[33] Problemy z temp. cieczy ch.

jak dla mnie masz zakamieniony bądź zanieszyczszony układ, ewentualnie przegrzany silnik.

u mnie również podobny problem z przegrzewaniem się silnika. Mianowicie auto szybko uzyskuje temperature ok 90stopni i przy spokojnej jeździe poza miastem jest ok. Problem pojawia się przy jeździe po mieście /korki/ ciągłe stawanie na śwatłach, wówczas auto grzeje się do ponad 100 stopni wentylator ciągle włączony i z dwa razy zdarzyło się iż po zgaszeniu auta trzeba było chwilkę odczekać by móc je ponownie uruchomić. Wymieniłem czujnik temperatury, termostat i dalej to samo bez żadnych zmian, chłodnica wygląda dobrze nie jest jakoś mocno zuzyta. Może wie ktoś jak się z tym uporać, jechać nim po miascie i nie daj boze złapac korek to jes tragedia.

Pomyśl o nowej chłodnicy. Lamelki sie odrywają od rdzenia, więc wydajność chłodnicy spada.

Redziarku, jak dla mnie to dwie pierwsze są takie same i faktycznie są do wersji po 90tym. U ciebie(o ile nikt nie rzeźbił) będzie ta:
http://allegro.pl/chlodnica-wody-alfa-romeo-33-alfasud-arna-sprint-i5560306633.html

Ja bym jednak pomyślał nad poszukaniem Nissens'a, żeby mieć produkt normalnej jakości. Te tanie to chyba jakieś chińskie no-name'y, bo sprzedawca nawet się nie chwali jaki to producent.

kurcze w Sprincie mam chyba nie firmową i daje rade, bo 33 to masakra grzeje się niemiłosiernie a chłodnica z zewnątrz wygląda ładnie :/ może środek zasyfiony jest, wymienie i zobacze mam nadzieje ze pomoze ;)

nie chce mi sie za duzo grzebania :/

Eeee tam. Chińczycy robią porządne rzeczy.

premek, mnie napis made in China nie przeraża, ale jeśli nie ma podanego producenta to nie wiadomo czego się spodziewać. W każdym razie, ostatnio zaczęły się pojawiać te chłodnice i chętnie bym się dowiedział ile są warte.

I słusznie.
Ja się oburzam nieco, bo pól roku pracowałem w fabryce samochodów pod szanghajem i Chińczycy jak chcą to naprawdę potrafią.
Inna rzecz, ze twoje rozumowanie jest absolutnie słuszne. Też nie lubię jak się ktoś ukrywa.

chłodnice wymieniłem firmy Nissens'a, tak jak JaekK pisał, trochę się poprawiło ale dalej temperatura nie taka jaka powinnna być. Podjechałem na sprawdzenie układu chłodzenia i okazało się że uszczelka pod głowicą puszcza :( trzeba będzie robić dwie i przy okazji ogarnąć wałki, popychacze,zobaczyć korby i tłoki w jakim są stanie. Myśle nad kupnem ostrych wałków i może miał ktoś z was z nimi doczynienia i wie gdzie szukać i jakie wybrać?

Ostre wałki? Tzn masz na myśli nowe czy sportowe? (zresztą bez znaczenia) Błagam Cię chłopie - nawet nowych nie da się kupić nie mówiąc juz o sportowych, a nawet jakby ktoś takie chciał zrobić to jak usłyszysz cenę...
Zresztą proszę:
http://www.ahmotorsports.co.uk/index2.htm
900 funtów plus vat za parę do 8V

Ja bym jednak pomyślał nad poszukaniem Nissens'a, żeby mieć produkt normalnej jakości. Te tanie to chyba jakieś chińskie no-name'y, bo sprzedawca nawet się nie chwali jaki to producent.

Ostatnio rozmawiałem z gościem, naprawiającym chłodnice i coś tam wspominał, że wg. niego jakość Nissensa, czy innych renomowanych firm nie różni się za specjalnie od chinoli, bo i zresztą stamtąd pochodzą. Przed wakacjami udało mi się kupić nową chłodnicę Nissens, a więc postanowiłem rzucić okiem na nią po pół roku od montażu - od spodu jest cała zardzewiała, co mówi samo za siebie nt jakości. Niniejszym odszczekuję to, co napisałem w powyższym cytacie. :)

Amortyzatory
Powrót