Spalanie 2.4 JTD

• Autor wątku Autor wątku labi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

labi

Guest
Od kilku dni jezdze 166 w dieslu (2,4 jtd) i jestem zaskoczony wysokim spalaniem, wczoraj komputer przy godzinnej jezdzie w miescie ( poznanski korek ) pokazal mi srednie spalanie na poziomie 15 litrow. W trasie bylo juz lepiej - srednie spalanie 7.9 ( srednia predkosc 90 km/h) czy to jest normalne spalanie czy w mojej belli jest cos nie tak? z gory dzieki za info
P.S. Jezeli diesel ma tyle palic to sprzedaje go i kupuje V6

Przepływomierz pewnie do wymiany. A filtr powietrza kiedy zmieniałeś?

Na pewno ci za duzo spala ja po miescie przy noralnej jezdzie 8 l.
Na trasie jeszcze mniej cos jest z twoją bellą nie tak ze lubi tak duzo łykać ropy

No coś nie tak troche dużo, ale nie jakoś drastycznie , może masz takie ustawienia , sprawdź jak idzie do setki jak poniżej normy to wygląda , że masz tak ustawione auto. Przepływke możesz wypiąć i zaobserwój wtedy spalanie . U mnie na trasie do 110 km/h wychodzi 5,6 l/100km. Na mieście codziennie około 2,5 km czyli prktycznie zimny silnik i max 4 bieg wychodzi około 9,5 l/100 kM.

Nic jeszcze nie zdążyłem wymienić mam ją od kilku dni, czyli mam zacząć od filtru powietrza?

Stanley napisał:
No coś nie tak troche dużo, ale nie jakoś drastycznie , może masz takie ustawienia , sprawdź jak idzie do setki jak poniżej normy to wygląda , że masz tak ustawione auto. Przepływke możesz wypiąć i zaobserwój wtedy spalanie . U mnie na trasie do 110 km/h wychodzi 5,6 l/100km. Na mieście codziennie około 2,5 km czyli prktycznie zimny silnik i max 4 bieg wychodzi około 9,5 l/100 kM.

Poniżej normy to się raczej nie zbiera bo jak dla mnie to strasznie wolno :P ale to pewnie dlatego, że wcześniej jeździłem 3.0 v6

pali ci dużo ... u mnie spalanie na poziomie trasa 6.0- 5.5 , miasto od 7.2 do 11.4 MAX przy masowym butowaniu.

No kolego jestem w szoku!!!15litrów to wynik godny małej ciężarowki!!! Napewno zacznij od filtra ,a najlepiej to podjedz do sprawdzonego warsztatu.Ja w swojej BELLI [2.4JTD 175 KM] po 4tyś.km miałem średnią 7.4l, a wolno naprawdę nie jeżdze!Mój rekord to 5.2l przy bardzo spokojnej jezdzie [cykl mieszany].Jak już dojdziesz co jest grane to napewno będziesz zadowolony.POWODZENIA !!! :mrgreen:

OK, spróbuje wymienić filtr powietrza i zobaczymy co się będzie działo. Auto stało dosyć długo - kupiłem je lekko uderzone. Poza tym średnie spalanie bardzo mocno rośnie na biegu jałowym - dochodzi do 13 litrów po resecie kompa :-/

Filtr paliwa nic do spalania raczej nie ma - spróbuj z filtrem powietrza i pojeździj z odłączoną przepływką

Słuchaj, po Poznaniu w korku to poniżej 10 l raczej bym nie liczył. Poza tym przy staniu non stop w korkach to spalanie sięga mi spokojnie 15 l. Jest to związane z tym, że komp w momencie stania w korku sukcesywnie dolicza sobie literki a nie przelicza ilości litrów na godzinę. Ma to oczywiście swoją zaletę, że pokazuje Tobie faktyczną ilość spalonego paliwa. Jeśli chcesz sprawdzić spalanie chwilowe to raczej rozpędził bym auto do 110 km/h na 6 biegu i zresetował licznik spalania, pokaże Tobie wówczas chwilowe spalanie, myśle że będzie pokazywać góra 6,3 l, pod lekką górkę w okolicach 7 - 7,5 l, a lekko z górki w granicach 5,5-6 l. Sprawdź i daj znać. Pamiętaj, że miasto to pojęcie bardzo względne, w niedzielę po Poznaniu to mi spali góra 8 l. Ja osobiście mimo, iż komp pokazuje mi średnią z 3000 km 8,9 l, za 25 l paliwa robię około 250 km, więc wyliczenie jest chyba proste.

mi pali w miescie 9,5 litra(szczecin)a nieszczedze jej bo jezdze szybko i troszke wciskam. na trzasie a jezdze do berlina co tydzien to na tempomacie pomiedzy 140-150 non stop, to pali od 7,5 do 7,9. Nie zebym sie chwalil ale jak jade 100 na 6 biegu to pali mi 4 litry ale kto tyle jezdzi takim samochodem bo ja przy takiej predkosci czuje jak sie stazeje hehe. sprawdz ten filtr powietrza. powodzenia daj znac jak cos znajdziesz.

No jak może Tobie palić 4 l przy 100/h? Przecież w instrukcji spalanie przy 90/h jest 5,9 l i podaje to producent, gdyby paliła 4l to na bank byłoby to podane w instrukcji. Przy 140/h 7,5-8 l to się zgodzę w 100 %.

mi po chip tunningu srednie wychodzi okolo 7 litrow na trasie leko mniej a jak dam popalic to popali:) nawet dyszke wciagnie no ale nie 15.

a te 4 litry co piszesz kolego to dosc ostro naciagles bo to raszej jest mission immposible silniki nowej generacji o duzo mniejszej pojemnosci takimi osiagami sie za bardzo nie pochwala

Zrobiłem teścik, nie wyszło tak źle po resecie przy prędkości 110 na 6 biegu komp pokazał 6 z hakiem.

No to myślę, że spalanie masz normalne, natomiast zastanów się nad tą wymianą filtra powietrza. Nie obrazi się jeśli dasz jej odetchnąć świerzym powietrzem, napewno jej nie zaszkodzi :wink:

Jutro postaram się go wymienić, dostęp jest dosyć utrudniony, ale może sobie poradze.

poradzisz sobie to tylko tak zle wyglada z wierzchu
10-15 minut i masz spokojnie wymienione
pozdro

Amortyzatory
Powrót