• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[164] Rozmowy o AR 33/164 - mini Shoutbox

Najgorsza możliwa opcja jest wtedy kiedy już ktoś to kiedyś demontował i przy sklecaniu coś było nie tak i dał dodatkowe wkręty itp.
Ja dopiero jak połamałem deskę to udało dostać się do wszystkich elementów odpowiedzialnych za ogrzewanie/chłodzenie.

Witam. Jak to jest z przednimi wahaczami? Alfa 164, Croma i Thema to ta sama płyta podłogowa. Wahacze powinny być takie same w tych modelach. A jednak numery OE alfa ma inne niż Croma i Thema. Znowu na aukcjach w aledrogo wahacze są sprzedawane z opisem, że pasują do wszystkich trzech modeli.
Muszę wymienić wszystkie tuleje metalowo-gumowe i zastanawiam się co zrobić, czy wymieniać same tuleje, czy kupić kompletne wahacze... Jeśli chodzi o sworzeń, to doczytałem, że powinienem mieć 15mm średnicy. Niech mądrzejsi mi coś doradzą.
pozdrawiam
pc114

418.jpg
419.jpg

tylko złożyć.... Jak skończę to powrzucam jakieś foty z opisem. Może się komuś przyda

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

GrzesiekK - gratulacje!
[MENTION=52200]pc114[/MENTION] - 164 ma inne zawieszenie z przodu niż Thema i Croma. Nie dam sobie uciąć ręki za wahacze, ale reszta na bank nie pasuje.

grzes.K gratuluje że się udało ;)
pc114 tylne zawieszenie w Croma, Thema i 164 jest takie same - ewentualnie może być różnica w sile tłumienia amorków.
Przednie zawieszenie to te same wahacze - jedynie sworzeń ma 15mm, a w Croma/Thema 13mm.
W 164 są dużo większe amorki niż w Croma/Thema dlatego podejrzewam tu tkwi cała różnica w dużo lepszym prowadzeniu 164.

Obecnie mam Cromy, 164, a Them miałem około 3-4 ;)

Ma ktoś hak do 164 i kołpaki 15' ale oryginalne? ;)

Ostatnia edycja:
Przednie zawieszenie to te same wahacze - jedynie sworzeń ma 15mm, a w Croma/Thema 13mm.
Czyli jednak! To teraz muszę znaleźć dobrą ofertę wahaczy w internecie. Czy może pokusić się o wymianę samych tulei? Najgorzej będzie z tym cukierkiem...

Obecnie mam Cromy, 164, a Them miałem około 3-4
Ja mam tylko jedną Cromę i jedną 164 ;)

Ja kupowałem nowe wahacze bo jakoś wyciskanie tych cukierków to jakaś tragedia.

Pilnie potrzebuje przepływomierz do 164 Super 3.0 V6 12V + dobrze by było jeszcze gumę która jest między przepływomierzem, a przepustnicą i puszka filtra powietrza.

Czy czujnik temperatury w 164 V6 12V jest taki sam jak w 164 Twin Spark?

Ostatnia edycja:
Z powyższymi rzeczami już sobie poradziłem.A teraz chciałbym spytać czy można regenerować elektryczne amorki z 164? bo oczywiście o nowych to mogę zapomnieć.Przypadkiem odkryłem, że mam elektrycznie regulowane amorki w mojej 164 V6 choć nie wiem dlaczego wszystko jest odpięte, ale spróbuję to podłączyć i uruchomić.Jeśli działa to kamień z serca bo pewnie same amorki więcej warte niż cały samochód.

Z powyższymi rzeczami już sobie poradziłem.A teraz chciałbym spytać czy można regenerować elektryczne amorki z 164? bo oczywiście o nowych to mogę zapomnieć.Przypadkiem odkryłem, że mam elektrycznie regulowane amorki w mojej 164 V6 choć nie wiem dlaczego wszystko jest odpięte, ale spróbuję to podłączyć i uruchomić.Jeśli działa to kamień z serca bo pewnie same amorki więcej warte niż cały samochód.
Temat amortyzatorów Boge o regulowanej twardości to generalnie ciężka sprawa. Gdzieś mam anglojęzyczny wielostronicowy manual jak je zregenerować. Przyznam, że lektura zniechęca do działania. Podobno jest gdzieś w Polsce firma, która się tym zajmuje. Chętnie poznam na nią namiary.

Elektronicznie regulowana twardość zawieszenia to standard w QV i bardzo droga opcja dodatkowa w innych wersjach. Powinieneś mieć na konsoli możliwość wyboru trybów pracy. Dodatkowo w QV jest inna skrzynia biegów - posiada dwa, a nie jeden, czujniki. Jest to bezpośrednio odpowiedzialne za automatyczną zmianę charakterystyki tłumienia zawieszenia w zależności od prędkości pojazdu. Sprawdź to.

Wysłane gołębiem pocztowym.

Ostatnia edycja:
[MENTION=2788]Kowacz[/MENTION]
Te zawieszenie mam w 164 Super 3.0 V6 12V z marca 1997.
Przyciski na konsoli mam choć nie podpięte.
Sterowanie i amorki są odpięte.
Co do ceny to zawiechę można było dokupić jako opcja do 164 V6 za 3000 Marek.

@premek
Kostki masz do czujników zużycia klocków hamulcowych + kostki do regulowanego zawieszenia.
Jak byłeś to chyba nawet Ci pokazywałem ten panel od sterowania zawiechą ale wtedy myślałem że to tylko ktoś włożył dla jaj, a jak zmieniałem koło to zauważyłem dziwne coś przy amorkach ;)

A i jeszcze taka jedna ciekawa rzecz - dojazdówka z 164 wytrzymuje 200 km/h ;)
Po prostu zapomniałem, że na aucie jest dojazdówka hehe

e. 3000 marek to niedużo. Tyle, że za niepotrzebną rzecz

Tę srebrną zamieniłeś? :)

Premek 3000 Marek w latach 90-tych to kupowałes za to mieszkanie 70m2

Premek 3000 Marek w latach 90-tych to kupowałes za to mieszkanie 70m2

Moje pierwsze auto kupiłem w 1996 roku za 7000 zł, czyli jakieś 3500 marek. To był 15 letni fiat 127. Polonez kosztował 15200 zł.

Mieszkanie kupiłem w 99. 54.000 zł

No, ale widać w niemcach musiały być duuuużo tańsze te mieszkania :D

ja raczej brałem pod uwagę strikte początek lat 90-tych

Tak czy inaczej to najdroższa rzecz jaką można było sobie domówić do 164 V6 ze skrzynią manualną.
I pewnie egzemplarzy w których była ta opcja było bardzo mało, a tym bardziej w budzie Superki.

Skoro o szkłach mowa, to podłączę się do pytania : czy ktoś z szanownego grona klubowiczów ma na sprzedaż kierunek przód strona pasażera przedlift?

Wysłane gołębiem pocztowym.

witam kupię klapkę wlewu paliwa do 164-ki najlepie jw srebrym kolorze

Amortyzatory
Powrót