Witam Wszystkich serdecznie,
Jestem nowy na tym forum, gdyż do tej pory kolekcja składała się wyłącznie z Lancii, a teraz dołączyła AR 166.
Wydawało mi się, że po ogarnięciu elektryki w Thesis już nic mnie nie zaskoczy, a tu poległem właśnie na problemie braku ogrzewania tylnej szyby w AR 166.
Ogrzewanie nie działało od początku. Po lekturze forum zacząłem od bezpieczników. Okazało się, że w skrzynce w bagażniku spalony był bezpiecznik 30A - radość, że to taka błahostka nie trwała zbyt długo. Nowy bezpiecznik poszedł z dymem od razu po naciśnięciu guzika. Zamówiłem bezpieczniki 40A - ktoś na forum pisał o nich, mimo, że w instrukcji jest 30A. Po lekturze różnych źródeł ustaliłem, że 40A był w wersjach przedliftowych, były tam tez przekaźniki starszego typu (w większej obudowie, kwadrat), natomiast po lifcie jest bezpiecznik 30A i przekaźniki prostokątne. Do szyby jest jedyny czerwony 30A. Ale mimo wszystko zrobiłem próbe z bezpiecznikiem 40A - poszedł z dymem od kopa. Po dalszej lekturze forum, ściągnąłem poszycie tylnego prawego słupka. Połączenie kostki z szybą jest OK. Przy okazji poszukiwania drugiego bieguna doczytałem, że znajduje się on po drugiej stronie - tam jeszcze nie doszedłem. W każdym razie ściągnąłem kabelek z szyby po tej prawej stronie, założyłem bezpiecznik 10A (taki miałem pod ręką) i zacząłem testy (czyli na odłączonej szybie po jednej stronie). Po naciśnięciu przycisku cyka przekaźnik czerwony, ale o dziwo też ten czarny (20A) pod nim (oznaczony w instrukcji D i odpowiadający za cyt. "ogrzewanie szyby przedniej i rozmrażanie lusterek zewnętrznych"). Powyższe testy doprowadziły mnie do nowych wątpliwości, dlatego prosiłbym Was w miarę możliwości o ich rozwianie
1) Naciśnięcie przycisku ogrzewania tylnej szyby zawsze powoduje z automatu włączenie nadmuchu, nawet jeśli wcześniej było "Clima OFF" - czy to jest normalne ? Sam przycisk chodzi ciężko, da się go nacisnąć tylko na jego prawej krawędzi ale włącza się jego podświetlenie i wyskakuje tez ikona na ICSie. Natomiast zawsze włącza z automatu nadmuch. Czy u Was jest tak samo, czy może da się włączyć tylko ogrzewanie tylnej szyby, beż załączania climatronica i nadmuchu ?
2) A propos - nadmuchu kolejna niespodzianka (przynajmniej jak dla mnie) - chcąc "wyciszyć" nadmuch w celu nasłuchiwania przekaźników, naciskałem przycisk zmniejszania siły nadmuchu aż do zniknięcia wszystkich pasków na wyświetlaczu i nadmuch nadal działał na najniższym biegu. Czyli pół paska na wyświetlaczu i zero pasków daje taki sam nadmuch, nie da się całkowicie zatrzymać wentylatora (w Kappie zero pasków zatrzymywało wentylator) - czy tak ma być ? W ogóle wszystkie przyciski sterowania klimą chodzą ciężko, mimo, że sam panel wizualnie jest w b. dobrym stanie, bez oznak zużycia.
3) Przy okazji jak już mowa o ICSie - mam wersję z telefonem, więc zaaplikowałem kartę SIM, wszystko działało przez tydzień, potem przestał wykrywać kartę SIM, tzn. po odpaleniu zawsze pytał o PIN, ale teraz kiedy go wpiszę to albo po chwili znowu prosi o PIN, alebo zaskoczy na chwilę i po paru minutach prosi o PIN, tak jakby nawalały styki łączące z chipem na karcie SIM - czy ten problem jest szerzej znany ?
Będę wdzięczny za rozjaśnienie powyższych kwestii![]()