[164] FiatECUscan - parę pytań + kod błędu

Tytanowy

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 8V
Witajcie,
Podłączyłem wczoraj swoją Alfę pod komputer (posiadam interfejs + przejściówka na 3 piny).
Do diagnozy używam FiatECUscana wersję 3.6. Gdy podłączyłem swoją 164 (3.0 V6 12V 1996r, 180KM) to tak naprawdę mogłem jedynie odczytać i skasować błędy. Nie ma zakładki "parametry" i nie wiem, czy jest to zależne od Motronica jaki ta alfa posiada, czy może jakieś inne programy dadzą radę odczytać parametry? Chodzi mi tutaj o np. temperaturę silnika, diagnoza sondy, przepływomierza itd. itp.

Interesuje mnie również zakładka "wykresy", która znajduje się w dolnym rogu podczas połączenia. Gdy w nią wejdę, tak naprawdę nie mogę nic zrobić oraz żadne wykresy nie są tam wyświetlane. Trzeba to jakoś ustawić? Czy o co tam chodzi?

Druga sprawa, to błąd który udało mi się zczytać z komputera...
Kod:
ECU ISO Code: D3 85 01 94 C22015-04-08 14:17:24
CONNECTED TO: 
ALFA 164 V6 ECO C.A.
Bosch Motronic M1.7 Injection (3.0 V6 E.Key)
--------------------------------------------------------------

Kód ISO: D3 85 01 94 C2
Verze softwaru: 0858537621
Verze hardwaru: 1383021620
Číslo výkresu FIAT: 

ODCZYT KODÓW BŁĘDÓW:
1: 08 - Čidlo fáze
Phase signal anomaly from the sensor on the cam axis. Check the following:
- Continuity and insulation of wires from the sensor connector to the ECU wires bundle connector (pin 16, 44)
- By means of an oscilloscope, the sensor functioning, the engine being started or in starting attempt
Powodem tego błedu jest Wartość niezmienna
Obecny status błędu to Wyst. uderzenie / Obecny
Wartość licznika błędu to 7

KASOWANIE ZAPISANYCH KODÓW BŁĘDÓW...

ODCZYT KODÓW BŁĘDÓW:
Brak kodów błędów
Przepraszam, za czeski język błędu, nie wiem dlaczego taki mi się ustawił... Niemniej jednak, błąd dotyczy "czujnika faz". Wykasowałem ten błąd, przejechałem jakieś 30 km, podłączyłem na nowo alfę pod komputer i błąd powrócił. Skasowałem go ponownie, odpaliłem silnik dałem mu pochodzić na postoju, podłączyłem ponownie pod kompuer - błędu nie ma. Postanowiłem zrobić rundkę dookoła bloku, po czym ponownie podłączyłem alfę i dalej tegoż błędu nie było.
W skrócie - błąd wyskakuje w bliżej nie określonym czasie, zależne być może od kilometrów ponieważ krótka rundka dookoła bloku nie zapisała błędu na komputerze.
Ktoś może wie, co to za czujnik? Za co on odpowiada, od czego zacząć diagnozę? Być może ktoś bardziej kompetentny, rozszyfruje kod tego błędu?

#edit.
Co do odczytu parametrów, to ściągnąłem sobie MultiECUScana i tam już natomiast po wyborze modelu auta, czyli 164 jest również Motronic 4.1. Być może MES będzie wstanie odczytać parametry, ponieważ w FES'ie miałem tylko do wyboru motronic 1.7. Jutro to sprawdzę, jeżeli będzie działać to zostanie jedynie do rozwiązania problem z błędem "czujnika fazy"

Dziękuję z góry za odpowiedzi,
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Na moje oko to cz. spalania stukowego

sprawdz czy masz taką samą kompresje na wszystkich cylindrach

Vag KKL + przejsciówka fiat na 3piny

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Podepnę się pod temat. Mam problem z podłączeniem vag kkl. Próbowałem połączyć się w mes i fes i dupa.
Opiszę krok po kroku co i jak robie, a ktoś z Was poprawi mnie, będę wdzięczny.
1. Załóżmy, że sterownik mam zainstalowany, w ustawieniach menadżera urządzeń dotyczących portu usb/com ustawiam port com2 z prędkością 1024 i opóźnieniem 1ms.
2.Podpinam wtyczkę vag do obd i kabelek +
3.Podpinam usb do kompa
4. uruchamiam fes
5.w ustawieniach fes ustawiam vagkkl na porcie com2 i robię test, który stwierdza, że połączenie ma takie a takie to opóźnienie.
6.Wybieram autko, czyli alfa 164 3.0 24.v m1.7( i tu gdyby ktoś wyjaśnił mi o co chodzi z tym e.key?)
7.Wciskam skanuj moduły...
..i dupa
nic nie wykrywa
8.Wybieram połącz i nic..tak samo.

Albo jestem nieogarnięty, albo coś jest z tą wtyczką, kablem, etc..

Dzięki za pomoc.
Pozdro

Rozumiem, że posiadasz przejściówkę obd na 3 piny? Czyli masz wtyczkę 3 pinową + czerwony kabelek prądowy od tego wychodzi? Jeżeli tak to wpinasz 3 piny do wtyczki od ECU samochodu, odpalasz MES, czerwoną wtyczkę wpinasz gdzieś do prądu (ja na testy dotykałem do gniazda zapalniczki), drugą ręką przekręcasz zapłon, wybierasz model auta (ma być z tym e.key) i klikasz połącz... Może Cię poprosić, abyś wpiął przejściówkę 3 pinową (Ty już to zrobiłeś wcześniej), klikasz literkę "Y" i gotowe. Powinno Cię połączyć.

