[164] Za co kochacie 164?

jest na orginalnych letnich ;) a o ktorej jechal i gdzie to okaze sie ;)

To i ja powzdycham :). Kiedyś stanąłem na parkingu pod marketem, obok mnie stanęła nubira w kombi. Gość się wytoczył z dełuwagena i gada "nieźle się trzyma ta alfa jak na takiego staruszka". Ja mu, że to 98 rok a koleś zmarszczony bo alfa młodsza od jego koreańskiej limuzyny :cool:. Wszyscy słodzą to ja napisze za co jej nie lubię. Nie lubię za trzeszczące plastiki, z którymi walczę, ale zawsze przegrywam. Nie lubię za apetyt na olej i nie lubię za nieużyteczną charakterystykę ts. Bo żeby kogoś łyknąć trzeba szorować pod czerwone pole. Ale w z drugiej strony tam gdzie obrotomierz w dieslu się kończy, w alfie się zaczyna :P.

Moja pierwsza 164 V6 mialem w 1998 roku.Wtedy robila naprawde wrazenie.Dzis pozostal mi wielki sentyment po tym modelu.:)

Nie lubię za apetyt na olej i nie lubię za nieużyteczną charakterystykę ts. Bo żeby kogoś łyknąć trzeba szorować pod czerwone pole. Ale w z drugiej strony tam gdzie obrotomierz w dieslu się kończy, w alfie się zaczyna :P.

Ty zdecydowanie masz coś nie tak ze swoją. W mocno zawyżonym zakresie prędkości dopuszczalnych na polskich drogach nie mam większych problemu z wyprzedzaniem w spokojnym zakresie obrotów na 5.
100 km/h jest przy 3000 obr/min na 5.
130 km/h jest przy 3500 obr/min na 5.

A gdzie tu jeszcze do czerwonego.

btw: Spotkałem się kiedyś na trasie z taką 164 2.0 TS '93 w gazie, która mnie łyknęła bez mydła, więc moja i tak nie jest tiptop.

a co mam powiedziec ja zabawa dopiero powyzej 3000 ale to wcisniecie w fotel ;)

trzeba lubic ryk silnika. ale frajda jest niesamowita. do tego naprawde ma kopyto :) sprawdzalem ostatnio z 3.0 v6 i wygrane po mojej stronie. powiem szczeze polubilem turbo. mialem 155 2.0 ts 16v tez dawala rade na obrotach ale co do mozliwosci silnika to v6 bije ja na glowe . w 164 brakuje mi tylko przyczepnosci na zakretach tych z 155 czy z mojej pierwszej belli 145 1.4 boxer. to byl bolid

Tak- Turbo zbierala sie ale strasznie pozno.Do 3500 nic,potem pisk opon.Ale sund silnika nie tak basowy jak w 3.0.Jako ciekawostke dolacze ze moja Turbo byla zagazowana na 1 generacji i wszystko chodzilo przy spalaniu 14 l LPG/100 km.:)

Za to że jest niesamowita ma moc, styl ,niepowtarzalny wygląd i ma to coś co inne samochody nie mają!

Ty zdecydowanie masz coś nie tak ze swoją. W mocno zawyżonym zakresie prędkości dopuszczalnych na polskich drogach nie mam większych problemu z wyprzedzaniem w spokojnym zakresie obrotów na 5.
100 km/h jest przy 3000 obr/min na 5.
130 km/h jest przy 3500 obr/min na 5.

A gdzie tu jeszcze do czerwonego.

btw: Spotkałem się kiedyś na trasie z taką 164 2.0 TS '93 w gazie, która mnie łyknęła bez mydła, więc moja i tak nie jest tiptop.

Zgadzam się z tobą, nie ma problemu z wyprzedzaniem. Ale zdecydowanie wole jak najkrócej przebywać na lewym pasie. Dlatego wachluję biegami bo to nie diesel. :)A jak u ciebie ze zużyciem oleju na 1000 km?

Na razie nie liczę, tylko dolewam ale na pewno powyżej 1l/1000 km.
I kontroluję co jakiś czas ciśnienie końca sprężania.

Moja na 1000 km do litra. Najmniej wciągnęła 0,4l i zastanawiam się jak to się stało. W notesie notuje przebiegi, żeby co chwila tam nie zaglądać:)

Witam.
Moja przy ostrej jeździe też zbliża się do litra na tysiąc. Przy spokojnej jeździe do 0,3 litra.
Przebieg 340 tys.

U mnie zużycie olej głównie zależało od tego na jakim oleju pracował silnik.

Już się robi Mobil 10w40 powyżej 1l na 1000km,Selenia Alfa Romeo 10w40 około 400ml na 1000 km,Valvoline Maxlife 10w40 to samo co selenia,a teraz Motul Synergie +6100 plus dolałam ceramizera przebieg jak do tej pory 1500 km.od wymiany i stan 100%.

- - - Updated - - -

Plus bardzo dobre ciśnienie oleju zimny powyżej 6atm,na zegarze.

TB po kapitalce potrafi prawie wcale nie brać oleju :)

- - - Updated - - -

A ściślej od kapitalki zorbiłem jak narazie jakieś 2500 km i stan 100%

Silnik spalinowy musi zużywać olej, pierścienie nigdy nie zbiorą całego oleju z gładzi cylindrów ,odma , uszczelniacze itd.Dlatego silnik zużywa od 0,2 do 1 litra na 1000km.Jeśli stan oleju utrzymuje się między wymianami bez dolewek to trzeba zacząć martwić się o wtryskiwacze benzynowe (słabo rozpylają), benzyna rozrzedza olej.

Amortyzatory
Powrót