• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] Projekt Alfa Romeo 164 3.0 24v odbudowa i mody

Buda ślicznie zrobiona ! Amorki myślałem, że od Cromy, bo ona takie koralowe miała fabrycznie, a Alfa czarne, ale oczywiście Thema, Croma, 164 mają takie same.

Panel sprawny to świetna sprawa, choć znowu tutaj porażka ze strony Boscha..

Kappa ma delikatnie bardziej rozbudowaną zawiechę z tyłu, względem 164, bo przód bardzo podobny w budowie. 166 to przy nich kosmos, choć płyta z Kappy :D

Czarna są piękne ;)

uploadfromtaptalk1433019646169.jpg

Chciałbym taką kierownicę :(

Nowe zastosowanie przełącznika od zawieszenia. Za pomocą kilku przekaźników będzie sterował funkcją STR.
Dwa przełączniki od szyb będą sterowały tempomatem. Wybrałem takie rozwiązanie bo nie mogę trafić jakiejś sensownej manetki tempomatu.

Załączniki

• auto-sport.jpg
    auto-sport.jpg
    151 KB · Wyświetleń: 112
Szacun, fajna robota

Dzięki ;)

Kolejne fotki. Skrzynia 6b od 166 pasowała oczywiście p&p. Jedynie różnica w sterowaniu i deklu który nie miał napędu prędkościomierza.
Linki sterowania od 166 pasują idealnie razem z elementem mocowanym o ściany grodziowej. Drążek zmiany biegów od 156.

Załączniki

• drązek.jpg
    drązek.jpg
    163.6 KB · Wyświetleń: 121
  • dek1.jpg
    dek1.jpg
    175.7 KB · Wyświetleń: 127
  • dek2.jpg
    dek2.jpg
    135.7 KB · Wyświetleń: 125
  • dek3.jpg
    dek3.jpg
    115.8 KB · Wyświetleń: 113
Daszek tak pewnie zrobię.
Na błotnikach mam gumy. Chodzi mi o to co kończą nakładki na błotnikach i drzwiach. Brakuje mi na lewej nakładce i jest wąska.

Majkelek a co według Ciebie jest lepsze w silniku od Q4?

ja mam chyba jeszcze skorzany daszek z Q4... jutro sprawdze

Nie napisałem
Dekiel na fotach jest od 166 z dowierconym miejscem na napęd prędkościomierza. Podparcie zębatki (ostatnia fotka) było w skrzyni od 166 . Wystarczyło tylko odpowiednio powiercić. Zrobili mi to w zakładzie obróbki silników.
Reszta już pasuje. Zębatka napędowa ma miejsce na mechanizmie różnicowym. Na q2 też jest.

- - - Updated - - -

ja mam chyba jeszcze skorzany daszek z Q4... jutro sprawdze

Czekam z niecierpliwością ;)

Załączniki

• DSC00915.jpg
    DSC00915.jpg
    151.6 KB · Wyświetleń: 96
No za moje 164 bo kobite to regularnie tam teges bocian obrabiam a 164 wymaga kasiory więcej niż mojo kobita

7 miesięcy stoi:)

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Ciebie to tez dawno nie widziałem:)

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Zasadniczo robię w tej chwili to samo, tzn silnik ze 166 do 164.Poszedłem inną drogą, ale myślę, że się uda.Do gołego silnika ze 166 przekóładam cały osprzęt z przodu ze 164 ze względu na inne umiejscowienie alternatora i pompy wspomagania. Widzę jednak, że miskę też trzeba będzie przełożyć. Kolega zostawił chyba oryginalny rozrząd od 166 , sądząc po mocowaniu góry do nadwozia. Jeśli idę złą drogą to proszę o sugestie. Chyba, że z miską jakieś kwiatki wyskoczą i nie da się do niej upchnąć pompy i trzeba będzie wrócić do rozwiązania ze 166. Tylko jak zasilić z pompy wspomagania listwę ze 164?

Będziesz musiał sobie zakuć dłuższe przewody i polecieć naokoło :(

Zasadniczo robię w tej chwili to samo, tzn silnik ze 166 do 164.Poszedłem inną drogą, ale myślę, że się uda.Do gołego silnika ze 166 przekóładam cały osprzęt z przodu ze 164 ze względu na inne umiejscowienie alternatora i pompy wspomagania. Widzę jednak, że miskę też trzeba będzie przełożyć. Kolega zostawił chyba oryginalny rozrząd od 166 , sądząc po mocowaniu góry do nadwozia. Jeśli idę złą drogą to proszę o sugestie. Chyba, że z miską jakieś kwiatki wyskoczą i nie da się do niej upchnąć pompy i trzeba będzie wrócić do rozwiązania ze 166. Tylko jak zasilić z pompy wspomagania listwę ze 164?

Mam gdzieś fotkę takiej rzeźby jak robisz. Też kiedyś połączyłem silnik ze 166 z osprzętem 164. Miska, podpora półosi i chłodnica oleju była od 166.
Prościej zostawić osprzęt od 166 a rurka od pompy do maglownicy pasuje od 156 2.5. Pozostaje problem koła zamachowego. Dwumasa od 166 lub jednomas od 156 2.5. Tylko na jednomasie silnik nie jest wyważony i na wolnych obrotach delikatnie czuć jak pracuje.

Post Litwina:
http://alfaromeo164register.com/viewtopic.php?f=22&t=1459

Ostatnia edycja:
Czy możesz rozwinąć ten temat z kołem zamachowym? Planuje właśnie swap silnika 3,0 24v z 166 do 164. Temat osprzętu znam, ale co jest nie tak z kołem zamachowym? Nie da sie przełożyć koła od 164 do silnika 166?

Zależy co przełożysz że 164. Jak będziesz miał kolo pasowe z nadajnikiem to koło zamachowe może być że 164. Jak założysz kolo pasowe od 166 to potrzebne kolo zamachowe z nadajników. W 166 jest dwumasa. Można założyć od 156 2.5 jednomas. Nie jest wywarzona do 3.0 ale sporo ludzi tak jeździ i jest ok.

Amortyzatory
Powrót