• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Nie działa dmuchawa FL

Piotrek155

Nowy
Auto
alfa 155 1.8 wersja formuła . alfa 166 2.5 v6 .Obecnie alfa 156 q4 crosswagon
witam , ma takie pytanko odnośnie nawiewu w 166 FL 2005 rok 2.4 diesel , chodzi o to ze sąsiad posiada taki model i dzisiaj padł mu nawiew wogule nie włącza się dmuchawa , przypuszcza ze spalił się któryś bezpiecznik możecie podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny ????

Ale w ogóle nie ma ekranu klimatyzacji? Żadnych ustawień??? Jeżeli tak to faktycznie bezpiecznik od całego układu wentylacji. Ale mi się coś wydaje że to spalił się wentylator a nie bezpiecznik.

Najpierw niech sprawdzi bezpieczniki od dmuchawy w grodzi silnika, zaraz obok filtra kabinowego. Pewnie jeden z nich lub dwa będą przepalone. Jeśli po wymianie dmuchawa będzie działać to należy poszukać przyczyny tego, że się spaliły (zacząć od bezwględnej wymiany filtra kabinowego oraz sprawdzić czy taka folia osłaniająca dmuchawę od wody jest szczelna). Jeśli bezpieczniki będą się jednak dalej paliły to dmuchawa do wymiany.

W moim przypadku paliło bezpieczniki bo wtyczka od dmuchawy miała wypalone styki. Po naprawie wtyczki spokój z bezpiecznikami, a już chciałem dmuchawę wymieniać :)

Ale w ogóle nie ma ekranu klimatyzacji? Żadnych ustawień??? Jeżeli tak to faktycznie bezpiecznik od całego układu wentylacji. Ale mi się coś wydaje że to spalił się wentylator a nie bezpiecznik.
na ekranie normalnie można wszystkim sterowas obrotami dmuchawy temp itd ale poprostu dmuchawa nie dmucha

- - - Updated - - -

Najpierw niech sprawdzi bezpieczniki od dmuchawy w grodzi silnika, zaraz obok filtra kabinowego. Pewnie jeden z nich lub dwa będą przepalone. Jeśli po wymianie dmuchawa będzie działać to należy poszukać przyczyny tego, że się spaliły (zacząć od bezwględnej wymiany filtra kabinowego oraz sprawdzić czy taka folia osłaniająca dmuchawę od wody jest szczelna). Jeśli bezpieczniki będą się jednak dalej paliły to dmuchawa do wymiany.
no właśnie obok filtra kabinowego nie ma żadnych bezpieczników natomiast sa zaraz obok zbiornika na płyn chłodzący ze wstępnych oględzin nie stwierdziłem aby któryś był przepalony .

Są obok filtra pod taką podłużną plastikową osłoną, trzeba odkręcić 2 śrubki.

Są obok filtra pod taką podłużną plastikową osłoną, trzeba odkręcić 2 śrubki.
oczywiście w mojej 166 z 2000 roku są obok filtra kabinowego te bezpieczniki , natomiast w tej z 2005 roku nie ma ich tam . A co do nawiewu to już działa zaden bezpiecznik nie był spalony najprawdopodobniej któryś nie maił styku po sprawdzeniu wszystkich bezpieczników dmuchawa normalnie sią włącza.

Podepne sie pod temat: co jest powodem braku reakcji na zmiane temperatury w klimatyzacji? Tak jak by sie zacinała regulacja, czasem trzyma ciepłe , czasem tylko zimne a czasem jest ok, gdzie szukać przyczyny? Oczywiscie da sie podnosic i obnizać tem. na ICSie ale z nawiewów nie zawsze leci to co sie ustawi:) dmucha dobrze :)

Ostatnia edycja:
Podepne sie pod temat: co jest powodem braku reakcji na zmiane temperatury w klimatyzacji? Tak jak by sie zacinała regulacja, czasem trzyma ciepłe , czasem tylko zimne a czasem jest ok, gdzie szukać przyczyny? Oczywiscie da sie podnosic i obnizać tem. na ICSie ale z nawiewów nie zawsze leci to co sie ustawi:) dmucha dobrze :)
Ten typ tak ma. Trzeba na wyczucie przyzwyczaić się nie idzie w parze że temperaturę jaką się ustawi to taką się ma.

