[164] Z automatu na manual

jary17

Nowy
Auto
164 3.0 12V była przesiadka na 166 3.0 V6 24V+156 1.6TS BMW E36 1.8is
Mam mały problem ze swoim automatem. Na wstecznym jest ok, a do przodu za groma ani metra. Chyba, że zimny to ok kilometra ujedzie. Dodam, że płyny wszystkie wporządku. Chodzi mi o to, że chciałbym wymienić skrzynię, na manualną. Czy jest to możliwe? Czy wszystko będzie pasować? Czy trzeba robić jakies przeróbki?
Czy coś poza skrzynią bedę jeszcze potrzebował? Czy jest to w ogóle opłacalne, czy może lepiej naprawić automat?
Prosze o wasze sugestie, rady. Może ktoś już coś takiego wykonywał

AR 3.0 V6 v12 180KM 94R

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zrobić się to da, ale najlepiej było by znaleźć taką samą z identycznym silnikiem i przekładać po kolei co trzeba, czyli: skrzynia, półosie, pedały, wysprzęglik, lewarek itd.. W przeciwnym wypadku może się to okazać mało opłacalne, chyba że masz sentyment do tego auto to można się bawić w takie manewry, ale wystarczy, że braknie Ci jednej części i auto będzie nadal niesprawne.

P.S. postaraj się pisać bez Caps Lock'a

Też mam automat. I szczerze, jeśli - odpukać- padnie to go albo będę reanimował, a fachowców od skrzyni to akurat mam. Bo przekładka skrzyni to tak- zespół pedałów, bo przecież dochodzi sprzęgło, skrzynia dodatkowo, zaznaczam, że przy przepustnicy jest linka uruchamiająca kick-down, przerobienie układu hydraulicznego bo dochodzi wysprzęglik, oczywiście założyć musisz cały mechanizm zmiany biegów- na szczęście w wersjach z ręczną skrzynią to są dwie sztyce. Ogólnie roboty beznadziejnie w ch*** dużo, a automat bardziej oszczędza silnik, jego poduszki i inne.

W rodzinnym Audi 80 były problemy z automatem.
Nie baw się w naprawy... pochłonie Ci to sporo nerwów, czasu i pieniędzy!
Od razu wsadzaj manuala (u mnie całkowity koszt chyba ok. 1500zł)

Pozdrawiam

Tak z ciekawości, kiedy ostatnio wymieniałeś olej w skrzyni?

---------- Post dodany o godzinie 14:16 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:13 ----------

Od razu wsadzaj manuala (u mnie całkowity koszt chyba ok. 1500zł)

W Audi, a to jest Alfa(w B2 ja też robiłem remonty za grosze), bierz pod uwagę ile mamy fachowców światłych od skrzyń automatycznych a ile jeszcze więcej od Alfy. Podejrzewam, że koszt w AR będzie jeszcze wyższy. Taniej już będzie kupić od kogoś skrzynię automatyczną w możliwym stanie i to będzie najtańsza opcja, ewentualnie dać ją do warsztatu na sprawdzenie przed założeniem.

Nie opłaca sie przekładac! tak jak wyżej - sprawdz olej , ew. diagnoza w serwisie ., ostatecznie kup uzywke. Automaty w 164 sa raczej wytrzymałe.

W tym przypadku wymiana oleju już raczej nie pomoże. Podejrzewam, że do wymiany jest pompa olejowa w skrzyni. JEdnak sama wymiana pompy może nic nie dać i trzeba będzie wymienić tłoczki i tarczki + komplet uszczelek.
Twoja skrzynia nie utrzymuje ciśnienia jak się rozgrzeje olej, dlatego nie możesz jeździć do przodu. Tłok FORWARD jest raczej napewno do wymiany.

