Krzemol
Użytkownik
Heh też się na nie oglądałem kiedyś. Nie wiedziałem, że to też Ford 
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Tylko to nie sa typowe od Forda,ford ma et 45 a te mają 42... Dobrze,ze mam okolo 100km to podjade wieczorem i sorawdze.w Razie czego kupilem na zapas pierscienie centrujaceHeh też się na nie oglądałem kiedyś. Nie wiedziałem, że to też Ford![]()
Roznica w srednicy wzgledem tych co mam to 2.3mm czyli 0,36% czyli tyle co nic a i Et wieksze czyli glebiej w nadkole wejda.Jesli felga 8' to podejrzewam,ze nawet jak beda odsadzone tak jak obecne 16 ktore mam zalozone to powinno byc dobrze...chodzi o to zeby za bardzo sie nie schowaly a tym samym zmiescily sie i nie blokowaly tarcz,zaciskow itp.Tym tokiem rozumowania to wszystko bedzie pasować bo na wszystko znajdziesz adapter albo przejściówkę :sarcastic:
Odnośnie et to przecież doskonale wiesz że przy obniżonym aucie gdzie koło już się chowa w nadkole niewiele się popiszesz. Sam niedawno założyłem dedykowane 18" (właśnie z mniejszym ET ale nie pamiętam ile- foto z podpisu) do 166 obniżonej i obciera mi wykładzinkę w nadkolach. Tak więc liczenie na to że ktoś ma dokładnie te same felgi o które pytasz to jak granie w totolotka (ale szansa na wygraną oczywiście jest). A każda inna opinia będzie obarczona błędem i sam ryzykujesz czy będą pasować czy nie.
Krótko mówiąc jak nie przetestujesz to się nie dowiesz. I to jeszcze musisz sprawdzić z docelowymi oponami.
A jak w AR166 z felgami o niskim ET? Przy jakim ET felga zaczyna znajdować się niebezpiecznie blisko lagi amortyzatora?
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Jednak pasują.Fakt jazda sztywna ale cos za cos. BORBET 8' ET40 235/40/18Felgi od S-Maxa (ponizej link do aukcji) podejda do 166?(auto obnizone jakies -35) Obecnie mam zalozone215/55/16 i et35
https://www.olx.pl/oferta/felgi-alu...-zr18-95w-z-oponami-letnimi-CID5-IDnlCdO.html
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Wlasnie chcialbym taki ladny naciag uzyskac. Nie wiem tylko czy jezdzac obecnie na 235 troche polepsze komfort prowadzenia zmieniajac na 225 lub 215 ladnie naciagajac.Czy ten naciag nie wplynie na prowadzenie a jednoczesnie bezpieczenstwo?215 na 8" za wąskie. Będzie już niezły naciąg.
8cali to 203mm a opona ma 215mm215 na 8" za wąskie. Będzie już niezły naciąg.
Oj ladne 166 widywalem z naciagami ale o gustach nie dyskutujmy,bo to by byla jalowa dyskusja ;-) bardziej chodzi mi o komfort prowadzenia(nie twardosc,sztywnosc a o same skrety i ruchy kierownica).Szersza opona to czasem tez glosniejsza opona.Tak wygladaja te Borbety po zalozeniu.W temacie opon 225 to jest idealny rozmiar na felgę 8j. Zobacz na tyre strech jak wyglądają opony innych rozmiarów, ale AR166 to nie BMW żeby robić z niej germana z naciągami.
W temacie felg jeszcze. Dedykowane do AR166, 8.5jx18 i ET 30. Jeśli dedykowane, to muszą pasować, co potwierdza Twoje słowa o dystansie do tych fordowskich kółek.
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6898219404
W temacie opon 225 to jest idealny rozmiar na felgę 8j. Zobacz na tyre strech jak wyglądają opony innych rozmiarów, ale AR166 to nie BMW żeby robić z niej germana z naciągami.
W temacie felg jeszcze. Dedykowane do AR166, 8.5jx18 i ET 30. Jeśli dedykowane, to muszą pasować, co potwierdza Twoje słowa o dystansie do tych fordowskich kółek.
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6898219404
hehehe fajnie że umiesz przeliczyć kalkulatorem cale na mm. Szkoda tylko ze nie wiesz jak jest zbudowana felga więc zanim zaironizujesz - uzupełnij wiedzę :sarcastic:8cali to 203mm a opona ma 215mm
Ktoą chyba się nie uczył matematyki
hehehe fajnie że umiesz przeliczyć kalkulatorem cale na mm. Szkoda tylko ze nie wiesz jak jest zbudowana felga więc zanim zaironizujesz - uzupełnij wiedzę :sarcastic:
Szerokość felgi w calach jest liczona po wewnętrznym rancie. Dlatego na 7,5" dedykowana jest opona 225. Na 8" 235. Dedykowana to znaczy że szerokość opony będzie licowac z rantem. Temat pierdylion razy wałkowany a co poniektórzy ciągle amerykę odkrywają na nowo - nie chce im się nawet obrazków w google obejrzeć :lol: ja też mam rychu w pracy kolege co na 8" pół życia przejeździł z 215 i dałby sobie rękę uciąć że naciągu nie ma. No i by qwa bez ręki pracował :sarcastic: 8" ja mam teraz z 235. To jak Ty nie miałeś naciągu to mi by chyba opona z felgi spadła :edziahaha:
215 na 8" będzie mocno naciągnięta. Choć mocno to pojęcie względne co kto lubi. Jak kolega szuka naciągu to będzie widoczny (powiedziałbym nawet że mocno). Nie jest jeszcze taki hardcore ale jednak to po 1cm na stronę wężej niż rant felgi.