Czemu Ci nie działa?
- Być może zapomniałeś o włączeniu i diagnozie na zapłonie
- Brak prądu dla przejściówki
- Wpinasz się nie do tej wtyczki co trzeba (mogłeś pomylić się z gniazdem od poduszek)
- Brak zainstalowanych sterowników (powinieneś dostać je na płycie razem z kablem)

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź.
Tak, mam 3 pinową wtyczkę z jednym kabelkiem "+". Co do wtyczki, to podpinam się pod ten sam przewód co mój mechanik, więc pewnie to ten o którym mówisz. Kabelek "+" podpinam pod zasilanie od radio, bo takowego nie mam i świeci się wtedy na kablu czerwona lampka, więc myślę, że też dobrze..hmm Jeśli chodzi o zapłon to pamiętałem, a także próbowałem na włączonym silniku. Sterowniki też zainstalowałem...hmmm. Muszę próbować dalej..

A jaki interfejs masz? Masz taki z dwiema diodami, zieloną i czerwoną? Podeślij zdjęcie.

Ja mam troszkę inny interfejs. Szczerze to nie wiem dlaczego Ci nie działa... Moim zdaniem powinno, ale nie mam pomysłów.
attachment.php

Ja mam coś takiego na podobę.

Załączniki

• ffffffffffffffffffs.jpg
    ffffffffffffffffffs.jpg
    22.6 KB · Wyświetleń: 189
Trzeba będzie popróbować, kombinować.. Cóż ale dzięki za pomoc.
A co do Twojego błędu to numer chyba P0340. Czujnik położenia wału rozrządu.

Trzeba będzie popróbować, kombinować.. Cóż ale dzięki za pomoc.

Spróbuj jeszcze takich ustawień:

Odbiór Bajty: 4096

Transmisja Bajty: 4096
Czas opóźnienia: 16

Kontaktowałem się kiedyś z "Viakenem" bo był moment, ze również nie chciał mi działać interfejs i dostałem takiego e-maila od nich, żebym spróbował z takimi ustawieniami... Akurat w moim przypadku problem jakimś cudem sam się naprawił, ale spróbuj... Może akurat u Ciebie zadziała.

A co do Twojego błędu to numer chyba P0340. Czujnik położenia wału rozrządu

Chodzi o ten błąd "czujnik faz"? Myślisz, że mógł paść mi czujnik położenia wału rozrządu? Muszę sprawdzić to w takim razie. Dzięki za jakikolwiek trop.

o dzięki..!! :) może pomoże mam nadzieję.
Ale tak w ogóle to masz jakieś objawy związane z tym błędem, czy tylko wykazało na kompie?.
Przez taki błąd w kompie wymieniłem i czujnik wału i wałka i nic nie pomogło ;P. Objawy jak u sporej grupy użytkowników, czyli falowanie obrotów. Co ciekawe też czasem "pachnie" benzyną w środku. Odkąd zrobiło się ciepło falowanie ustało.. zimą jest odczuwalne najbardziej, szarpie jak diabli. najbardziej na dwójce przy ok.2,5-3 tys. Trudna miłość :D

Ale tak w ogóle to masz jakieś objawy związane z tym błędem, czy tylko wykazało na kompie?
Moim zdaniem autko pracuje troszkę dziwnie, szczególnie na zimnym silniku zdarza mu się szarpać... Faluje, czasami przy przyspieszaniu w granicach 2000-3000 tysięcy obrotów jest taki jakby moment przyhamowania (spadku mocy) i idzie dalej.
Zapach benzyny może być z tego pochłaniacza oparów paliwa, nie miałem jeszcze czasu tam zajrzeć... Ale faktycznie najbardziej śmierdzi w bagażniku, więc może być tego przyczyna...
Co do falowania to jeszcze u siebie muszę sprawdzić:
-Własnie ten pochłaniacz oparów, bo podobno jest on połaczony z kolektorem i może gdzieś na wężu zasysać powietrze.
- uszczelki pod baranami
- gumowe łączniki baranów z kolektorem
- czujnik położenia wału rozrządu (po tym co napisałeś, muszę sprawdzić)

Jeżeli to mi nie pomoże, to nie mam już pomysłów...

Mam identyczną sytuację, traci moc na może nie całą sekundę w okolicach 2-3 tys. ciekawe cóż to może być, muszę się zainteresować tym pochłaniaczem..skoro u mnie też potrafi śmierdzieć. Ostatnio widziałem na ebay'u nówkę za uwaga...15 euro. Zaznaczam, że wymiana tego czujnika nic na dała, ani czujnik wałka ani wału.

No ale z czegoś ten błąd się bierze, nie wiedziałem natomiast że to od czujnika położenia wału rozrządu :) Dopiero Ty na to mnie naprowadziłeś, a najprościej zacząć od tego co pokazuje komputer. Nawet jeżeli nie pomoże, to chociaż błąd zniknie.
Trzeba próbować... W poniedziałek powinny dojść uszczelki pod barany to wymienię i zobaczę, jeżeli nie pomoże, to będę chciał jeszcze zamówić gumowe łączniki od baranów, później zajrzę do tego pochłaniacza i przy okazji obadam czujnik położenia wału.

Amortyzatory
Powrót