[164] Alfa Romeo 1644 Q4 - Nie odpala

Auto
Alfa Romeo 155 94` 1.7 TS 8v, Alfa Romeo 164 94` 3.0 V6 24V Q4
Alfa Romeo 164 Q4 - Nie odpala

Witajcie
Jakiś czas temu miałem problem w aucie ponieważ alternator nie doładowywał odpowiednio akumulatora i Alfa często gasła po jego padnięciu do zera - alternator został wymieniony na nowy i teraz w ogóle nie odpala. Czy mogło coś się stać z immobilizerem? jak go odłączyć?

Ostatnia edycja:
Naładować akumulator podłączyc do auta i przekęcić kluczyk na zapłon jeśli pali się kontrolka Afa code odłączyć akumulator i jeszczeraz podłączyć

Koledzy okazało się że niema iskry na świecach i pompa paliwa nie dostaje prądu gdzie szukać problemu bo już powoli tracę cierpliwość do tego samochodu

Jak jedno i drugie to sprawdź immo plus ECU.

Ja mam w planie zrobienie standalone'a po pierwszej awarii elektroniki. Oryginał oryginałem, ale dwudziestoparoletnia włoska elektronika...

Przekaźnik ECU (w superce był pod którąś plastikową osłonką przymocowaną do przedniego pasa). Przekaźnik jest charakterystyczny bo ma po przekątnej czerwoną linię. Spróbuj go podpiąć do akumulatora na krótko i posłuchaj czy chodzi.

EDIT: na zdjęciu drugi od lewej. s-l1600.jpg
Zwykle jest na obudowie schemat działania przekaźnika.

Ostatnia edycja:
Najczęściej to cz. wału pada

Koledzy okazuje się że padł sterownik ECU, Czyli od dzisiaj poszukuje go pilnie numery 0 261 203 301 ma ktoś może na sprzedaż, w ogóle jest szansa na podpasowanie innego bo na allegro jest ich całkiem sporo do 3.0 V6???

alfa 164 q4 kręci ale nie odpala

witam
mam podobny problem , po wyladowaniu aku autko kreci ale nie odpala, nie slychać pompy paliwa. 3 elektrykow nie dalo rady, przekaźnik ECU byl podłączany na krotko i dziala . poradziles sobie z tym problemem? co bylo przyczyną , jak zdiagnozowałeś ewentualna usterke, pozdrawiam

Mechanik sprawdził sterwonik ECU(przekaźnik również działał) i okazało się że jest uszkodzony dla pewności i odrazu ew. naprawy wysłałem go do firmy która specjalizuje sie w naprawach sterowników ECU potwierdzili uszkodzenie niestety nie do naprawy próbowali zrobić zrobić to oczym pisał kolega premek tzn standalona - tutaj również okazało się że się nieda - jak to koleś powiedział nie może znaleść odpowiedniego "czystego" sterownika do którego mógłby przegrać dane z orginalnego ECU. Po przeszukania chyba wszystkich portali na świecie znalezłem używke która działa bez problemu. Z tego co widziałem są dostępne nowe orginalne koszt ok. 1,5 ..... funtów!!!

1,5 funta to kupuj :p no chyba że miało być 1500.

gdzie znalazles ten sterownik bo potrzebuje o tym samym numerze ? szukam szukam i nic :( z gory dziekuje

Amortyzatory
Powrót