• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Panewki!!!

• Autor wątku Autor wątku bodzio_piotr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bodzio_piotr

Guest
Witam. Potrzebuje okreslić po oznaczeniu na panewce na ktory były szlif. czy ma ktoś taką mozliwość podania mi?? oznaczenie na panewce 60560875 i niżej pisze jeszcze CL 154 1 B. proszę o pomoc.
pozdrawiam

radze ze najlepszym wyjsciem bedzie ci pujscie do szlifierza oni ci powinni za darmo zmierzyc i bedziesz wiedzial na czym stoisz

Zdemontować wał, zawieść do szlifierza, posprawdza bicia wału, wymierzy na który szlif ewentualnie dokona szlifu. Tak jak mówiłem przez tel.
Żaden katalog nie podaje, co to za panewki pod tym numerem. Obdzwoniłem dosłownie WSZYSTKICH.

skoro jestesmy przy temacie 1 szlif to jaka grubosc materialu sie zdejmuje ?? 0.25 mm ?? i kade panewki robi sie co taki przedzial lub jego wielokrotnosc w zaleznosci od szlifu ??

Ciężka sprawa powiem ci że miałem problem z panewkami bo nie mogłem znaleźć nigdzie a koleś mi zrobił 3 szlif wału.(0.30) i klapa nigdzie panewek nie ma a w katalogu istnieją.Jak chcesz sie dowiedzieć co to za oznaczenia jedz do szlifierza on sprawdzi w magicznej książce.(Jak byś potrzebował dorobić panewki robiłem to w AMS panewki Gdynia,spisali sie chłopaki ;)

oj niewiem czy ci sie to oplaci wiesz wymiana panewek moze niezalatwoc sprawy czasem jest lepiej przeszlifowac wał

rysy sa niedopuszczalne nawet jest taka zasada jak dostejesz wal od szlifu skladasz na stole go przykrecajac po kolei korbowody panewki smarujesz olejem montujesz i robisz pare obrotów i patrzysz czy sa smugi bo jak głowna panewka se obruci to musisz potem z blokiem jechac do regeneracji moze tak byc tak ja mialem z korbowodem
P.S. Jak cos mam wal i elementy do silnika 1.7 8V :mrgreen:

Będę pamiętał ;)

Wiem że teoretycznie powinno się zrobić szlify, tak na wszelki wypadek i do tego nie wiadomo co jeszcze powymieniać, dla pewności, tylko jak się nie ma kasy, to trzeba zrobic możliwie jaknajlepiej za dostępne fundusze.

no no wiesz wiem co czujesz bo sam krucho z kasa ja dzis do szlifu dalem wal i kieszen boli :/ a panewki chyba za miesiac :P

Szary
Jak będziesz potrzebował czegoś do silnika 17 8V to pisz może będę miał. Panewki już wyszły :wink: , są w mojej belli ale trochę części jeszcze jest 8)

A ja właśnie potrzebował bym panewki... a właściwie jedna korbowodową na 1szlif

sorry za spam bodzio_piotr :)

Panewki korbowodowe maja wymiar O.25 0.50 0.75 1.00 i STD Panewki Główne 0.25 0.50 i STD

nareszcie jakis fachowiec a moze wiesz jaki jeszcze powinien byc luz na pierscieniach tlokowych maxymalny ???

Komplet pirscieni do jednego tłoka silnik 1.7 grI.1.5 grII, 1.75 grIII. 3.0 i tylko nominał cena 85zł

ale mi chodzilo o luz na zamku pierscieni jaki jest maxymalny :mrgreen:

Tego nie wiem , zastanawiam się po co ci ten wymiar skoro pierścienie można dostać tylko nominalne?

ale nie o to mi chodzi mam elegancki cylinder i chcem wiedziec tylko czy musze pierscienie wymieniac czy one jeszcze pochodza a do tego musze wiedziec jaki jest dopuszczalny luz :mrgreen:

Jeśli cylinder jest bez progów a pierścienie nie popękane to śmiało mozna zostawic , pierścienie się nie wycierają tylko pękają i tylko wtedy się je wymienia lub gdy robisz szlif cylindra tylko wtedy gdy są progi na brzegu cylindra

Amortyzatory
Powrót