Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Teraz bardzo mało używam Alfy , więc jeszcze nie mogę niczego nowego powiedzieć w temacie. Apropo innych marek. Kolega miał E46 M3 i potrafiła mu obtrusiać ponad litr na 1000. Motor padł, jak w każdej M3, kupił 2 motor z przebiegiem 60 tysięcy i brał tak samo. Silniki M są znakomite, ale na forum BMW mówią że oleju nie biorą . Jak jest naprawdę trudno powiedzieć...Do momentu kiedy auto przy wysokich obrotach nie sadzi niebieskiego dymu, to wszystko jest okejStawiam, że pewnie większość jechałeś trasami gdzie prędkości dochodzą ponad 150km/h, także szczerze ja tym bym się nie przejmował. Powiedz czy teraz przy takiej normalnej jeździe, coś dolewasz? Przy mojej normalnej jeździe (nie jak emeryt, ale raczej też nie jak szaleniec) i tyle ile jeżdżę rocznie (około 10.000km), to myślę że gdzieś na oko 1 litr może więcej, dolewam od wymiany do wymiany (licząc średnio jeden dalszy wypad nad morze w lato, gdzie wtedy tak naprawdę wypalam cały syf i but praktycznie przy podłodze).
To zdjęcie wyjaśnia dlaczego silnik spala olej. Zużycie może być większe lub mniejsze zależne od konkretnego silnika i jego tzw "urody" ale dymienie to jednoznaczne wskazanie usterki a nie norma.ja się odnoszę do informacji, że jak silnik bierze litr na tysiąc i puszcza niebieskie dymki to jest źle... i nie mówcie mi, że "Tak ma być." ....
poniżej zdjęcie pierścienia silnika V6, który wcale tak dużo nie przejechał ...
![]()
jak już pisałem, luksusem jest jak od wymiany do wymiany nie dolewamy, czyli - litr na 10kkm... wiadomo - jak się zmienia biegi na czerwonym polu to weźmie więcej (ale nie litr na tysiąc ... litości!) - gdyby ten tysiąc zrobić na torze wyścigowym - to inna bajka .. przy zużywaniu się silnika pierścienie nie zbierają jak trzeba i proporcjonalnie zużycie oleju wzrasta do litra/1kkm i wtedy zmieniamy pierścienie.. proste i logiczne. Zakładam, że uszczelniacze zaworowe każdy robi częściej bo uszczelka pod głowicą krótszy ma żywot niż pierścień.
ale dymienie to jednoznaczne wskazanie usterki a nie norma.
Trzeba dolewać i upalać aż auto padnie.
.... bzdury opowiada ten co twierdzi ze nic nie bierze - w takiej sytuacji benzyna dostaje sie oleju i go rozrzedza a potem płącz ze panewki siadaja.
Ja też parę silników ogarnąłem z ojcem i powiem ci tak. Znam silnik DOHC fiata na pamięć i ich najwięcej w życiu przerobiłem. Silnik który ma progi i trzeba szukać tłoków , bo stare nie trzymają wymiaru musiał mieć już ponad 300 tysięcy nalatane ,albo być zdrowo przegrzany. Nie wiem jak jest z cf3 , ale tłoki w silniku od 155 16V po przebiegu nawet ponad 300 tysięcy tak samo jak blok wyglądają jak nowe. Masz rację , że jeśli silnik bierze litr czy pół przy normalnej jezdzie to trzeba interwenjować , ale to znaczy że był dobrze przegrzany , lub ma już zdrowo nalatane
Takie porównania 4R do V6 są trochę nietrafione choćby na różnicę ilości cylindrów w silniku w V6 przy podobnym zużyciu cylindrów co w4R ilość palonego oleju będzie duzo wieksza i jak porównać branie oleju 1l/1000km przy tych silnikach? TS musi byc trupema Vka niekoniecznie
Nie wiem jak jest z 24V , ale 12V musi brać olej. Tak samo TS 8V . fr33 mówi że jego alfa nie bierze. Pewnie podczas remontu tak mu wszystko spasowali![]()
No inaczej by nie jeżdziłJak robiliśmy Tomka silnik to zrobiliśmy to tak jak powinno być zrobione.
Nie wiem jak jest z 24V , ale 12V musi brać olej. Tak samo TS 8V . fr33 mówi że jego alfa nie bierze. Pewnie podczas remontu tak mu wszystko spasowali![]()
Tu się nikt nie kłóci i rozmawiamy skąd sie biorą ubytki oleju w naszych furach. Tego fokusa to od nowości masz zjeb....go, ubytki oleju uzupełnia ropąTrochę przesadzacie panowie, jeden silnik żre drugi nie, jeśli jest to 0,7l/10000km to spoko, jeśli 0,7l/1000km to już 'niespoko' i trzeba go przejrzeć. Kłócicie się jak dzieci jakby było o co.