Układ potrzebuje trochę czasu na zmiany.U mnie problem leżał po stronie modułu klimatyzacji,ale czujnik temp.wnętrza też wymieniłem.Teraz jest git.Pisałem o tym na forum(Gorące powietrze z nawiewu)

Wiem ze potrzebuje czasu ale 50 km chyba wystarczy ?:) Dzis test zrobiony na odcinku 2x50km. W jedną stronę zacieło sie na ciepłym (musiałem wyłaczyć nawiew bo bylo za goraco) w drodze powrotnej na odwrót, zacieło sie na zimnym. Właczanie i wylaczanie nic nie pomaga, podejrzewam ze zgaszenie silnika i ponowny rozruch by pomógł ( tez nie zawsze) ale nie chcialo mi sie juz zatrzymywac i robic testów. Czytałem ze gdzieś jest przy chlodnicy zielone ustrojstwo (nie wiem jak sie to nazywa)z nawinietym drutem i czy to to moze powodowac takie cyrki?

u mnie wczoraj zaśmierdziało spalenizną w aucie jakby topiła sie izolacja kabli/jakiś plastik
po chwili padł nawiew a za jakies 2-3 minuty wyskoczył (...)Contact to work shop...
mam nadzieje ze to tylko bezpieczniki ale obawiam się ze cała dmuchawa klękła ;/

Bezpieczniki to nie śmierdzą :) ale trzymam kciuki :P

Dzięki mojemu ulubionemu forumowiczowi i tekstom typu cytuję:
Bezpieczniki to nie śmierdzą :) ale trzymam kciuki :P
Straciłem wiarę ze dmuchawa jest sprawna i juz myślałem ze czeka mnie bebeszenie połowy auta aby to wymienić..
ale dzisiaj grzebiąc pod maską pomyślałem ze zajrzę do bezpieczników, które są w podszybiu i jeden z nich odpowiada za dmuchawę
ku mojemu zdziwieniu zastałem taki oto widok:
WP_000109.jpg
Długo nie myśląc wydarłem go, oczyściłem styki w które jest wpinany zasiadłem do "Gadziny"
następnie włączyłem zapłon i wcisnąłem magiczny przycisk AUTO.... i co poczułem? Co? A właśnie! POWIEW ZIMNEGO POWIETRZA!!
A więc Serdecznie dziękuje szczególnie jednemu użytkownikowi za słowa otuchy i wielką pomoc :P

I teraz cytując słowa kogoś kogo nie pamiętam "A teraz kochane dzieci możecie mnie pocałować w d..."
Dziękuje.
Koniec wywodu.
:P:P:P:P:P:P:P:P:P

Kolego darrager a czy funkcja Full Auto działa Ci prawidłowo?U mnie objaw był identyczny zacinało się na gorącym musiałem zgasić auto i po odpaleniu było na tyle dobrze że nie waliło takim gorącym powietrzem.Wymieniłem sterownik klimy i czujnik temp.wnętrza i teraz wszystko śmiga jak należy.;)

dzis dałem AUTO FULL i zaczeło schładzać tak jak ustawilem temperature 17 st., klima działa, nadmuch zrobil sie prawie na maxa, podniosłem troche temperature i nawiem byl mniej chłodny , czyli jak by ok. A moze to tylko przypadek...Tez musze gasić auto zeby zaskoczyła odpowiednia temperatura.

U mnie Full Auto nie działało jak powinno.Dlatego dało mi to myślenia.Wentylator rozpędzał się na maksa stopniowo(taki objaw był prawidłowy)ale potem nagle spadał i stawał na 2 kreskach(a powinien spadać stopniowo).No i potem nie było już mowy o regulacji temp.

Amortyzatory
Powrót