Luźny zacisk hamulcowy

Krisu

Nowy
Auto
166
Witam,

Ostatnio walcze z pewnym zjawiskiem występującym przy hamowaniu tzn stukanie. Po oględzinach mechanika było że nic sie nie dzieje. Po moich dokładniejszych oględzinach okazało się ze zacisk z przodu jest luźny, zakupiłem zestaw naprawczy tj te śruby i gumki do prowadnic ale dalej jest luz, macie jakiś pomysł może?
szkoda tak smigac bo nowe tarcze nowe klocki ;/

Chyba raczej klocek jest luźny - brakuje sprężynki która go trzyma

no właśnie nie klocek :) i sprężynka trzymająca jest... po ściągnięciu koła można ręką ruszyć cały zacisk bez większej siły lewo-prawo, sruby z tyłu dokręcone, gumki prowadnic i ich sruby wymienione na nowe ale efekt taki sam tzn luz ok 2mm tak myślę ;/

Zacisk jest pływający i powinien się dać przemieszczać na boki

Zacznijmy może od tego jakie zaciski?????? Bo z profilu to się nic nie dowiemy..... A jak się już to dowiemy to napisz dokładnie na czym masz luz. Jakieś foto wskazane. Wtedy dopiero możemy coś zaradzić.

zaciski zwykłe przy 2.0ts
tak jak na zdjeciu widac zielona strzalka to poprawny ruch zacisku a u mnie jest tak jak na czerwonym czyli mozna go odgiac, odchylić i to raczej nie jest norma bo reszta zaciskow nie ma takich odchylen ;/

staram sie dołączyć foto ale jakis problem z załadowaniem ;/

Jakim zdjęciu???
To jak masz jednostronne/jednotłoczkowe zaciski to pewnie te grabki przesuwają Ci się na otworach gdzie są przykręcone. Tam mogą się przesuwać jedynie w kierunku równoległym do osi koła. Ale broń boże zgodnie z kierunkiem obrotu kół. Musisz odkręcić te śruby i zobaczyć o co kaman. Są dwie opcje. Albo wyklepane śruby albo wyklepany otwór. Któreś z nich musisz wymienić.

no sęk w tym że staram się dołączyć fotkę ale nie pokazuje mi opcji wybrania pliku ;/

- - - Updated - - -

dsc03742u.jpg

To tak jak pisałem. Rozkręcasz i sprawdzasz na czym jest luz - wymieniasz. To są hamulce więc wszelkiej maści rzeźba i tulejowanie odpada.

jarzmo się trzyma, sam zacisk się rusza ;/ czyli cały zacisk do wymiany?

Ale może się okazać, że wyrobiony otwór jest w jarzmie a nie w zacisku (zależy gdzie gwint - nie mam takich więc nie sprawdzę budowy). Tak czy siak to wątpię żebyś któryś z nich kupił osobno. Tak więc informacja co jest wyrobiona raczej nie robi Ci różnicy.

Wymiana jarzma (wyrobione otwory) lub prowadnice zacisku (wyrobione, wytarte, zgięte), a najlepiej obie te rzeczy. Zacisk nie ma żadnych ruchomych części (poza tłoczkiem) może zostać.

slavol zaciski jednostronne mają zacisk suwliwie na śrubach. Musi się dopasowywać do zużycia klocków z obu stron. Czyli tak jak na zdjęciu strzałka zielona pokazuje to jest ok.

Ale koledze się rusza jak czerwona pokazuje, więc do wymiany to co napisałem. W tym zacisku ruch zapewniają metalowe tuleje w jarzmie, w nich jest gwint i śrubą przykręca się zacisk. Więc tuleje lub jarzmo.
Miałem do niedawna takie....

Właśnie. A że nie kupi pewnie tego osobno (może wystarczyło by wymienić jarzmo) to musi i tak kupić cały zacisk.

wychodzi na to ze luz jest na tych własnie srubo tulejach w gumie... po wymianie na nowe gumki i sruby efekt jest taki ze 50zł mniej w portfelu :) i dalej łazi na boki wyglada jakby te sruby miały luz w tych gumkach ;/

Może gdzieś wyszarpiesz tanią używkę. Na pewno dużo taniej niż brembo.

Jak jest luz to napewne hamulce wymagaja odpowietrzenia.

1. Sprawdzic stan przewodow hamulcowych,gumek na zaciskach itd
2. Wymienic przy okazji plyn w calym ukladzie ( warto bo zadko kto wogole wymienia )
3. Odpowietrzyc cisnieniowo
3. Sprawdzic czy jest okej, jak nie to szukac dalej ( servo itd )

- - - Updated - - -

jarzmo się trzyma, sam zacisk się rusza ;/ czyli cały zacisk do wymiany?

Tak sie dzieje jak sa zapowietrzone hamulce. Moze to byc jedna z przyczyn - patrz wyzej.

:questionmark:

Tyle razy miałem takie "grabki" w rękach (tylne przy wymianie klocków) i nigdy nie miałem luzu. W tej sytuacji odpowietrzenie nie ma nic do rzeczy. Czy odpowietrzony układ czy nie, nawet bez płynu i też nie ma prawa mieć takiego luzu.

Amortyzatory
Powrót