Webasto - kiedy się załącza? Diagnostyka

M

Marcin166

Guest
Witam, w jaki sposób zdiagnozować czy poprawnie działa webasto, problem pojawia się z racji tego że włącza się ono automatycznie poniżej temp. 5 st. i nie wiem czy wogóle się załącza??? Wskazówka od temp w silniku dzisiaj przy ruszaniu gdy temp. zew. była 2 st. potrzebowała z 5 minut na ruszenie się z miejsca. A jak sprawa wygląda u Was? Proszę również o wypowiedzenie się osób które nie mają webasto - po jakim czasie rusza się u Was wskaźnik temp. przy temp. zew. ok 2 st.?

U mnie po około 2,5 km wskazówka delikatnie się podnosi i załącza się nawiew (oczywiście, jeżeli jest na auto), tylko, że u mnie nie ma webasto, u kolegi w rowerze 75 z webasto po około 4 km jest już 90 stopni, moja mała potrzebuje na 90 około 6 km dynamicznej jazdy. Nigdy nie stoję rano z zapalonym silnikiem i nie czekam aż się nagrzeje, bo bym chyba korzenie zapuścił, zapalam zapinam pas i jazda, do póki wskazówka się nie ruszy staram się nie przekraczać 2000 obrotów.

Ja raczej nie mam webasto (może mam ale nie wiem:)) i rano zawsze przed jazda sobie zapale a silnik chodzi a wskazówka temp. nawet nie drgnie, po 2km mam jakies 65'C. A wogóle cieżko jest mi osiągnąc 90', jedynie jak stoje w korku albo mocniej przycisne. Dzis na trasie 400km cały czas bella trzymała tak ok 73'C - 80'C

Ja mam webasto ale nie wiem po jakim casie łapie 90'C przy temp 0 stopni, tak dzis było jak zaprowadzalem samochod do garazu z parkingu widac opary ciepla w świetle xenonów ( unosi sie " dym " ) szczeze nie wiem gdzie jest webasto i jak dziala do końca. Ale sprawia wrazenie ze działa. Słyszałem ze da sie to jakoś przerobić na webasto z prawdziwego zdazenia które będzie mozna programować naprzykład 20min przed wyjsciem z domu do pracy, nie wiem jaka była by sytuacja z akumulatorem jesli ktoś ma słabiaka.

koles_02 napisał:
Dzis na trasie 400km cały czas bella trzymała tak ok 73'C - 80'C
No to chyba ma kolega termostat do wymiany.

Kayrol napisał:
nie wiem jaka była by sytuacja z akumulatorem jesli ktoś ma słabiaka
Z tego co mi wiadomo to webasto z prawdziwego zdażenia chdzi na paliwko, natomiast nie wiem jak jest w naszej alfie...

Mam pod spodem puszeczkę z napisem webasto więc zakładam, że to jest webasto :D Odchodzą od tego z tego co pamiętam dwie rurki, kurcze miałem oststnio belle na podnośniku mogłem zobaczyć dokładnie o co w tym biega i co do czego ale było na zewnątrz jeszcze ciepło i jakoś się tym nie zainteresowałem.

Jeśli masz pod spodem puszeczkę z napisem webasto to je masz, a odchodzące od niego przewody są od płynu chłodniczego.

Coś mi się o uszy obiło, że wychodziły alfy z dodatkowym pilotem właśnie do webasto i można było sobie wł webasto zdalnie przed wyjazdem a po przyjściu do samochodziku masz cieplutko, fajna rzecz no ale niestety ja nie posiadam takiego bajeru......:(

b-ski napisał:
Coś mi się o uszy obiło, że wychodziły alfy z dodatkowym pilotem właśnie do webasto i można było sobie wł webasto zdalnie przed wyjazdem a po przyjściu do samochodziku masz cieplutko, fajna rzecz no ale niestety ja nie posiadam takiego bajeru......:(

Pierwszy raz to slysze :) ale naprawde rewelacja by byla gdyby mozna bylo to dorobic do webasto :)

Dobrze mi się obiło, przed chwilą sprawdziłem, wpisz w szukajke tego działu 'webasto' i ostatni temat jest kolegi 'kmito' i on pisze, że jak kupował samochód to dostał takowy pilot tylko, że no ma motor 3.0 v6 ......
Pzdr.

Tak, tylko ja mam to urządzenie zamontowane nie fabrycznie.
Wprawdzie chyba w salonie Alfy w Niemczech przy zakupie ale nie fabrycznie.
Teoretycznie do wersji 3.0 benzyna fabrycznie nie było oferowane.
Pilot jest plus element odbiorczy na przedniej szybie.
Nie odpalałem go jeszcze ani go nie zlokalizowałem.
Rozmawiałem z serwisem centralnym Webasto w Polsce.
Mówili, żeby lepiej je sprawdzić przed odpaleniem.
Choć jeżeli miałoby być coś nie tak to teoretycznie nie powinno się włączyć.
Webasto oferuje urządzenia dedykowane, choć same urzadzenia są takie same, ale różnią sie zestawem przyłaczeniowym.
Według specyfikacji Webasto powinno sie znajdować w przednim zderzaku.
Czyli odmiennie jak wersji JTD.
Logika działania ma być następująca:
Po włączeniu ogrzewa płyn chłodzący i włącza wentylator nagrzewnicy i ogrzewa również wnętrze. Wyłacza sie po osiągnięciu temperatury płynu 70'C i czeka na następny sygnał. Nie ma programatora.

Pytanie do osób które na 100% posiadają w swoich bellach webasto. Czy w trakcie działania webasto spod samochodu, a konkretnie z takiej rurki wylotowej znajdującej się pod samochodem wydobywają się spaliny (dość intensywnie) po spalonym przez webasto oleju napędowym?

TAk ale na poczatku jak sie rozgrzewa póżniej praktycznie nie widoczne sa spaliny

Koleś mi pokazywał w swojej alfie i wyglądało to jakby mu się jarała od spodu. Ja mam w swojej puszkę webasto ale dymu od spodu samochodu ani widu ani słychu.

co do działania ebasto seryjnego to jest złącze diagnostyczne i najlepiej aby sprawdził działanie ktoś kto się na tym zna.
Ebasto ma kilka zabezpieczeń różnego rodzaju.
Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę przesłać schematy i rysunki

webasto działa/niedziała

Witam i proszę o pomoc speclalistę. Jak niektórzy mam zamontowane w 166 WEBASTO THERMO TOP Z/C D.
Jest rozbudowane o zegar pompę obiegową wody itd.
Ostatnio nie działa. Zarówno jako dogrzewacz jak i ogrzewanie postojowe włączane zegarem. Natomiast po podłączeniu do testera Examiner w ASO Alfa Romeo urzadzenie da się włączyć oraz co najlepsze nie wykazuje żadnych usterek :|?: Przechodzi wszystkie testy. Palnik działa itd. Wczesniej raz działało raz nie. Więc udałem się do serwisu. Po jednej wizycie działało, natomiast nagle przestało. ASO rozkłada ręce bo "specjaliści" pierwszy raz widzieli Alfę z takim wg nich "bajerem".
Naciskając na zegarze "płomyk" słychać tylko pykanie przekaźnika i nic.
Czy wie ktoś może w którym miejscu mamy w naszych bellach zamontowany czujnik Webasto temperatury powietrza??
Akurat gdy nadeszły mrozy to Webasto nie działa grrrr :evil:

już po problemie :D padł główny przekaźnik. Wymieniłem. Grzejnik hula aż miło :lol:

Amortyzatory
Powrót