Nie działa ogrzewanie tylnej szyby

Pawel_B

Nowy
Auto
Alfa Crosswagon
Dzień dobry!

Nie działa ogrzewanie tylnej szyby. w 166 z 1999roku
przycisk działa, ikonka sie pojawia na ICSie, przekaźnik stuka. lusterka grzeją a szyba nie.
robi sie rano już trochę rosa i by mi się przydało to ogrzewanie. :)

Zabierałem się za to, ale wstyd przyznac nie udało mi się ściągnąć siedzenia tylnej kanapy. oparcie dałem rady a siedzenie nie. szukałem tam kabelków do
ogrzewania.

Czy ktoś przerabiał temat w takiej konfiguracji i czy dobrze szukam tych kabli co idą do szyby? pewnie trzeba jeszcze zdemontować tylną półkę. Może ktoś podpowiedzieć jak sie zabrać do tego?

Pozdrawiam!
Paweł B.

Zdejmujesz tylni lewy boczek od pasażera, ten przy szybie(jest na zatrzaski). Następnie zobaczysz 2 wtyczki wychodzące z szyby, obstawiam albo któraś spadła bądź zaśniedziała. ewentualnie miernik w dłoń i sprawdź napiecie. Gdy tam będzie wszystko ok. szukaj pęknięcia grzałki na szybie.

Zdejmujesz tylni lewy boczek od pasażera, ten przy szybie(jest na zatrzaski). Następnie zobaczysz 2 wtyczki wychodzące z szyby, obstawiam albo któraś spadła bądź zaśniedziała. ewentualnie miernik w dłoń i sprawdź napiecie. Gdy tam będzie wszystko ok. szukaj pęknięcia grzałki na szybie.

Ale oparcie trzeba zdejmować tak? Aby ten boczek odpiąć.

Paweł B.

nie trzeba zdejmować, wyciągasz tylko uszczelke by było wygodniej

bezpieczniki sprawdzalem. i przekaźnik też.
dziś zerknę na tę szybę, bo wczoraj walkę robiłem z puntem żony. miała być szybka wymiana sprzęgłą i wyszło jak zawsze....

Nie mam podgrzewania tylnej szyby w książce serwisowej pisze ze w bagażniku tak są bezpieczniki po prawej stronie. Są lecz też jest napisane że bezpiecznik 40A a nigdzie takie nie mogę dostać czy jest jakiś inny sposób lub patent na to czy trza dalej szukać bezpiecznik?

Jak wkładam zwykły bezpiecznik np 30a to kopci się z niego ale nie strzela. Czego to jest wina? Dzisiejsze przymrozki ściągają mi sen z oczu jak rano mam na 5 do roboty a muszę o 4 wyjść skrobac Alfe

Ostatnia edycja:
Nie mam podgrzewania tylnej szyby w książce serwisowej pisze ze w bagażniku tak są bezpieczniki po prawej stronie. Są lecz też jest napisane że bezpiecznik 40A a nigdzie takie nie mogę dostać czy jest jakiś inny sposób lub patent na to czy trza dalej szukać bezpiecznik?

Jak wkładam zwykły bezpiecznik np 30a to kopci się z niego ale nie strzela. Czego to jest wina? Dzisiejsze przymrozki ściągają mi sen z oczu jak rano mam na 5 do roboty a muszę o 4 wyjść skrobac Alfe

Mam podobny problem jak nacisnę przycisk podgrzewania szyby zapala się i znika. Podgrzewanie szyby nie działa. Rozwiązałeś problem u siebie ?

W sumie mam to samo od ostatniej zimy. W ubiegłym roku wymieniałem podświetlenie bagażnika. Wstawiłem nową żarówkę, ale przy montażu zwarłem obudowę z karoserią auta. Coś tam zaiskrzyło, bagażnik nie świecił dalej i odpuściłem bo jakoś mi to nie przeszkadzało w codziennym użytkowaniu. Sawran problem zapewnie jest w którym bezpieczniku. Nie wiem, może ktoś z głowy poda który to;)

W sumie mam to samo od ostatniej zimy. W ubiegłym roku wymieniałem podświetlenie bagażnika. Wstawiłem nową żarówkę, ale przy montażu zwarłem obudowę z karoserią auta. Coś tam zaiskrzyło, bagażnik nie świecił dalej i odpuściłem bo jakoś mi to nie przeszkadzało w codziennym użytkowaniu. Sawran problem zapewnie jest w którym bezpieczniku. Nie wiem, może ktoś z głowy poda który to;)

Mi też ostatnio zwarł się akumulator ale nie wiem czy wcześniej działało podgrzewanie szyby (wczoraj zona mi zwróciła że się nie włącza), bezpiecznik 40A w bagażniku cały nie spalony. A z tym światłem bagażnika też cyrk, bo świeci się tylko kiedy odpali się samochód. Na wyłączonym lampka nie działa. Poprzednią 166 miałem z 2001 roku nic się z nią nie działo, tylko sprawy części które się zużywały i wymiany płynów oraz filtrów. Ta 166 z 1999 to utrapienie, ciągle w niej coś się psuje i to same takie gówniane złośliwe awarie jak nie klakson to wiatrak, dmuchawy, zapalające się same światła, teraz ta szyba, nie zamykający się centralny, air condition foulty... dużo by można wymieniać a mam tą dopiero od czerwca. Jeżeli tamta 166 byłaby takim konstrukcyjnym nieporozumieniem nigdy bym nie powtórzył tego samochodu.

