[164] Rozmowy o AR 33/164 - mini Shoutbox

Majkel

Administrator ds. społecznych
Członek ekipy
Auto
Ducati Hypermotard 796
Temat ten ma służyć do wolnych rozmów o AR 33/164.
Tematy techniczne typu, "Moja Alfa nie ma mocy" powinny dalej być zakładane w dziale technicznym jako osobne tematy.

Jak tam przygotowania do zimy?

szperanie na allegro w poszukiwaniu opon zimowych. Na moich 17-stkach 215/45 w zimie może być ciężko. Chociaż te zimy nie są teraz takie srogie jak w latach 80-tych :]

Ja z oponami w sumie mam spokój. Z tyłu zjeżdżam stare zimówki chociaż bieżnika mają. Z przodu może dam odpocząc tym oponom bo to ich 3 zima by była(letnie), a w piwnicy leżą Pirelli.

Konserwuje też nieco tył, żeby go ruda nie zjadła-> kupiłem taką butelkę z pompką co to ją wytwarzasz w nim ciśnienie takim jakby tłokiem. Dobre ciśnienie robi na zużyty olej którego mi zostało z poprzedniej wymiany. Myśle, żeby jeszcze progi tym zalac, tylko sporo rozbierania.

Moja 164 to jeszcze wakacjami żyje :D

A co do zeszłej zimy to całą na lecie przejeździłem,
z zimówkami w bagażniku.
Co miałem jechać zmieniać to się okazywało że jednak zimno nie będzie i tak do marca.

Ciekawe jak będzie w tym roku.

Ostatnia edycja:
A co do zeszłej zimy to całą na lecie przejeździłem,
z zimówkami w bagażniku.

Ja też. Na wiosne za to założyłem zimówiki, bo z tyłu miałem zjeżdżone opony już do zera. A śniegu w mieście to może było łącznie przez tydzień na całe 3 miesiące zimy

Ja wczoraj chciałem spolerować szkła reflektorów przy użyciu tlenku ceru. Miałem taki testowy jeden reflektor i go cisnąłem :) .... po godzinie piłowania go filcem na wiertarce, nie było prawie efektów. Po kolejnych 15-stu minutach klosz pękł :D

Ja wczoraj chciałem spolerować szkła reflektorów przy użyciu tlenku ceru. Miałem taki testowy jeden reflektor i go cisnąłem :) .... po godzinie piłowania go filcem na wiertarce, nie było prawie efektów. Po kolejnych 15-stu minutach klosz pękł :D

A po co polerowanie klosza w 164 ? Były ubytki po kamykach etc ?

Swoją drogą ja podczas ostatniej kompletnej rozbiórki lampy,
na etapie zakładania klosza, złamałem go na pół jedną z zapinek. ehh

Mam takie ubytki szkła od kamykw itp., że wygląda jakby mi ktoś mąkę rozsypał. No i te światła mijania nie są najlepsze.

Mam takie ubytki szkła od kamykw itp., że wygląda jakby mi ktoś mąkę rozsypał. No i te światła mijania nie są najlepsze.

Co do świateł mijania, dobrze jest rozebrać kompletnie lampę, do gołego.
Tak żebyś miał w rękach samą soczewkę. I właśnie soczewkę dobrze wyczyścić z obu stron plus odbłyśnik, to poprawia znacznie przepływ światełka, wiem bo testowałem na sobie. :-)

Odbłyśnik masz tylko do długich, a te działają całkiem dobrze. Soczewki mam ok, bez rys itp.

"Majkel:
Odbłyśnik masz tylko do długich, a te działają całkiem dobrze."
0556.jpg

Oto i soczewka z AR164,
chcesz mi powiedzieć że tu nie ma odbłyśnika ?
Poza tym mówiłem o wyczyszczeniu samej soczewki, a nie o usuwaniu z niej rys (bo o takie raczej trudno),
jeśli lampa jest leciwa, a wiem że jest bo ma przynajmniej 7 lat. I nikt jej nie rozbierał
to na samej soczewce jest osad i tyle. A ten osad skutecznie blokuje światło.

Ostatnia edycja:
:) Nie zrozumiałem Cię do końca. Sądziłem, że mówisz o odbłyśniku w refkelktorze(tak jakjest do długich). A tu się okazuje, że soczewka ma swój odbłyśnik "za sobą" :).
Sprawdzę to.

Marcin, a kompleksowa usługa czyszczenia lampy ile u ciebie kosztuje bo widzę, że już profesjonalistą jesteś w rozbieraniu lampek :D

Obyś tylko klosza nie złamał.

Sprawdziłem. Troche kurzu na niej było i takich mazów. Wyczyściłem, ale żarówka się zjarała i nie mam jak sprawdzić efektu. Może lepiej np. zainwestować w lepsze żarówki, które będą dawać lepsze światło i nieco zniwelują "tłumienie" nieco wysłużonych reflektorów.

Sprawdziłem. Troche kurzu na niej było i takich mazów. Wyczyściłem, ale żarówka się zjarała i nie mam jak sprawdzić efektu. Może lepiej np. zainwestować w lepsze żarówki, które będą dawać lepsze światło i nieco zniwelują "tłumienie" nieco wysłużonych reflektorów.

Ja już przeszedłem przez kilka reflektorów do 164 i każdy po gruntownym czyszczeniu wracał że tak to nazwę do swojej świetności :D

Soczewki w 164, nadają się znakomicie pod Hid-y.

Hidy fajnie świecą, ale ja tam nie chcę się pakować w takie rzeczy. Poszukam narazie odpowiednich żarówek. Może jakiś Philips Vision. Białe światło nawet fajnie by wyglądało do moich GTA reflektorów :)

Hidy fajnie świecą, ale ja tam nie chcę się pakować w takie rzeczy. Poszukam narazie odpowiednich żarówek. Może jakiś Philips Vision. Białe światło nawet fajnie by wyglądało do moich GTA reflektorów :)

No po takim gruntownym czyszczeniu reflektora efekt powinien być zauważalny gołym okiem nawet na standardowej żarówce.

---------- Post dodany o godzinie 13:30 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:29 ----------

Robert, kiedy "druucik" w turbince robisz ?

Amortyzatory
Powrót