Xenon swieci bardzo nisko

Bartol

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147
Witam sprawa co prawda dotyczy 147 ale za widze ze nie jest wiele posiadaczy 147 z orginalnym ksenonem ktorzy by cos kumali. Sprawa wyglada tak ze pewniego dnia zaczely mi bardzo nisko swiecic lampy a po przekreceniu na zaplon lewa lampa minimalnie sie ruszała a prawa nic. Po rozebraniu lamp i rozkreceniu silniczkow na czesci pierwsze i zlozeniu na wyciagnientej dzwigni i przekreceniu na zaplon dzwingnia schowala sie (opuszczajac lampe maksymalnie na dół) ale do gory juz nie idzie . Jak sprawdzic czy to wina silniczka czy moze czujnika na wachaczu ? a moze jeszcze cos innego?

Komputerem ... drugi raz mam tlumaczyc?

Wysłane z mojego GT-I9000

Czyli wygląda na to że silniki działają tylko komputer "myśli" że dupa siedzi na ziemi. Tematów o ksenonach w dziale 166 jest mnóstwo, poczytaj. W każdym możesz znaleźć jakąś wskazówkę. Nie wiem czy w 147 się da ale można kablem się podpiąć pod sterownik ksenonów. Ja bym profilaktycznie obejrzał czujniki. Mogły się odczepić, urwać albo nie ma styku na wtyczkach. Wtedy będą leżeć ksenony.

Wyciągnij silnik i sprawdź czy pracuje w pełnym zakresie. Podaj napięcie bezpośrednio na piny. Jeżeli będzie działał prawidłowo to już wiesz że to nie wina silników. Ja obstawiam czujnik albo wtyczkę przy nim. To możesz sprawdzić za darmochę. Tak jak pisałem. Sprawdź czujniki, mocowanie (odepnij, pomachaj) wyciągnij wtyczkę, przeczyść styki, przestrzel miernikiem.

Nie wiem który rok masz tej 147, ale zrób taki test przy ścianie: włącz światła i dopiero potem przekręć kluczyk do kontrolek. Światłą powinny wykonać pełen ruch góra-dół i ustawić się na oczekiwanym poziomie. Jeśli jedna lampa tego nie zrobi, to:
- uszkodzony silniczek
- uszkodzony jeden z czujników poziomowania (jakie były wskazania na kompie ?)
- źle włożony silniczek do lampy
Jeśli silniczek wykona wszystkie operacje i zjedzie na końcu na sam dół, to ma uszkodzony układ pozycjonowania - możliwe zabrudzenie smarem.

a wiec tak, gdy przełącze kluczyk na zapalonych swiatlach mijania to prawa lampa nie rusza sie , a lewa robi minimalny ruch na dół i sie podnosi jeszcze mniej . Silniczki były dobrze zamontowane w lampie rozebralem silniczek na czesci pierwsze zlozylem na pozycji wyciagnientej (lampa max do gory) podlaczyłem wl na zaplon i silniczek pociagnal znow lampe na sam dół i tak został. Co do wskazań komputera to pokazał blad tylniego czujnika poziomowania (od samego poczatku jak ja kupiłem jest odlaczony ) nie wiem czy dlatego moze ze jest obnizona? ale było tak odkad kupilem i lampy stały dobrze (przy przekrecenu na zapłon schodziły na sam dól i wstawały do samej gory). Bład usunał i nie pokazał sie drugi raz - moze dlatgego ze nie było auto zgaszone . W fesie jest taka funkcja jak test ustawienia: wysoko, średnio , nisko . Gdy zrobiłem test wysoko lewa lampa poszła max do gory natomiast prawa nic sie nie ruszuła

A zamieniałeś silniczki stronami aby potwierdzić w 100% ich działanie ?

zmienialem silniczki sciagaja w dół , tylko nie wiem co jest przyczyna ze juz tak zostaja ;/

Dziwisz sie jak masz czujnik odłączony? Może jest uszkodzony?

W kazdym "normalnym" aucie jak ściąga na maxa w doł silniczki to jest błąd w układzie samopoziomowania (99% któryś z dwóch czujników).

tylko że u Bartola jest taka sytuacja że jezdzi juz rok z odpiętym czujnikiem na wachaczu z tyłu i było dobrze (taką kupił), aż nagle opuściły się w dół.

zastajawiam sie czy to ze jest odpiety tylniu czujnik ma jakis zwiazek z tym ze alfa jest obnizona ? tylko wlasnie 1,5 roku tak jezdzi i zawsze swiecily dobrze . Co po 1,5 roku przypomnialo sie elektryce ze nie widzi czujnika z tyłu?

A ja znam rozwiązanie twojego problemu.

Miałeś wypięty tylny czujnik i wywalony błąd na ksenonie - ktoś ustawił lampy ręcznie bo się da. Skasowałeś błąd i komp zapamiętał błędne ustawienie czujnika tył i spuszcza lampy na dół.

Kolego na początek napraw czujnik z tyłu - potem ustaw lampy ręcznie i zrób kalibrację.

A jeżeli chcesz abym w ogóle Ci pomóc to napisz tu jakie są wartości napięć na czujnikach - TO JEST WAŻNE.

A pisanie, że komp nie pomaga to oznacza, że się nie umiesz nim posłużyć - skorzystaj z pomocy kolegów bardziej obcykanych albo przyjedź do mnie ;p

Też mi się wydaje że miałeś coś zrobione doraźnie. Napraw czujnik i wszystko ustaw jak fabryka przewidziała. Bo teraz to takie kombinowanie...

Tylko madry poprzedni wlasiciel uciał kostke od czujnika.Do tylniego ida tak samo 3 kable?. Ok wymienie tylni czujnik podepne go i jechac na ustawienie lamp a pozniej dopiero kalibracje?

- - - Updated - - -

lampy opadły same zanim usunałem bład

Podepne sie pod temat.
a czy to normalne że prawy xenon w dość szerokim zakresie się podnosi i opuszcza a lewy bardzo delikatnie ruchy wykonuje? tzn mały zakres?

Normalne to to nie jest ale jaki jest tego powód to nie przychodzi mi nic do głowy konkretnego. Oba reflektory powinny równo pracować.

Amortyzatory
Powrót