[164] Centralny zamek - pytanie

PawełQV

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 164 QV '91
Hej, może ktoś z was orientuje się w jakim miejscu znajduje się centralka lub odbiornik do pilota od centralnego zamka?
Objaw jaki mam już od roku - teraz wreszcie na to przyszła pora :D - to niedziałający pilot centralnego. Bateria , miganie na pilocie OK a zamki cisza. Manualnie wszystko OK.
Kolega miał tak w Oplu i wystarczyło zakodować kluczyk ponownie a tu ... sam nie wiem - czy ktoś miał taki przypadek?

pozdr.

hmm, jak w Clio, ok dzięki! jutro luknę a z tego co pamiętam, to tam pomiędzy jest mały taki mały silniczek od wentylacji? Kiedyś go wyjąłem sprawdzić ale nie zauważyłem wtedy nic więcej...

jak to w życiu bywa - przyczyna była prozaiczna - centralka , szybka korekta kostek i działa jak złoto. Jeśli chodzi o odbiornik to u mnie centralka jest nad nogami pasażera a antena jest za górną osłoną przy szybie przedniej.

U mnie uwalił się alarm (znaczy spaliła się centralka) przez jakieś zwarcie. Pociągnęła za sobą centralkę zamka i immobilizer. Efekt był taki że nie mogłem samochodu ani zamknąć ani otworzyć a co gorsza odpalić ;|/ Zrobiłem obejście immobilizera i wstawiłem nową centralkę. Centralka z pilotem (zajefajnym pilotem :mrgreen: ). trzy przekaźniki, trochę kabelków i wsuwek to koszt ok. 60 zł i ok. godziny roboty.
Teraz otwieram i zamykam auto z balkonu z czwartego piętra :)
Widać że fabrykę czasem trzeba poprawić (...)

no, samą centralkę z zamkami ale zazwyczaj bez imob. można łyknąć za 50 zł z allegro ale jak z jakością? niewiem :)

PawełQV napisał:
no, samą centralkę z zamkami ale zazwyczaj bez imob. można łyknąć za 50 zł z allegro ale jak z jakością? niewiem :)

Znalazłem taką na allegro:
http://www.allegro.pl/item226597030_zdalne_sterowanie_central_zamkiem_mikro_ster_lux.html

Jakość spoko. Wystarczyło się podpiąć pod fabryczny central (wszystko jest w instrukcji) i gotowe.

Piloty mają fajny design.

Jedyną wadą tego urządzenia jest jeden zewnętrzny kanał który można zaprogramować na jedną z kilku czynności. U mnie otwiera on bagażnik :)

Kupiłem ostatnio centralkę( taka czerwona montowana w bagażniku) i pilota do tego( nie miałem wcześniej pilota).
Po podłaczeniu nowej centralki, zaczely migać kierunkowskazy, jednak zamki nie reagowały na pilota(lampka w pilocie mrugała).
Kiedy mrugają kierunkowskazy na desce rozdzielczej miga lampka otwartej klapy bagażnika.

Kupiłem ostatnio centralkę( taka czerwona montowana w bagażniku) i pilota do tego( nie miałem wcześniej pilota).
Po podłaczeniu nowej centralki, zaczely migać kierunkowskazy, jednak zamki nie reagowały na pilota(lampka w pilocie mrugała).
Kiedy mrugają kierunkowskazy na desce rozdzielczej miga lampka otwartej klapy bagażnika.

To znaczy że masz jakiś problem z centralką?

Czy kluczyk się adaptuje w jakiś sposób?

Generalnie jeżeli pilot nie jest zgrany z centralką fabrycznie to tak, a z tego co widzę to u ciebie jest taki problem.

Pilota programuje się na trzy sposoby:

- naciskając guzik na centralce i sekundę później guzik na pilocie
- zaraz po włączeniu zapłonu naciskając guzik pilota
- wyjąć i włożyć baterię z pilota i ... nacisnąć guzik na pilocie w pobliżu auta

GUZIK LUZIK:)

Masz pewnie pilota na podczerwień więc powinna być ta trzecia opcja

Kupiłem tą centralkę

Napewno do każdej centralki jest osobny pilot, wiec może u mnie nie ten pilot i nie ta centralka.
Probowalem dzis rozne sposoby i nie wychodzi :(

Sprawdż białą diode w pilocie ja miałem odlutowaną a czerwona mrugała ,ja dowiedziałem sie że komplet do auta to pilot ,czerwona centralka ,i antenka przy lampkach .

Lutowalem tą diodę, zeby wyelimonowac możliwość zimnego lutu.

Sprawdż białą diode w pilocie ja miałem odlutowaną a czerwona mrugała ,ja dowiedziałem sie że komplet do auta to pilot ,czerwona centralka ,i antenka przy lampkach .

Przecież ta centralka jest od wersji super i jest na podczerwień. Miałem takową w Q4 i ją wymontowałem, bo ześwirowała. Zamontowałem normalną centralkę z pilotem "radiowym" i mam święty spokój i radzę zrobić to samo

Ale, żeby ześwirowały dwie centralki?
Wczoraj jak próbowałem na różne sposoby ja aktywować zauważyłem, że po podłaczeniu, migały kierunkowskazy, a po jakims czasie przestały. Lecz pali się(miga) kontrolka otwartej przedniej klapy).
Wczesniej w tej Alfie ktoś założył jakiś inny centralny zamek i Alarm, wiec może jakieś dziwne rzeczy są porobione w elelktryce.

Raczej na pewno jest po przerabiana, ale sprawdź jeszcze sprawdzić czy podłączony jest do centralki odbiornik IR bo może dlatego nie reaguje.

rozkręciłem ten panel świetlny nad głową kierowcy. Odłaczyłem antenke(ten cału moduł) i podałem na wtyczke(fioletowy przewód) masę. Zamki się zamkneły. Wobec tego połaczenie elektryczne jest i zamki się zamykają.

Wniosek: antenka jest zepsuta, albo pilot :)

Szkoda że mamy do siebie tak daleko bo bym Ci podrzucił swój komplet :)

Amortyzatory
Powrót