Witam Wszystkich serdecznie,
Jestem nowy na tym forum, gdyż do tej pory kolekcja składała się wyłącznie z Lancii, a teraz dołączyła AR 166.
Wydawało mi się, że po ogarnięciu elektryki w Thesis już nic mnie nie zaskoczy, a tu poległem właśnie na problemie braku ogrzewania tylnej szyby w AR 166.
Ogrzewanie nie działało od początku. Po lekturze forum zacząłem od bezpieczników. Okazało się, że w skrzynce w bagażniku spalony był bezpiecznik 30A - radość, że to taka błahostka nie trwała zbyt długo. Nowy bezpiecznik poszedł z dymem od razu po naciśnięciu guzika. Zamówiłem bezpieczniki 40A - ktoś na forum pisał o nich, mimo, że w instrukcji jest 30A. Po lekturze różnych źródeł ustaliłem, że 40A był w wersjach przedliftowych, były tam tez przekaźniki starszego typu (w większej obudowie, kwadrat), natomiast po lifcie jest bezpiecznik 30A i przekaźniki prostokątne. Do szyby jest jedyny czerwony 30A. Ale mimo wszystko zrobiłem próbe z bezpiecznikiem 40A - poszedł z dymem od kopa. Po dalszej lekturze forum, ściągnąłem poszycie tylnego prawego słupka. Połączenie kostki z szybą jest OK. Przy okazji poszukiwania drugiego bieguna doczytałem, że znajduje się on po drugiej stronie - tam jeszcze nie doszedłem. W każdym razie ściągnąłem kabelek z szyby po tej prawej stronie, założyłem bezpiecznik 10A (taki miałem pod ręką) i zacząłem testy (czyli na odłączonej szybie po jednej stronie). Po naciśnięciu przycisku cyka przekaźnik czerwony, ale o dziwo też ten czarny (20A) pod nim (oznaczony w instrukcji D i odpowiadający za cyt. "ogrzewanie szyby przedniej i rozmrażanie lusterek zewnętrznych"). Powyższe testy doprowadziły mnie do nowych wątpliwości, dlatego prosiłbym Was w miarę możliwości o ich rozwianie :)

1) Naciśnięcie przycisku ogrzewania tylnej szyby zawsze powoduje z automatu włączenie nadmuchu, nawet jeśli wcześniej było "Clima OFF" - czy to jest normalne ? Sam przycisk chodzi ciężko, da się go nacisnąć tylko na jego prawej krawędzi ale włącza się jego podświetlenie i wyskakuje tez ikona na ICSie. Natomiast zawsze włącza z automatu nadmuch. Czy u Was jest tak samo, czy może da się włączyć tylko ogrzewanie tylnej szyby, beż załączania climatronica i nadmuchu ?

2) A propos - nadmuchu kolejna niespodzianka (przynajmniej jak dla mnie) - chcąc "wyciszyć" nadmuch w celu nasłuchiwania przekaźników, naciskałem przycisk zmniejszania siły nadmuchu aż do zniknięcia wszystkich pasków na wyświetlaczu i nadmuch nadal działał na najniższym biegu. Czyli pół paska na wyświetlaczu i zero pasków daje taki sam nadmuch, nie da się całkowicie zatrzymać wentylatora (w Kappie zero pasków zatrzymywało wentylator) - czy tak ma być ? W ogóle wszystkie przyciski sterowania klimą chodzą ciężko, mimo, że sam panel wizualnie jest w b. dobrym stanie, bez oznak zużycia.

3) Przy okazji jak już mowa o ICSie - mam wersję z telefonem, więc zaaplikowałem kartę SIM, wszystko działało przez tydzień, potem przestał wykrywać kartę SIM, tzn. po odpaleniu zawsze pytał o PIN, ale teraz kiedy go wpiszę to albo po chwili znowu prosi o PIN, alebo zaskoczy na chwilę i po paru minutach prosi o PIN, tak jakby nawalały styki łączące z chipem na karcie SIM - czy ten problem jest szerzej znany ?

Będę wdzięczny za rozjaśnienie powyższych kwestii :)

No to po kolei. Przyciski są dwa: A.odparowanie i B.ogrzewanie
I teraz tak:
A - włącza wszystko, czyli ogrzewanie tylnej szyby + przedniej jak masz (te miejsca pod wycieraczkami) + nadmuch na szyby + lusterka, klima temp na high, po pewnym czasie nadmuch się wyłącza, ogrzewanie też
B - samo ogrzewanie - tylna szyba + przednia + lusterka, działa bardzo długo ale w końcu też się wyłączy samo, zero ingerencji w nadmuch

ad.1
Tak nie powinno być, chyba że używasz zły przycisk

ad.2
Sam nie wiem, muszę sprawdzić :D

ad.3
nie wiem czy jest szerzej znany, ale u mnie też tak robił - olałem, bo teraz mam jakąś starą kartę z działającym jedynie 112 i w sumie tyle mi wystarczy

Amortyzatory
Powrót