Witam mam pytanie chodzi przełożenia w skrzyni tylko silnik 2,4JTD w instrukcji są dwie opcje zużycia np. 7,3 (6,9) ta druga jest dla wersji ze skrzynią biegów z długimi przełożeniami.
Jak rozpoznać jakie przełożenia mam w swoim aucie?
Witam mam pytanie chodzi przełożenia w skrzyni tylko silnik 2,4JTD w instrukcji są dwie opcje zużycia np. 7,3 (6,9) ta druga jest dla wersji ze skrzynią biegów z długimi przełożeniami.
Jak rozpoznać jakie przełożenia mam w swoim aucie?
A nie chodzi tutaj czasem o zużycie paliwa z automatyczną i ( ręczną ) skrzynią biegów ?
A 2,4 jtd wychodziły w ogóle w wersji z automat. skrzynią biegów ??
Natomiast jeżeli chodzi o kolegę Leszek K. to rzeczywiście chodzi o przełożenia długie lub krótkie; odsyłam do książki obsługi strona 230. Natomiast nie mam zielonego pojęcia jak to sprawdzić sam chętnie bym się dowiedział......![]()
Pozdrawiam
o ile mi wiadomo ale mogę się mylić 2,4JTD nie wychodziły w automacie a to codzi tylko o silnik 2,4JTD,benzynowe nie mają z tym nic wspólnego.Tak jest napisane w instrukcji ALFY w jezyku polskim i bardzo mnie to ciekawi.
A to tak żeby nie wertować książki:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4e859d974.html
Dzięki o to mi właśnie chodziło![]()
Tego nie wiedziałem, człowiek uczy się przez całe życie ...Napisał Leszek K
![]()
A możebyśmy tak każdy u siebie sprawdzili jaką prędkość wskazuje zegar na 4,5 i 6 biegu przy np. 2000 obr/min wtedy byłoby wiadomo jaka jest różnica i jaką mamy skrzynię, czy "krótką" czy "długą"?
Dobry pomysł ale z tego co wiem to obie wersję mają te same prędkości maksymalne i to samo przyspieszenie więc ciekawe gdzie jest myk.........:/
Czyli jednak coś w tym jest... Kolega Lacky mówił mi raz ,ze ma szybszą skrzynię,ale nie wiedzielismy czy tak naprawde jest... dowiedział sie jak zadzwonil do serwisu w Bielsku pogadał z pania jak zamawiał instrukcje i powiedziała mu własnie po nr nadwozia,ze ma szybsza skrzynie w aucie... jednak cos w tym jest :mrgreen: