• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] problem z nawiewem alfa 166 pomocy

• Autor wątku Autor wątku SYSUNIAdq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SYSUNIAdq

Guest
witam mam maly problem z nawiewem w mojej 166 2.4 jtd 99 rok
otoz zapalam autko a nawiewu niema gasze silnik przekrecam kluczyk nawiew sie odzywa, jest.
odpalam auto znow nawiewu niema, wyskakuje blad air conditioner faulty, please contact workshop
czy moze ktos wie co to jest i co sie dzieje??
a i po kilku odpaleniach silnika nawiew powraca

temat wałkowany
pierwsze sprawdz bezpiecznik pózniej nabicie klimy

Re: problem z nawiewem alfa 166 pomocy

SYSUNIAdq napisał:
witam mam maly problem z nawiewem w mojej 166 2.4 jtd 99 rok
otoz zapalam autko a nawiewu niema gasze silnik przekrecam kluczyk nawiew sie odzywa, jest.
odpalam auto znow nawiewu niema, wyskakuje blad air conditioner faulty, please contact workshop
czy moze ktos wie co to jest i co sie dzieje??
a i po kilku odpaleniach silnika nawiew powraca

bardzo prosta czynność sprawdzić czy wszystko jest ok ; 1- wystarczy podiechać przodem na podiazd i odpalić silnik i zgasić . 2- wystarczy podiechać tyłem na podiazd i odpalić silnik i zgasić . jeśli wyskakuje komunikat klima do nabicia .

hmmm jesli bezpiecznik to ktory?? gdzie sie znajduje bo chyba nie ten pod kierownica

SYSUNIAdq napisał:
hmmm jesli bezpiecznik to ktory?? gdzie sie znajduje bo chyba nie ten pod kierownica

bezpiecznik F6 - drugi rząd drugi bezpiecznik , lub F9 pierwszy rząd trzeci bezpiecznik ale jeśli działają szyby to nie wartość 5A .

powodzenia .

henekl, twierdzisz że komunikat wyświetla się z uwagi na brak czynnika ?

blackalfa166 napisał:
Jeśli zrobisz tak jak ci pisałem w pozycji na podieżdzie przodem i zgasisz silnik zjedziesz na luzie i zapalisz silnik powinno być wszystko ok .
przy odwrotnej sytuacji powinien wyskoczyć komunikat .
wtedy masz pewność że jest zbyt niski poziom czynnika , należy uzupełnić .
dla tego podaję sposób na sprawdzenie żeby nie ponośić niepotrzebnych kosztów .
Nieraz jest tak że jedziesz do mechanika podieżdzasz na podiast i np po naprawie wyjeżdzasz z podiazdu a tu komunikat i wyklinasz na mechanika a on bogu ducha winien .

Wyłącz klime przyciskiem ECON i wtedy jezeli nie działa nawiew tzn , że coś nie gra w układzie zasilania silnika dmuchawy. W pozycji ECON naiew działa niezależnie od poziomu czynnika.

henekl napisał:
blackalfa166 napisał:
Jeśli zrobisz tak jak ci pisałem w pozycji na podieżdzie przodem i zgasisz silnik zjedziesz na luzie i zapalisz silnik powinno być wszystko ok .
przy odwrotnej sytuacji powinien wyskoczyć komunikat .
wtedy masz pewność że jest zbyt niski poziom czynnika , należy uzupełnić .
dla tego podaję sposób na sprawdzenie żeby nie ponośić niepotrzebnych kosztów .
Nieraz jest tak że jedziesz do mechanika podieżdzasz na podiast i np po naprawie wyjeżdzasz z podiazdu a tu komunikat i wyklinasz na mechanika a on bogu ducha winien .
Bardzo ciekawa procedura diagnostyczna. :mrgreen:
Możesz to jakoś wyjaśnić na gruncie praw fizyki?
Bo jak dla mnie to ciśnienie w układzie klimatyzacji nie ma nic wspólnego z pozycją samochodu.
A tym bardziej z włączeniem lub nie nawiewu.
Wydaje mi się, że nawet jak by ci się udało postawić samochód całkowicie do góry kołami i włączyć silnik to przy prawidłowym ciśnieniu w układzie sprężarka powinna zadziałać. :wink:
Po prostu układ rozpoznaje zbyt niskie ciśnienie i nie włącza sprężarki.
Ale nawiew tak czy owak najbardziej powinien działać.
W tym przypadku to też pewno nie bezpiecznik, ponieważ Kolega pisze, że raz działa a raz nie.
Ja stawiam na serwomotor klapy kierunku nawiewu.
Czyli jego wieszanie się lub przycinanie się samej klapy.
Co by wyjaśniało, że raz działa raz nie.
Po prostu włączanie i wyłącznie zapłonu powoduje jego ponowne wzbudzenie i zadziałanie.
Wspomniany komunikat też jest prawdopodobnie z tym związany i według mnie nie jest związany z ciśnieniem czynnika w układzie klimatyzacji.
Oczywiście diagnoza z Egzaminerze wszystko wyjaśni bo układ jest w pełni diagnozowalny.
A wymienianie czegokolwiek na czuja raczej mija się z celem.

