami przemawia fakt, że obecne ori felgi mi leżą, bo to taki kompromis.

Felgi od S-Maxa (ponizej link do aukcji) podejda do 166?(auto obnizone jakies -35) Obecnie mam zalozone215/55/16 i et35

https://www.olx.pl/oferta/felgi-alu...-zr18-95w-z-oponami-letnimi-CID5-IDnlCdO.html

Jednak pasują.Fakt jazda sztywna ale cos za cos. BORBET 8' ET40 235/40/18
Mozna jeszcze by dystanse 15mm zmiescic...Opony raczej bede zmienial na 215-225 bo 235 to za szeroko.

215 na 8" za wąskie. Będzie już niezły naciąg.

Wlasnie chcialbym taki ladny naciag uzyskac. Nie wiem tylko czy jezdzac obecnie na 235 troche polepsze komfort prowadzenia zmieniajac na 225 lub 215 ladnie naciagajac.Czy ten naciag nie wplynie na prowadzenie a jednoczesnie bezpieczenstwo?

W temacie opon 225 to jest idealny rozmiar na felgę 8j. Zobacz na tyre strech jak wyglądają opony innych rozmiarów, ale AR166 to nie BMW żeby robić z niej germana z naciągami.

W temacie felg jeszcze. Dedykowane do AR166, 8.5jx18 i ET 30. Jeśli dedykowane, to muszą pasować, co potwierdza Twoje słowa o dystansie do tych fordowskich kółek.

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6898219404

8cali to 203mm a opona ma 215mm :)
Ktoą chyba się nie uczył matematyki :D
Miałem w 156 8j 215 40 i tam żadnego naciągu nie ma
Tylko w 166 żeby to wyglądało profil opony by musiał być wysoki żeby naleśnika nie było

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

W temacie opon 225 to jest idealny rozmiar na felgę 8j. Zobacz na tyre strech jak wyglądają opony innych rozmiarów, ale AR166 to nie BMW żeby robić z niej germana z naciągami.

W temacie felg jeszcze. Dedykowane do AR166, 8.5jx18 i ET 30. Jeśli dedykowane, to muszą pasować, co potwierdza Twoje słowa o dystansie do tych fordowskich kółek.

Oj ladne 166 widywalem z naciagami ale o gustach nie dyskutujmy,bo to by byla jalowa dyskusja ;-) bardziej chodzi mi o komfort prowadzenia(nie twardosc,sztywnosc a o same skrety i ruchy kierownica).Szersza opona to czasem tez glosniejsza opona.Tak wygladaja te Borbety po zalozeniu.
451.jpg
452.jpg
453.jpg
454.jpg
455.jpg

To nie są oryginalne felgi. Normalne 18 od 166 maja 8 cali szerokość i et coś koło 37. Ta ma mniejsze et bo jest szersza co jest normalne.

8cali to 203mm a opona ma 215mm
Ktoą chyba się nie uczył matematyki
hehehe fajnie że umiesz przeliczyć kalkulatorem cale na mm. Szkoda tylko ze nie wiesz jak jest zbudowana felga więc zanim zaironizujesz - uzupełnij wiedzę :sarcastic:
Szerokość felgi w calach jest liczona po wewnętrznym rancie. Dlatego na 7,5" dedykowana jest opona 225. Na 8" 235. Dedykowana to znaczy że szerokość opony będzie licowac z rantem. Temat pierdylion razy wałkowany a co poniektórzy ciągle amerykę odkrywają na nowo - nie chce im się nawet obrazków w google obejrzeć :lol: ja też mam rychu w pracy kolege co na 8" pół życia przejeździł z 215 i dałby sobie rękę uciąć że naciągu nie ma. No i by qwa bez ręki pracował :sarcastic: 8" ja mam teraz z 235. To jak Ty nie miałeś naciągu to mi by chyba opona z felgi spadła :edziahaha:
215 na 8" będzie mocno naciągnięta. Choć mocno to pojęcie względne co kto lubi. Jak kolega szuka naciągu to będzie widoczny (powiedziałbym nawet że mocno). Nie jest jeszcze taki hardcore ale jednak to po 1cm na stronę wężej niż rant felgi.

Ostatnia edycja:
hehehe fajnie że umiesz przeliczyć kalkulatorem cale na mm. Szkoda tylko ze nie wiesz jak jest zbudowana felga więc zanim zaironizujesz - uzupełnij wiedzę :sarcastic:
Szerokość felgi w calach jest liczona po wewnętrznym rancie. Dlatego na 7,5" dedykowana jest opona 225. Na 8" 235. Dedykowana to znaczy że szerokość opony będzie licowac z rantem. Temat pierdylion razy wałkowany a co poniektórzy ciągle amerykę odkrywają na nowo - nie chce im się nawet obrazków w google obejrzeć :lol: ja też mam rychu w pracy kolege co na 8" pół życia przejeździł z 215 i dałby sobie rękę uciąć że naciągu nie ma. No i by qwa bez ręki pracował :sarcastic: 8" ja mam teraz z 235. To jak Ty nie miałeś naciągu to mi by chyba opona z felgi spadła :edziahaha:
215 na 8" będzie mocno naciągnięta. Choć mocno to pojęcie względne co kto lubi. Jak kolega szuka naciągu to będzie widoczny (powiedziałbym nawet że mocno). Nie jest jeszcze taki hardcore ale jednak to po 1cm na stronę wężej niż rant felgi.

Szerokość felgi liczona jest w miejscach do których "przykleja" się oponę, czyli wewnętrzny brzeg rantu. I teraz jeżeli opona jest szersza to siła rzeczy będzie wystawać poza wewnętrzny brzeg rantu czyli nie będzie naciągu.

Jeżeli opona nie będzie miała rantu ochronnego czyli będzie "balon" to nie będzie tego widać. Po prostu rant będzie wystawał za oponę tak jakby "wpadła" do środka (jak dla mnie karykatura). Ok, może niektórzy nie nazywają tego naciągiem tylko felga wystaje. Ale wystarczy że założysz ten sam rozmiar z rantem ochronnym i oponę masz już pochyloną o 10mm na stronę. I wtedy też twierdzisz że nie masz naciągu?? :)
Ale i tak to nie zmienia postaci rzeczy że nominalne zalecane opony na 8" to 235 +/-10mm

No widzisz dla mnie 215 na 8j to nie jest naciąg ,tak samo jak ktoś nazywa glebę eibacha -30bo nie może wyjechać z kraweżnika co na 80cm wysokości :D
Więc Marku naciągów to ja się naogladał i glebów też
Nie widziałem jeszcze opony bez rantu na niskim profilu
Czyli od 45 w dół

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

To ja nie piszę o tym co komu się podoba. Wiadomo że każdy ma swój gust. 215 na 8" już się mocno wyobli. Górą będzie węższa o jakieś 2cm względem zewnętrznej szerokości felgi.

Amortyzatory
Powrót