Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Dziwne gaśnięcie silnika???

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Scuderia
    Mieszka w
    Mrozy
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.7 8v 1991r, Alfa Romeo 164 3.0 V6 24v Q4 1994r

Domyślnie Dziwne gaśnięcie silnika???

W tym tygodniu 3 razy w mojej Alfie zgasł mi silnik, za każdym razem w takich samych okolicznościach. Sytuacja ma miejsce zawsze gdy odpalam zimny silnik, najpierw normalnie odpala, chwilę popracuje, ruszam, przejeżdżam 100-200 m do najbliższego skrzyżowania, świateł etc. i w momencie kiedy puszczam gaz, zwalniam i wciskam sprzęgło aby zredukować do 2-ójki, obroty spadają i silnik gaśnie. Później gdy chcę go zapalić to zapala ale po 1-2 sek ponownie gaśnie. Aby normalnie zaczął pracować muszę po odpaleniu natychmiast wcisnąć gaz, wtedy jest już ok i nie zgaśnie.
    Sytuacja występuje zawsze tylko raz, gdy ponownie odpalę silnik i przejadę jakiś kolejny dystans to wszystko jest już ok. Również gdy zapalam zimny silnik i do najbliższego zatrzymania/zwolnienia mam większy dystans, ponad 500m to problem również już nie występuje. Oczywiście na gorącym silniku problemów również nie ma żadnych.
    Czy ktoś się już spotkał z powyższą sytuacją, w czym może być problem? Może ma to jakiś związek ze spadkiem temperatur w tym tygodniu, bo wcześniej takie sytuacje nie miały miejsca.
    Alfa Romeo to rodzaj choroby, entuzjazm do czegoś co w podstawowej funkcji jest tylko środkiem transportu, to sposób na życie, szczególny rodzaj percepcji pojazdu wyposażonego w silnik

Administrator ds. społecznych Fachowiec Avatar Majkel
    Mieszka w
    Koszalin, Gdynia
    Auto
    Ducati Hypermotard 796

Domyślnie

Może to silniczek krokowy. Wyjąć, przemyć naftą i prysnąć WD-40. Jeżeli to on, to powinno pomóc.
    Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
    Wcześniej:
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
    Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
    Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
    Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
    Alfa Romeo 166 3.0 V6
    Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
    Lancia Delta 1.8 8V
    Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
    Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
    Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
    Alfa Romeo 155 2.5 V6
    Alfa Romeo 33 1.7 Boxer

Użytkownik Rowerzysta Avatar fafa
    Mieszka w
    Knurów/Mysłowice
    Auto
    RWD & FWD & Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Scuderia Zobacz post
    Czy ktoś się już spotkał z powyższą sytuacją, w czym może być problem? Może ma to jakiś związek ze spadkiem temperatur w tym tygodniu, bo wcześniej takie sytuacje nie miały miejsca.
    Tak. Identycznie było u mnie. Ale do końca nie wiem co było przyczyną, bo jako lekarstwo wymieniłem świece na inne (innej marki), sondę lambda i komplet wtryskiwaczy na nowy. Po tym ustąpiło skutecznie.
    Raczej nie chodzi o krokowy - z nim nic nie robiłem.
    33 1.7IE 8v Mirto Verde; 75 1.8 ie Rosso Alfa; 159 SW JTDm Q4 Nero Carbonio Met. & Poltrona Frau inside
    Ypsilon 0.9 TA BiColore Platinum
    było: 147 Selespeed, 146 1.6 TS

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Scuderia
    Mieszka w
    Mrozy
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.7 8v 1991r, Alfa Romeo 164 3.0 V6 24v Q4 1994r

Domyślnie

Po okresie spokoju problem znowu się pojawił. Tym razem postanowiłem trochę poeksperymentować co jest grane. Problem nadal dotyczy wyłącznie zimnego silnika, ale zauważyłem, że jeśli odpalę silnik i chodzi na jałowym nic się nie dzieje, ale jak kilka razy ruszę przepustnicą i puszczę to silnik gaśnie. Czyli po odpaleniu chodzi bez problemu na jałowym, jak ruszę i gaz jest wciśnięty dłuższą chwilę (wystarczy 1 min) również nie ma problemu. Problem występuje jedynie gdy po odpaleniu, przepustnicę wcisnę na krótko - gdy ją puszczę silnik gaśnie. Na dniach wymienię święcę, zastanawiam się jeszcze czy rzeczywiście silnik krokowy może mieć coś z tym wspólnego? muszę wreszcie zdiagnozować sedno sprawy o coś z tym zrobić.
    Jest jeszcze jedna sprawa. Gdy silnik pracuje na jałowym przy puszczonym sprzęgle słychać jakieś dziwne metaliczne stukanie, z okolic sprzęgła/skrzyni biegów, gdy sprzęgło wcisnę odgłos ustaje, słychać już sam silnik. Co może być na rzeczy?
    Alfa Romeo to rodzaj choroby, entuzjazm do czegoś co w podstawowej funkcji jest tylko środkiem transportu, to sposób na życie, szczególny rodzaj percepcji pojazdu wyposażonego w silnik

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Solec Kujawski
    Auto
    33 Q4, 156 SW 2,4 JTD

Domyślnie

Sprawdz silniczek krokowy, moze po odpaleniu jest ok a po ruszeniu przepustnica nie przesuwa sie tam gdzie ma. A dzwiek ze skrzyni to lozysko oporowe bedzie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar fafa
    Mieszka w
    Knurów/Mysłowice
    Auto
    RWD & FWD & Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Scuderia Zobacz post
    Po okresie spokoju problem znowu się pojawił. [...]Problem nadal dotyczy wyłącznie zimnego silnika, ale zauważyłem, że jeśli odpalę silnik i chodzi na jałowym nic się nie dzieje, ale jak kilka razy ruszę przepustnicą i puszczę to silnik gaśnie. Czyli po odpaleniu chodzi bez problemu na jałowym, jak ruszę i gaz jest wciśnięty dłuższą chwilę (wystarczy 1 min) również nie ma problemu. Problem występuje jedynie gdy po odpaleniu, przepustnicę wcisnę na krótko - gdy ją puszczę silnik gaśnie.
    Powtarzam się ale dokładnie tak samo u nie było. To póki co najdziwniejsza zagadka mojej 33. Ale ponieważ już nie występuje, a ja nadal nie wiem jak się to autoleczenie dokonało, będę wdzięczny za kontynuacje zapisów w wątku ;-)
    Może to rzeczywiście krokowy?
    33 1.7IE 8v Mirto Verde; 75 1.8 ie Rosso Alfa; 159 SW JTDm Q4 Nero Carbonio Met. & Poltrona Frau inside
    Ypsilon 0.9 TA BiColore Platinum
    było: 147 Selespeed, 146 1.6 TS

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał _zagiel_ Zobacz post
    A dzwiek ze skrzyni to lozysko oporowe bedzie.
    To jak to jest w 33? Łożysko oporowe pracuje na puszczonym pedale sprzęgła?