Witam. Jak w pytaniu.Co trzeba rozebrać żeby wytargać nagrzewnice. Bo niestety szyby parujądo zwariowania a płynu chyba ubywa...Gdzieś wyczytałem że nagrzewnice wyciąga sie od komory silnika na podszybiu....?
Pozdrawiam
Witam. Jak w pytaniu.Co trzeba rozebrać żeby wytargać nagrzewnice. Bo niestety szyby parujądo zwariowania a płynu chyba ubywa...Gdzieś wyczytałem że nagrzewnice wyciąga sie od komory silnika na podszybiu....?
Pozdrawiam
W telegraficznym skrucie ci to opisze. Nagrzewnice demontuje sie w kabinie i musisz rozebrac cala konsole :twisted: :mrgreen: . Zycze powodzenia i wspolczuje.
Niestety, ciężka sprawa.. Już przez to przechodziłem. Jest tak, jak pisze MRDUX, wymontowujesz całą deskę i jeszcze sporo innych drobiazgów, dopiero wtedy masz dostęp do nagrzewnicy. Radzę długo nie czekać z naprawą, bo ja w swojej zwlekałem tak długo, aż kapiąca woda uszkodziła komputer... Lawina kosztów ruszyła.
Napisał MRDUX
Napisał s_ordak
Chyba nikt z Was nie przerabiał jednak tematu wymiany nagrzewnicy w 164 .. nie wprowadzajcie chłopaka w błąd :!:
Nagrzewnice wymienia się w komorze silnika a dokładniej w podszybiu (gratuluje tym co zrobili to z kabiny). //Przed wymianą odłącz akumulator// Po pierwsze zdemontuj przewody od klimy (jak masz nabitą i działającą to będzie trudniej - musisz wyjąc wentylator bez demontowania klimy) razem z obudową filtra pyłkowego. Poźniej zdemontuj wentylator (trzyma się na takich zatrzaskach jak widać na fotce) .. przed tym koniecznie odłącz cięgno do regulacji ciepłe/zimne (taki drucik na końcu ja by ze sprężynką - jak tego nie zrobisz, a nie widac za bardzo tego cięgna - to urwie się przy wyciąganiu wentylatora)
zaraz za wentylatorem masz nagrzewnice - napewno ją zobaczysz(dwa węże dochodzą do niej)
wiem, może dało by się bez wyjmowania "wszystkiego" ale tak jest o wiele wygodniej i przy okazji można dokładnie wyczyścić kanały przelewowe..
pogląd na miejsce gdzie jest nagrzewnica - widać zaczepy wentylatora i cięgno ..
![]()
![]()
widoczek wybebeszonego podszybia
![]()
warto wyczyścić te kanały .. mnie juz raz auto zalało(te gumy można wyjąć i obciąć zwęrzenia na końcach - jak wyjmiesz to zobaczysz o co mi chodzi
)
![]()
miłej pracy ...
ps. jak Ci szyby parują to może to jest wina niedziałającej klapki co puszcza obieg wenetrzny/zewnetrzny ... mnie jak strzelila nagrzewnica to miałem mokro na podłodze u kierowcy .. (jak tez masz mokro to dobrze sie suszy gazetami - wkladasz gazete, przykrywasz dywanem i codziennie zmieniasz na suchą)
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW
Hehehe, ubawiłem się po pachy! Ciekaw jestem kto wymyślił ta wymianę od środka. Ładne by było zdziwienie. Mam serwisówke do AR164 Super ale tylko 3.0 V6 24V na rynek amerykański, ale praktycznie wszystko się zgadza jak ktos potrzebuje niech pisze na mca_warsztat@op.pl
Dzieki za konkretna i rzeczowa odpowiedz.Za te błędne też dziekuje.Przynajmniej nie olewacie jak ma ktos problem.Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki. PS.No jakies tam kropelki nad komputereem wisza i plynu nieznacznie ubywa.Takze mysle ze to nagrzewnica. A zeby bylo smieszniej 2 dni temu rozszczelnila mi sie chlodnica i wentylator zaczal kwiczec jak cholera.Szykuje sie remoncik układu chłodzenia no i ogrzewania![]()
życze powodzeniaNapisał neron78
![]()
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW
Panowie. No dalej BIG PROBLEM. Niestety po wymianie nagrzewnicy i przejechaniu 100km trasy do rodzinki na święta szyby nadal parują. Deczko mniej ale niestety wciąż za bardzo. No i nie wiem co robić. I jaka przyczyna. Nieszczelne uszczelki w drzwiach? Ciągle zastanawia mnie czy nie jeżdżę na obiegu zamkniętym.Ale nie wiem jak to sprawdzić. W bagażniku pod zapasówką mam w podłodze wywiercona dziurę. Czy też tak macie? Pospekulujcie.Wszelkie pomysły i spostrzeżenia porządane.
W podłodze ma byc dziura pod zapasem.
Po 100km to spokojnie wszystko powinno odparowac. Jak już to patrz po uszczelkach na szybie przedniej , może auta nie wysuszyłeś. Obieg zamknięty jest oznaczony na climatronicu taką sylwetką samochodu ze strzałką zataczającą koło wewnątrz. Jeśli jest włączony to powinna sie dioda nad nim świecic.
I jeszcze jaki nawiew dajesz. Bo ja naciskam DEF, albo najczęściej ECON, niska temperatura i pełny nawiew na szyby i po paru kilometrach pary nie ma.
http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi
Pierwszą rzeczą do wyeliminowania jest sprawdzenie czy faktycznie jest dopływ powietrza z zewnątrz, bo jeśli nie to z czym byś nie walczył to szybki i tak będą parować(i zamarzać od wewnątrz). Skoro nikt nie ma tego układu w jednym paluszku to powiem na przykładzie Cromy - w układzie z klimą klapka obiegu jest w podszybiu, po stronie pasażera, w tej samej "puszce" co filtr p.pyłkowy(oczywiście wszystko widoczne po otwarciu maski). Łatwo ją zlokalizować - wystarczy że druga osoba przełączy obieg i widać jak się otwiera wlot powietrza.Napisał neron78
Jeśli po przełączeniu obiegu nie słychać żadnego silniczka ani od środka, ani od zewnątrz i nic się nie otwiera/zamyka to chyba wiadoma sprawa. Jeśli słychać silniczek, ale nie widać przełączającej się klapki to sprawdź wszystkie podejrzane cięgna, linki, druciki, czy w momencie przełączania nie próbują się ruszać. Jeśli nic nie zauważyłeś to ustaw dmuchawę na max, przystaw ucho do deski, czy kratek wentylacyjnych i wsłuchaj się w szum powietrza - powinieneś wyczuć moment przełączania(inna siła nawiewu, odgłos powietrza, czy słychać tak jakby coś się otwierało/zamykało, temperatura nawiewu jeśli wcześniej nagrzałeś we wnętrzu, itp). Jeśli nie czuć, nie widać jakichkolwiek zmian to najprawdopodobniej przełączanie nie działa..