taki sam objaw miałem w bmw 850 do tylu wszystko idealnie, do przodu już nie, przyczyna okazała się prosta tarczki pierwszego biegu się ślizgały puki były zimne coś tam trzymały

ciekawostka w moim przypadku auto pociagniete do pewnej predkosci i zalaczenie sie drugiego biegu juz mozna bylo jechac :D

co do przeróbki na manuał koszta takie same lub większe od naprawy automatu

kolego mi tez padł kiedyś automat w 164 - koszt wymiany to ok 2000 zł.
Jak znajdziesz jakąś używkę to za 600-700 zl. Naprawa u mnie ok 2500 plus koszt części.
Zmiana na manuala - koszt zakupu calego auta i zabawa. ogólnie to albo szukać dobrą używkę i zmienić albo naprawiać. Manual jak mi padł za pierwszym razem to wymiana mnie kosztowała ze skrzynią 2200, za drugim 700 zł. Tak jak pisali do zmiany będzie układ hydrauliczny, elektryka, półosie, przeguby nie wiem czy nawet czy sanki - inna podpora półosi, nawet układ podciśnieniowy z tego co pamiętam jest inny

Tak z ciekawości, kiedy ostatnio wymieniałeś olej w skrzyni?

Jeżeli pytasz mnie fiergloo to już ci odpowiadam!AR kupiłem 28 grudnia, a 04 stycznia już miałem wszystkie płyny wymienione. Jest to moja baza wyjściowa od tego zaczynam może gość mi tłumaczyć, że wczoraj wymieniał nawet pokazać fakturę a i tak wymienię.Z płynów wymieniam wszystko:oleje;chłodzenie;wspomaganie;hamulce;wszystkie jakie są nawet spryskiwacze szyb, jakie tylko są.

---------- Post dodany o godzinie 18:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:40 ----------

W tym przypadku wymiana oleju już raczej nie pomoże. Podejrzewam, że do wymiany jest pompa olejowa w skrzyni. JEdnak sama wymiana pompy może nic nie dać i trzeba będzie wymienić tłoczki i tarczki + komplet uszczelek.
Twoja skrzynia nie utrzymuje ciśnienia jak się rozgrzeje olej, dlatego nie możesz jeździć do przodu. Tłok FORWARD jest raczej napewno do wymiany.

Może i masz rację ale przy tych mrozach a ja trzymam AR pod chmurką to raczej po kilometrze olej mi się nie rozgrzeje.

---------- Post dodany o godzinie 18:46 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:43 ----------

Aktualnie u mechanika jak będę wiedział przyczynę to dam znać ku woli przestrogi

Tylko czy zrobił to prawidłowo. W skrzyni jest coś koło 7-8 litrów oleju, a wymienia się 5. I filtr się czyści.

Z tego co widać na stronei SAMKo to są trzy rodzaje. Trzeba do nich zadzwonic i zapytać.
Oby wymiana filtra pomogła, jednak przy takich objawach bym go nie obstawiał.

Z tego co widać na stronei SAMKo to są trzy rodzaje. Trzeba do nich zadzwonic i zapytać.
Oby wymiana filtra pomogła, jednak przy takich objawach bym go nie obstawiał.

Tak jak piszesz nie liczę na zbyt wiele ale mechanikiem też nie jestem.Skoro mój mechanik upiera się przy filterku to już wiele nie tracę 65zł z przesyłko.

A tak przy okazji nie macie namiarów na dobrą używkę w przystępnej cenie.Tak na wypadek gdyby filterek był błędną drogą. Bo przeszukałem neta i na chwilę obecną niema śladu nie dostępne.

ZF 4HP18 to model skrzyni w Twoim modelu.

ZF 4HP18 to model skrzyni w Twoim modelu.
To ja wiem tylko z dostępnością troszkę słabo. Przeszukuję neta i nic nula

---------- Post dodany o godzinie 20:13 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:45 ----------

A powiedzcie mi jeszcze jedno bo skrzynia 4HP18 występuje jeszcze w Citroenach Peugotach Saabach Audi. I moje pytanko jest takie czy jak kupiłbym z któregoś, z tych aut to pasowała by do Alfy? Czy różnią się jakoś obudową, blokiem itd. Czy ma ktoś z was koledzy fachową wiedzę na ten temat? Może ktoś już to z was przerabiał.

Amortyzatory
Powrót