[164] Wymiana oleju w skrzyni biegów 2.0 Twin Spark

Bjorn

Nowy
Auto
164 Super T.Spark 1995r.
Cześć, niedługo zabieram się za wymianę oleju w skrzyni i nigdzie nie mogę namierzyć korka wlewu.
Czyżby odbywało się to przez bagnet? A może przez któryś z tych dwóch ze zdjęcia?
Kolejne pytanie, czy korek spustowy jest jeden, czy należałoby odkręcić te dwa, które są widoczne na zdjęciu?
IMG_20220419_122508.jpg

Powinna być tylko jedna śruba spustowa. Ja napełniałem przez czujnik wztecznego.

Ok, dzięki bardzo za info. Już coś do przodu:)
Różne źródła różnie podają jaka powinna być klasa jakości oleju i jedni podają GL-4, a inni GL-5. A Wy co macie u siebie?

Ja zalałem na polecenie kolegi (który leje go prawie do każdej skrzyni i jest zadowolony :D) olejem Honda MTF-3 i było ok :)

Automat czy manual?
Manual ma spust na samym dole od strony lewej półosi, wlew od grodzi, wlewa się tradycyjnie aż do przelania, ja używam Millersa TRX Synth 75W90 i jest świetny, jak inne badziewia musiały się nagrzać do sensownego działania tak na tym oleju w TS 8V klasyczna dwójka wchodzi bez zgrzytu nawet przy -20*C.

Mam manual. Też myślałem nad tym Millersem. Mam go zalanego w Polonezie i zmiana biegów to niebo a ziemia ;)
Dzięki wszystkim za cenne rady :)

Amortyzatory
Powrót