164 Ciśnienie paliwa

lupo7

Nowy
Witam
Mam kolejne pytanie :)
Zamontowałem sobie wskaźnik ciśnienia paliwa, wg autodata 2004
ciśnienie paliwa powinno wynosić w 2.0V6 TB (64102) 2,3 - 2,7bar - z podciśnieniem
i 2,8 - 3,2bar bez podciśnienia.
Na początku było wszystko ok, jak jeździłem ciśnienie paliwa nie przekraczało 3bar.
Jednak od pewnego czasu (chociaż jest możliwe że tego nie zauważyłem wcześniej),
jeżeli depnę pedał do dechy to ciśnienie wzrasta do ok 4bar - w związku z tym mam pytanie:
Czy macie dane dotyczące ciśnienia paliwa w/w silniku? (nie jestem pewien
czy dane w autodacie są poprawne)?
A drugie pytanie - może ktoś ma serwisówki do 2.0V6 TB - do 3.0 są w sieci ale do TB
nie znalazłem...
Pozdrawiam Wojtek

a w którym miejscu zamontowałeś czujnik?

Czy brałeś pod uwagę że wskaźnik źle wskazuje ?

Tak, też nad tym myślałem ale tak jak pisałem na początku wskazania były zgodne z tym co w autodacie - a przynajmniej nie zauważyłem żeby przekraczały 3bar , wskaźnik mógłby mieć błąd od początku ale w tym wypadku ciśnienie wzrosło względem początkowego.
W sumie bardziej mi zależy na wiarygodnych wymaganiach co do ciśnienia - nie wiem czy te w autodacie są OK, bo z autem nic się nie dzieje :).

a jakie cisnienie paliwa pokazuje ci przed uruchomieniem silnika? Wydaje mi sie że ciśnie niomierz powinien być zamontowany na listwie między regulatorem ciśnienia a zaworem przed listwą

75andrew155 napisał:
a jakie cisnienie paliwa pokazuje ci przed uruchomieniem silnika? Wydaje mi sie że ciśnie niomierz powinien być zamontowany na listwie między regulatorem ciśnienia a zaworem przed listwą

Ciśnienie paliwa po dziennym postoju 0bar, z tego co wiem to w 164 pompa włącza się razem z rozrusznikiem (chyba że się mylę ??) jak zacznę kręcić to skacze do ok 2,5bar.
Po wyłączeniu silnika przez kilka godzin zostaje na poziomie ok. 2,5bar.

Hm a co do montażu manometru to nie wiem czy go dobrze zamontowałem ale w procedurze (w manualu do 3.0 ) sprawdzania szczelności układu paliwowego i sprawdzaniu ciśnienia manometr podłączony jest właśnie na zasilaniu listwy.

A może wiecie czy regulator w TB jest ten sam co w 3.0 ??

Jest ten sam , a dlaczego spada ci ciśnienie paliwa? dlatego że masz czujnik zamontowany przed zaworem. Masz rację pompa pracuje po przekręceniu kluczyka przed rozruchem

75andrew155 napisał:
a dlaczego spada ci ciśnienie paliwa? dlatego że masz czujnik zamontowany przed zaworem

75andrew155 więc w którym miejscu powinienem zamontować ten czujnik? bo nie bardzo
wiem o który zawór Ci chodzi - najlepsza byłaby jakaś fotka :)

Najlepszym miejscem na zamontowanie takiego czuinika byłaby listwa wtryskowa rozpoczyna się ona zaworem a kończy regulatorem cisnienia wtedy masz obraz cisnienia na wtryskiwaczach a nie w układzie paliwa a to nie jest to samo. Masz też obraz sprawności zaworu trzymania paliwa i wtryskiwaczy czy nie ciekną jak też poprawnego działania regulatora ciśnienia

Czesc, Wojtek moglbys wrzucic zdjecie jak rozwiazales kwestie wyswietlacza (jaki i gdzie go zamontowales w kabinie), dzieki?

Miłosz napisał:
...moglbys wrzucic zdjecie jak rozwiazales kwestie wyswietlacza (jaki i gdzie go zamontowales w kabinie)...

Cześć :)
Proszę bardzo.
Wskaźniki to najtańsze modele sprzedawane na alledrogo,
zastanawiam się czy nie zmienić tarcz np. ciemny grafit :)
a na pewno musze zmienić podświetlenie :) bo teraz jest
niebieskie...

75andrew155 napisał:
Najlepszym miejscem na zamontowanie takiego czuinika byłaby listwa wtryskowa rozpoczyna się ona zaworem ...

Mam wreszcie troszkę czasu więc jeszcze Cię pomęczę 75andrew155 :)
Napisz mi proszę gdzie jest ten zawór bo wąż zasilający wchodzi do listwy i jest tam tylko tłumik pulsacji (tak chyba się to nazywa) - czy on ma również wewnątrz zawór?
"Na końcu" listwy jest jest regulator ciśnienia - zgadza się :).
I jeszcze jedno pytanie - jakie uszczelki będę potrzebował jak wyjmę wtryskiwacze
(rozkręcę listwę) - na pewno o-ringi (może znacie wymiary tych o-ringów) .

Alfa 164 Niskie ciśnienie paliwa

Czesc, Wojtek moglbys wrzucic zdjecie jak rozwiazales kwestie wyswietlacza (jaki i gdzie go zamontowales w kabinie), dzieki?

Witam, szukałem wątku bo problem pojawił się w mojej 164 Super. Szukając ostatecznego rozwiązania problemu " zapala i gaśnie", kupiłem nową pompę paliwa. Wymontowałem zespół pompy ze zbiornika w celu jej wymiany i ... , w moim przypadku przyczyną gaśnięcia było pękniecie wężyka gumowego ok 6 centymetrowego pomiędzy pompą i przewodem wychodzącym wewnątrz zespołu pompowego w zbiorniku.
Wymieniłem wężyk na nowy i Alfa ożyła. W wyniku pęknięcia ciśnienie wracało do zbiornika zanim poszło w nitkę zasilającą. Proste , że aż głupie. Alfa stała prawie pół roku, a ja wymyślałem strategię naprawy.
Dobrze, że jest ze mną na zawsze, bo ktoś inny mógłby nie mieć dla niej cierpliwości. Dlatego odchodzą ....

Witam, szukałem wątku bo problem pojawił się w mojej 164 Super. Szukając ostatecznego rozwiązania problemu " zapala i gaśnie", kupiłem nową pompę paliwa. Wymontowałem zespół pompy ze zbiornika w celu jej wymiany i ... , w moim przypadku przyczyną gaśnięcia było pękniecie wężyka gumowego ok 6 centymetrowego pomiędzy pompą i przewodem wychodzącym wewnątrz zespołu pompowego w zbiorniku.
Wymieniłem wężyk na nowy i Alfa ożyła. W wyniku pęknięcia ciśnienie wracało do zbiornika zanim poszło w nitkę zasilającą. Proste , że aż głupie. Alfa stała prawie pół roku, a ja wymyślałem strategię naprawy.
Dobrze, że jest ze mną na zawsze, bo ktoś inny mógłby nie mieć dla niej cierpliwości. Dlatego odchodzą ....
Hej ,jesteś z Lublina?

To akurat znany problem z tym wężykiem. I biorąc pod uwagę jakość dzisiejszych wyrobów gumowych to myślę że max za 5 lat będziesz znowu zmieniał :)

Amortyzatory
Powrót