• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] wymiana dmuchawy/nawiewu

macjah

Nowy
Auto
ALFA ROMEO 164 2,5VM TDI , ALFA ROMEO 155 1,7 T.S
Wreszcie zrobione nie było prosto ale się udało.Po krótce trzeba zdemontować klimę - całkowicie, listwę oddzielającą komorę silnika od reszty po czym zabierać się za demontaż dmuchawy która jest zamocowana za pomocą dwóch zatrzasków(co najgorsze od samego spodu dmuchawy). Następnie zabrać się za rozłożenie dmuchawy i wymianę wentylatora - nie naprawę starego lecz montaż nowego - cena nowego 120zł. Po czym zabrać się za montaż wszystkiego od nowa. Mnóstwo gimnastyki ale opłacało się wszystko działa. Po niżej zdjęcia. Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
U mnie połamała się chyba klapka od nawiewu ciepłe-zimne. Rozumiem, że po zdemontowaniu pierwszej grodzi nie uda się wyjąć tego nawiewu?

Niedawno przerabiałem ten temat. Pękła mi nagrzewnica i niestety musiałem przeprowadzić podobną operacje co szanowny Kolega, tzn demontażu obudowy filtra kabinowego i ściany grodziowej. Da się to zrobić bez rozszczelniania klimy, chociaż trzeba sie mocno napracować... Było o tyle trudniej, że mam motor 3.0 24v.
Jako ciekawostkę, mogę powiedzieć, że w mojej poprzedniej 164-ce, tyle że 3.0 12v, też pękła mi nagrzewnica, ale wtedy bałem się robić tego sam i zleciłem to mechanikowi. To był duży błąd. Po oględzinach stwierdził, że nie da się tego zrobić od strony komory silnika i trzeba to zrobić od środka. No i zrobił. Trwało to tydzień, powodowało dodatkowe koszty za wycięcie i ponowne wklejenie przedniej szyby, ale zrobił. To się nazywa fachowiec!

He, he jak się ciesz, że nie mam 164 w Delcie, Dedrze, Temprze, Tipo, 155 i kilku innych tą dmuchawę można wyciągnac w miunute, a jeżeli ktoś nie wie jak, a przynajmniej jest troche kumaty to w 5.
Mój nauczyciel ze szkoły ma podobny problem tzn. nie działa mu klapka przełączenia na szybe, nogi i takie tam, czyli wogóle nie ma nadmuchu. Jako, że kupił sobie niedawno to auto, czyli jeppa cherokiego za jedyne 35 kloca, robi teraz klapki z 3 mm aluminium, a on do tego musi deskę rozdzielczą wyjmowac.
W sumie w 164 jest źle, ale w wielu autach bywa jeszcze gorzej.

Dziś z okazji święta niepodległości, naprawiałem włoskie auto :)
Wyjmowałem dmuchawe, bo nie miałem ciepłego powietrza(klapka jest zamontowana razem z obudową dmuchawy).
Udało mi się to zrobić bez rozszczelniania klimy i to bez większego wysiłku. Zajrzałem przy okazji do rozrusznika i był w bardzo dobrym stanie. Poniżej zdjęcia, sorry, że są nieco rozmazane.

wyjmowałem wentylator nawiewu

odkręciłem ścianę grodziową ..zwolniłem dwa uchwyty z dmuchawy..zdjąłem zabezpieczenie regulacji nawiewu...i jednym ruchem do góry wyszła..... wszystko fajnie ale tam silnika nie ma ..ciekawe jak mi pójdzie u mnie

Wiadomość doklejona:
przywiozłem siedzenia blue z działki z granatowej alfy... na razie oparcie wyprane ...teraz kanapa...
jak będą czyściutkie
będą wkładane do mojej

później przednia siedzenia przywiozę i to samodziś za jednym razem tył wymieniony i dmuchawa nawiewu , trzeba było klimę demontować ( bez obaw to robiłem bo nie nabita )

no i tak to wygląda

wyjmowanie dmuchawy

3 dmuchawy miałem do wyboru

no i skończone

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Cześć Panowie odświeżę trochę temat. Mianowicie u mnie pojawił się taki problem nawiewy, kierunki nawiewu wszystko działa znakomicie tylko mam taki mały problem czasami jest to taka głośna praca jakby coś tam w środku się mieliło,obcierało jest to takie drażniące że aż głowa boli. Nie dzieje się to cały czas są momenty że wszystko jest w porządku nieraz pomaga podkręcenie siły nawiewów na jakiś czas jest spokój. Czy jest możliwe żeby coś tam w środku się obluzowało i w zależności jak się ten cały koszyk ustawi dawało takie objawy? Jest jakaś bezinwazyjna metoda na to bo wyciągnięcie dmuchawy na razie nie wchodzi w grę za bardzo potrzebna jest furka praktycznie nie stygnie za dużo czasu spędzam w nim i stąd to takie drażniące jest. Spotkał się już ktoś z was z taką sytuacją.

Może ktoś mi powiedzieć, czy dmuchawę od 164 można zastąpić od jakiegoś innego modelu alfy?

Może ktoś mi powiedzieć, czy dmuchawę od 164 można zastąpić od jakiegoś innego modelu alfy?

A czemu chcesz zmieniać?? Jeśli będzie pasować to można się spodzeiwać że ze 166 podejdzie... Jak wróci ojciec to popatrze czy podejdzie ;)

A czemu chcesz zmieniać?? Jeśli będzie pasować to można się spodzeiwać że ze 166 podejdzie... Jak wróci ojciec to popatrze czy podejdzie ;)

Bo szukałem do 164 i nie mogę nigdzie znaleźć to pytam czy od innego modelu podejdzie. Nie wyciągałem jeszcze dmuchawy nie miałem jej w ręku i nie wiem jak ona dokładnie wygląda a zdjęcia to nie jest to.

Bo szukałem do 164 i nie mogę nigdzie znaleźć to pytam czy od innego modelu podejdzie. Nie wyciągałem jeszcze dmuchawy nie miałem jej w ręku i nie wiem jak ona dokładnie wygląda a zdjęcia to nie jest to.

Poszedł PM :D

odgrzebuję starocia, nie wiem czy dmuchawa jest nie sprawna. Nie działa. Czy może być to jakiś bezpiecznik lub przekaźnik? gdzie tego szukać, zdjąłem ten plastik z podszybia ale nic tam nie zobzczyłem. gdyby ktoś mógł zrobić zdjęcie gdzie te 2 ustrojstwa się znajdują byłbym bardzo wdzięczny bo już muszę zakładać kufajkę jak do niej wsiadam:D

Amortyzatory
Powrót