[164] Sprawdzony mechanik do swapu silnika

s_ordak

Nowy
Auto
Alfa Romeo 164 3,0 24v Q4 1994
Cześć,

Poszukuję mechanika który będzie w stanie ogarnąć swap silnika w 164Q4. Chcę zmienić oryginalny silnik na motor wyjęty z 166 z '99 roku.
Sam jestem z Torunia, dlatego szukam kogoś z kuj - pom, lub okolicznych województw.
W tej chwili auto stoi u znanego, a kiedyś polecanego mechanika z Torunia, niestety od 4 lat brak postępów...

Witaj , w miarę ogarnięty mechanik powinien Ci to ogarnąć.Jak nie za daleko to okolice Mińska mazowieckiego

Cześć, dzięki za odpowiedź.
Poproszę namiary na tego mechanika, chętnie z nim porozmawiam.

Dziękuję za podpowiedzi.
Odezwał się do mnie forumowicz z którym się dogadałem:)

Co się stało ze starym silnikiem? Rozumiem że masz już nowy silnik, jaki koszt takiej operacji ?

Wciąż mam oba silniki (a nawet trzeci w częściach). Koszt operacji trudno oszacować, ponieważ musiałbym policzyć koszt zakupu dawcy silnika, odjąć to co dostałem sprzedając pozostałe graty (dużo jeszcze mi zostało), a i sama przekładka może przynieść wiele nieoczekiwanych kosztów. W tej chwili koszt całego przedsięwzięcia oceniam na +/- 15000 zł.

Moim zdaniem lepiej wsadzić oryginał w tych pieniądzach swobodnie się wyrobisz!!

Sporo o tym myślałem. Z jednej strony możliwość zachowania 100 % oryginału, z drugiej natomiast dużo leszy silnik (w lepszym stanie i bez bolączek oryginału), który na "oko" nie będzie się różnił wyglądem pierwotnej jednostki.
Chyba wolę pójść drugą ścieżką, ale rozumiem, że może to być kontrowersyjne.

Amortyzatory
Powrót