[164] nierówna praca

kasza85

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 3, 0 24v 2000r
witam - mam problem z moją alficzką. problem polega na tym, że auto nierówno pracuje na benzynie, na gazie jest ok. sprawdzone i wyczyszczone zostały wtryski, sprawdzony cały układ dolotowy pod kątem nieszczelności, wymienione zostały świece i filtr benzyny na zamiennik z oferty filtrona. wszystko wskazuje na to, ze problem jest z układem paliwowym. dodam, że gaz to instalacja sekwencyjna i tam jest wszystko ok. nie pojawiają się żadne błedy które mogły by nakierować. przewody WN też są dobre. czekam na jakieś wskazówki.dodam jeszcze, że auto ciężko wkręca się na obroty na benzynie.pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A pompa paliwowa?

pompa pracuje, ciśnienie jest, wcześniej (jakieś 2 tygodnie temu) miałem to samo i wymieniłem wtrysk - napewno ten, ponieważ po jego odłączeni praca silnika się nie zmieniała. przez te 2 tygodnie miałem spokój aż do wczoraj - wszystkie wtryski pracują. nie mam drugiej pompy na podmiankę aby to sprawdzić;(

ale po nagrzaniu silnika tak do około 60 st. C w górę silnik pracuje lepiej ale dalej nierówno, spróbuje załatwić na szybko pomiar ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej.

Spróbuj odpiąć sondę lambda;p u mnie pomogło a po podpięciu pod ecu niby działała,teraz mam nową sondę i wszystko ok

sonda lambda potrzebna tez jest do poprawnej pracy na gazie, jak miałem zepsuta sondę to źle pracował silnik i na gazie i na benzynie a poza tym była marchewka- teraz jej nie ma

Ostatnia edycja:
właśnie nad regulatorem zastanawiam się najbardziej, może jest otwarty i oddaje ciągle paliwko do baku. jutro jadę na pomiary ciśnienia i zobaczymy co dalej z tym fantem

ewentualnie sprawdź luzy na zaworach , na gazocie zawsze pojdzie a z benzyna rożnie bywa ,jak będą za duże może się tak dziać dopiero jak złapie temp to się luzy kasują

no jak się ma mechaniczną kasację luzów zaworowych to częściej trzeba latac do regulacji instalacji i samych zaworów. Ale założyłem, że kasza obsługe robi.

Z tego co różni gaziarze mówili regulacja co 10 000-15 000 km w takim silniku.

luzy zaworowe są ok. poza tym jak by były za duże to by chodził źle na zimnym a on chodzi źle na zimnym i na ciepłym. odłączyłem dziś przewód powrotny z regulatora ciśnienia paliwa do zbiornika i od razu kałuża pod autem benzyny, i teraz się zastanawiam czy powinno tak być czy nie? przy wyłączonym silniku spada kropla raz na 2-3 sekundy.

Ostatnia edycja:
podmieniłem regulator ciśnienia paliwa i zero zmian. w poniedziałek jadę na pomiar ciśnienia paliwa w listwie o ile się wyrobie. zastanawiam się także czy to nie jest wina kijowego paliwa, ponieważ dzień wcześniej zatankowałem paliwo pierwszy raz w tej belli na stacji przy markecie tesco, miałem pół zbiornika benzyny z orlena i dolałem do pełna z tesco. albo może mam syf w zbiorniku który przytyka pompę paliwową. jak się dostać do pompy paliwa??

Ostatnia edycja:
byłem na pomiarze ciśnienia - wolne obroty 2,5 bara, gazowanie 2,2 do 2,7 i spada na 2,5. Na wysokich obrotach okazało się że przytkany jest wtryskiwacz na 3 cylindrze, dlatego jak sprawdzałem wydawało mi się, że wtryski są dobre. W weekend mam nadzieję, że wymienię ten wtrysk i będzie wszystko w porządku. Na pewno zdam relację czy jest wszystko w porządku

wtrysk wymieniony na sprawny, alfa chodzi jak należy. dzięki wszystkim za pomoc.

Amortyzatory
Powrót