• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana klocków hamulcowych (TYŁ)

Spidimilan

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2.4 JTD 140km 2002 r.
Witam!

Być może temat już się pojawił, jeśli tak to proszę o przeklejenie, ale jakoś sam nie umiem znaleźć.
Chciałbym samodzielnie wymienić klocki z tyłu. Jak wygląda sprawa? Czy jest przy tym dużo roboty? Jakie narzędzia będą potrzebne? Na co szczególnie trzeba zwrócić uwagę?
Będę wdzięczny za instrukcję krok po kroku.

odkręcasz koło. potem kluczem nr 13 odkręcasz dwie śruby od wewnątrz nadkola które trzymają kopyto z klockami. Zdejmujesz kopyto i klocki wypadają. Cofasz cylinderek zakładasz nowe i składasz. Proste u siebie wczoraj to robiłem. Powodzenia. Dasz radę kolego.

Cylinderek tylny się obraca i dociska - samo wciskanie nie starcza.

o tym nie wspomniałem bo mi uciekło ale trzeba obracać i sam powinien się cofnąć.

Witam nie jest to wcale takie proste jezeli nie będziesz posiadać specjalnego przyrządu do wkręcenia tłoczka to nie poradzisz sobie z tą wymianą. Tłoczek ten trzeba wkręcać do srodka zacisku a idzie to bardzo ciężko, przy nowych klockach tłoczek musi być wciśnięty maksymalnie w srodek zacisku hamulcowego.

jasiu166 wystarczą płaskoszczypy długie i się wkręca bez problemu. Ja u siebie ostatnio w całości regenerowałem tylne :)

jezeli nie będziesz posiadać specjalnego przyrządu do wkręcenia tłoczka to nie poradzisz sobie z tą wymianą
dokładnie to chodzi o dwa SPECIALNE przyrządy : mały ścisk stolarski oraz klucz do tarcz od szlifierki kątowej:beer: ściskiem sciskasz tloczek do oporu, po czym krecisz kluczem ów tłoczek owym :D kluczem, ową czynnosć powtarzasz, ąż ów :D tloczek sie schowa - na tloczku masz 2 otwory w które wkładasz dzyndzle od klucza. Brzmi to skompliwowanie ale to prosta czynnosć. :beer:

Ostatnia edycja:
Pokonasz to spokojnie. Ja dla wygody kupiłem na alegroszu zestaw do wkręcania klocków (mam kilka aut). Kosztuje to kilka dyszek a znacząco upraszcza operację.

temacik jak dla mnie..własnie oglądałem dziś klocki na aledrogo... co wybrać ?? ferrodo? czy trw?? a może jakieś inne ???

Po kilku razach męczenia się kupiłem zestaw :)
Bartek. Nie cuduj, kup trw. Chyba że całe heble robisz na sportowo :P

dobra,biorę TRW .

- - - Updated - - -

zresztą...temat klocków był BARDZO szczegółowo omawiany na zlocie:))) łącznie z rysunkami technicznymi....na samo wspomnienie micha mi sie cieszy...fajnie było:)

Już wszystko wymienione ale niestety musiałem oddać to do mechanika bo nie dało rady w żaden sposób tego odkręcić. Okazało się ze wszystko się zapiekło i trzeba było wymienić zestawy naprawcze.

Za szybko się poddałeś :) Moje hamulce przed wymianą gotowały się i jakoś dało radę wszystko sprawnie porozkręcać.

jak się zapiekło to chyba ostro hamowałeś;) ale myślę że WD albo penetrus by załatwił tą sprawę. I oczywiście dobry klucz a nie płaska 13 która nadaje się do roweru:D

u mnie lekko piszczało prawe tylne i zapiekł się klocek w gnieździe zacisku. Oczyściłem i jest gitara. Dobrze wiedzieć o tym że ten tłoczek nie wchodzi tak łatwo.
Mój mechanior ostrzegal mnie że wymiana jest trudniejsza niż z przodu ale nie chciał powiedzieć dlaczego :) teraz już wiem :)

Amortyzatory
Powrót