henekl, mam rozumieć że tam w układzie zarówno wysokiego jak i niskiego ciśnienia są takie urządzenia sprawdzające poziom tych czynników ? :-)

blackalfa166 napisał:
henekl, mam rozumieć że tam w układzie zarówno wysokiego jak i niskiego ciśnienia są takie urządzenia sprawdzające poziom tych czynników ? :-)
Miałem ten sam problem co kolega gdy wieżdzałem tyłem na podiast po zjechaniu i zgaszeniu silnika w celu zapłacenia za usługę po ponownym zapaleniu wyskoczył komunikat i nawiew nie działał zapytałem mechanika co jest grane , a on kazał podiechać przodem i zgasić silnik po ponownym zapaleniu było wszystko ok .
Mechanik powiedział że mam niski poziom czynnika w układzie klimy .
kilka krotnie wyskakiwał mi ten komunikat wystarczyło podiechać na jakiś podiazd i jest ok .
Po uzupełnieniu czynnika wszystko jest okej nic nie wyskakuje , a co do klimy to nie wiem jak to działa , starałem się coś podpowiedzieć z własnego doświadczenia aby nie ponośić dodatkowych kosztów przez inne osoby .
Każdy wie ile kosztuje nerwów grzebanie w elektryce , a jeszcze przy gdybaniu co jest .

kurde problem pojawia mi sie coraz czesciej i coraz trudniej jest to ominac , obawiam sie ze do zimy moge zostac bez nawiewu:(
gdy przelaczam zakrez dmuchania tzn np na nogi lub na szybe slysze takie cykanie pod deska rozdzielcza i jakies szmery szumy jakby sie cos przelaczalo.
pozatym gdy wyleci mi ten komunikat i gdy zgasze auto i ponownie odpale to nic to nie daje musze zmieniac pozycje nawiewu musze gasic auto z 10 razy czekac po 5 minut az wyleci komunikat inaczej nie zadziala :(

tak na kazdym w kazdej pozycji dmuchania na kazdym biegu.
zadziala dopiero po okolo 5 do 10 odpalen auta i kilkunastokrotnej zmianie pozycji dmuchania i wlaczaniu i wylaczaniu wszystkich opcji dmuchawy

To może być postępująca degradacja elementów elektronicznych w silniku nawiewu. Są z nim czasem problemy, bo zawiera błędy konstrukcyjne.

henekl, miałeś zwykły zbieg okoliczności ... w ar166 nie ma niczego co bada i informuje o braku czynnika

posiedzialem chwile przy tym ogrzewaniu i doszedlem do tego ze ogrzewanie jako calosc reaguje na zmiane nawiewu np szyba nogi auto itd wszystko sie zmienia ok temperatura takze dziala zmienia sie z cieplego na zimne itd jedynie z czym problem to z dmuchaniem bo czuc tylko delikatne dmuchanie podczas jazdy autem ale to wiadomo w kazdym aucie bedzie delikatnie dmuchac jak sie jedzie i teraz koledzy gdzie szukac przyczyny bo na moj chlopski rozum to cos z dmuchawa tak jak to zasugerowal jeden z alfaholikow
teraz tylko pytanie co moze byc nie tak zasilanie dmuchawy czy te elementy dmuchawy i gdzie dokladnie sie ona znajduje ta dmuchawa bo z latwoscia mozna wtedy sprawdzic za pomoca miernika czy prad do niej dochodzi czy nie z gory dzieki

jeżeli chodzi o rezystor od nawiewu kabiny to w 166 takiego nie ma, siedzi tam silnik bezszczotkowy sterowany elektronicznie.

Amortyzatory
Powrót