Gorące powietrze z nawiewu

Auto
AR 166 2,4 JTD 150KM DISTINCTIVE
Witam.Właśnie przetestowałem moją AR na trasie 900km,prawie wszystko jest ok.poza regulacją ogrzewania.Objaw jest taki że na początku podróży po przejechaniu 100km. ogrzewanie działa na maksa, ale nie wentylator. ten jest na 3 kreskach i po prostu leci za gorące powietrze.
Temp zadana 24 i nic nie daje zmiana na niższą, auto,manual, off też bez zmian. Jedyne co pomaga to zgaszenie auta i odpalenie ponowne wtedy jest ok. Czy przyczyną może być moduł klimatyzacji ten z pod ics?Zauważyłem że funkcja Full Auto nie działa jak powinna o czy pisałem już wcześniej.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mi się wydaje że trzeba zrobić z kimś podmiankę i wtedy będzie wiadomo.

No najprościej tylko ja jestem 1000km od domu,a cena modułu nie jest taka wielka na pewno ktoś na forum ma do sprzedania.W najgorszym razie zostanie Alledrogo ale to ostateczność.

Marek sprzedaj to auto i po problemie :P a tak poważnie jak wrócisz to podjedz do mnie, podmienimy sterowniki klimatyzacji i zobaczymy czy to problem ze sterownikiem czy z którymś z czujników.

Miałem podobne fajerwerki i pomogła dopiero wymiana silniczka sterującego klapką ciepłego/zimnego powietrza.

Całe szczęście da się to zrobić bez ściągana całej deski. Musisz zdemontować wycieraczki, plastiki podszybia, odgiąć rurki klimy, zdemontować wentylator (ostatnia śrubka znajduje się od strony schowka, więc schowek też musisz zdemontować). Najwięcej pracy miałem przy wyciąganiu wentylatora z obudową. Gdzieś miałem zdjęcia... jak uda mi się je znaleźć to wstawię do tematu.

A może mechanik coś źle poskładał i przycina ci się ta klapka od regulacji temperatury powietrza. Nie są że sobą powiązane te dwie rzeczy że po wymianie nagrzewnicy tak zaczęło się dziać.

Trudno powiedzieć ale przed wymianą prawdopodobnie było to samo,od początku z funkcją FUL Auto jest problem.Była zima robiłem krótkie trasy więc nie zauważyłem że grzeje na ful.Dopiero podczas jazdy autostradą 8 godzin z małymi przerwami wyszło że jest coś nie tak.

A da się sprawdzić czy ta klapka działa bez rozbebeszania połowy samochodu?

U mnie jest sytuacja odwrotna: początkowo grzeje ok a im dalej w las (autostradę) tym zimniej.

Chyba jedyne wyjście to rozebrać wszystko i dostać się do tej klapki i wtedy zmieniać temperaturę a druga osoba niech patrzy czy klapka sie rusza.

Ostatnia edycja:
Jak już rozbierzesz wszystko to po prostu masz silniczek w rękach i widać, czy jest w pełni sprawny zmieniając temperaturę. Bez rozbierania można spróbować nasłuchiwać takiego trykania, które u mnie pojawiało się podczas zmiany temperatury. Po wymianie silniczka odgłosy już się nie pojawiły.

Czy poza Examinerem jest jakiś program, którym można sprawdzić błędy klimy w 166?
FES w trybie DTC wykrywa u mnie błędy B1014, B1017, B1023, B102A niestety FES nie ma opisu tych błędów i nie udało mi sie ustalić co one oznaczają.

Witam.Problem gorącego powietrza z nawiewu i funkcji Ful Auto rozwiązany.Przyczyną był sterownik klimy ten z pod ics.Teraz wszystko pięknie działa(dzięki koledze QBA z forum za sprzedaż sprawnego modułu w dobrej cenie.:)

Kolego Raiden czy możesz wrzucić te zdjęcia z wymiany silniczka temperatury nawiewu?

Witam.Problem gorącego powietrza z nawiewu i funkcji Ful Auto rozwiązany.Przyczyną był sterownik klimy ten z pod ics.Teraz wszystko pięknie działa(dzięki koledze QBA z forum za sprzedaż sprawnego modułu w dobrej cenie.:)

Czy tylko na gorącym Ci sie zacinało czy na zimnym tez? bo nie wiem czy dobierac sie do silniczka tego z podszybia czy do sterownika klimy pod ics?

Amortyzatory
Powrót