[164] Opis kontrolek deski rozdzielczej

Tytanowy

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 8V
Witajcie,
Tak jak w temacie. Szukam opisu wszystkich kontrolek z deski rozdzielczej. Szukałem, ale nie znalazłem nigdzie nic ciekawego. Chodzi mi dokładnie o kontrolki, które wyświetlają się w w tym prostokącie, gdzie między innymi wyświetla się kontrolka od hamulca ręcznego i płynu do spryskiwaczy.

Od wczoraj, raz na jakiś czas po przekręceniu zapłonu i odczekaniu aż test się zakończy (kontrolki pogasną), oprócz kontrolki hamulca ręcznego, pojawiły mi się dwie nowe, a za cholerę nie wiem od czego one są. Po odczekaniu jeszcze dłuższej chwili, zwyczajnie gasną. Dodam, że nie każdym razem się one zapalają.

Taką mądrość mogłeś sobie darować... Chodziło mi raczej o szybką i krótką odpowiedź.

#edit
A druga sprawa, że ten link z manualem, który podał fiergloo na naszym forum, chyba wygasł, bo niestety ale nie można ściągnąć.

Dodam też, że nowe kontrolki to między innymi:
kontrolka (!) - dosłownie tak wyglądająca... Czyli wykrzyknik w nawiasach. Wyglądać by to mogło na hamulec ręczny, tylko że w naszych wozach, kontrolka od ręcznego wygląda tak: (P)... I to mnie bardzo zmyliło. Może to kontrolka od płynu hamulcowego? Dziwne tylko, że tak nagle i do tego dołączyła jeszcze inna kontrolka.
Druga kontrolka, to takie jakby "słoneczko", czyli czerwone, zapełnione kółeczko z takimi jakby promyczkami dookoła. O tej kontrolce tym bardziej nie mam pojęcia.

Tak jak pisałem wyżej, nie za każdym przekręceniem na zapłon, owe kontrolki się zapalają.
Bardzo mnie to zdziwiło, ponieważ pierwszy raz stało się to wczoraj. Pojechałem do rodziny i nic takiego się nie działo, autko chwile postało, wsiadłem, przekręciłem zapłon i takowe własnie kontrolki się zapaliły.
Może to coś ma wspólnego z moimi falującymi obrotami i lekkim przyhamowywaniem?

Ostatnia edycja:
Po Niemiecku to mam :)

Dziękuje Saroo ! :)

Z manuala który podesłałeś wynika, że u mnie pokazują się takie błędy:

Bremsflussigkeit unzureichender - czyli w tłumaczeniu na polski: Zbyt niski poziom płynu hamulcowego
oraz
Verschlissene vordere bremsbelage - czyli w tłumaczeniu na polski: Zużyte klocki hamulcowe przednie

A to bardzo dziwne, ponieważ oba błędy wyskoczyły na raz? I do tego tak nagle? Nie podczas jazdy, tylko po prostu po przekręceniu kluczyka w pozycje zapłonu...

powie mi ktoś czy w liczniku w 164 jest tkzw marchewka? kontrola układu wtryskowego ?

Witam, przejrzałem wpisy oraz manual ale niestety nie znalazlem opisu podebnej kontrolki. Wiecie może co ona oznacza?

Załączniki

• 0031FA15-E1BB-4E35-82EA-03D6B4CC48E4.jpg
    0031FA15-E1BB-4E35-82EA-03D6B4CC48E4.jpg
    55.9 KB · Wyświetleń: 561
Błąd StartStopu o ile mi wiadomo. Ale czemu zadajesz pytanie w sprawie Giulietty do sekcji dla 164? :confused:

Amortyzatory
Powrót