• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[33] Cisnienie oleju na ciepłym silniku

• Autor wątku Autor wątku Strzala_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Strzala_1

Guest
witam

Na zimnym silniku jest wszystko oki, ale gdy sie nagrzeje do temperatury 70stopni zaczyna na niskich obrotach mrugać kontrolka ciśnienia oleju. Raz mruga raz jest normalnie, ale gdy silnik ma już swoje 90 stopni to ciągle mruga.

Pojawiło się to po 2 tygodniowym postoju, wcześniej nigdy sie nie zdarzyło.
Słyszałem ze to oznaka padniętej panewki, ale co wy o tym sadzicie??

silnik to 1,7 16v

a u mnie dziś po 2 tygodniowej przerwie od jazdy zaczęła mrugać i silnik cichutki i nic nie puka nie stuka.
Wiec sie zastanawiam co?? panewka czy może czujnik padł??

ktoś zna jakie ma być ciśnienie max i minimum??

Nie zawsze tak jest u mnie na przykład szklanka i zawór są przytarte (prawdopodobnie) a kontrolka oleju tez zaczęła migać od tak sobie a skoczyło sie na tym ze zaczęło coś stukać głośno i wylądowała w serwisie a tam mechanik słucha i nic (po zdjęciu miski olejowej były w niej opiłki ale panewki i wał cale ). Tylko nie pytajcie mnie o szczegóły bo nikt tego nie wie ( silnika nie rozbierałem ), są podejrzenia ze któryś kanał sie przytkał ale to nic pewnego.

Strzala_1,

W której 33 to masz :?: A może czujnik sie Tobie kończy?

Zapalenie się tej kontrolki to jest najgorsza rzecz która może dopaść silnik i trzeba brać ten sygnał bardzo poważnie <zasady> . Mogą to być panewki , pozatykane kanały olejowe , wytarte podpory wałków , pompa olejowa zdycha lub filtr olejowy zatkany lub uszkodzony albo jeszcze lepiej zatkany smok pompy np. silikonem który był uzyty przy składaniu miski olejowej

Przy temperaturze oleju 60 stopni, cisnienie oleju powinno wynosic 4,4 bara (5500obr/min)

to sie stało po tym jak alfa stała przez dwa tygodnie nie jeżdżona i tylko na ciepłym silniku.
od razu przy pierwszej jeździe po dwóch tygodniach nigdy wcześniej a silnik cichy i olej normalnie tyle ile trzeba nie wiem ale musze sprawdzac koniecznie. juz nawet jestem gotowy na najgorsze.

jutro wszytko sprawdzam i będę dawał znać co i jak zaczynam od ciśnienia oleju a potem dalej jeśli jest za niskie.

pozdrawiam i dzieki wam za podpowiedzi

witam, kiedys miałem podobny problem z moja poprzednia alfa 33 a mianowicie 1,4 . Objawem było to ze gdy silnik uzyskowił temperature w okolicach 70 do 90 stopni i gdy nagle nacisnołem pedał sprzegła i obroty nagle spadły zapalała sie kontrolka cisnienia oleju. Przewaznie tylko mrugneła lecz gdy temperatura wzrastała były momenty ze zapalała sie nawet kilka sekund i gasła pojechałem z tym do mechanika i słuchał słuchał pracy silnika i wszystko dobrze cichutko szedł nic nie stukało i prawde mowiac mechanik nie wiedział jaki jest tego powod, poradził mi zeby najpierw wymienic czujnik tak tez zrobił i objaw minoł . W pozniejszym okresie miałem rozbierany silnik i panweki itp były w dobrym stanie. Wiec w moim przypadku był to czujnik .Pozdrawiam

stawiam na czujnik. proponuję wymienić - zamiennik tani jak barszcz. jeśli dalej będzie migać to trzeba wkręcić czujnik ciśnienia na wskazówkę od poloneza i do niego podłączyć wskaźnik (wskazówkowy) ciśnienia oleju od poloneza. czujnik wkręca się na końcu szyny olejowej, na samej górze bloku silnika, po środku między głowicami, w pobliżu aparatu zapłonowego na takim podłużnym wybrzuszeniu. u mnie wskazanie wynosi około 3-5 atmosfery. czujnik w polonezie to ten sam który był montowany w alfach QVze wskaźnikami napięcia i ciśnienia oleju. dziura do wkręcenia czujnika jest zaślepiona śrubą.
pompa oleju nie zepsułaby się od postoju. mógłby się zaphać filtr oleju ale tam jest by-pass, to raczej czujnik lub brak 12v przy wskaźnikach.

ja mam cos podobnego w starej alfie 2.0 TS. Alfa stala przez jakis czas i po odpaleniu zaczela swiecic kontrolka oleju silnik pracuje normalnie przejechane okolo 2000 km i nic sie nie dzieje.
Trzeba zaczac od sprawdzenia czujnika

pokonany problem :mrgreen:

przyczyna to:
1- lejący sie wtrysk
2- padnięta świeca i musowy powrót na 3 cylindrach przez 10km :?
3- sprężanie nie spalonej mieszanki i przeciskanie jej do oleju
4- utrata lepkości oleju

nowy filtr i olej i wymiana wtrysku oraz ustawienie silnika na analizatorze spalin i problem pokonany.

ciśnienie oleju na obrotach
1- 900 obr. - 1,8 bara
2- 3700 obr. - 4,4 bara
3- 6000 obr. - 6,2 bara

temperatura silnika przy pomiarze to około 90 stopni

ciśnienie na cylindrach to 12,4 - 12,6 - 12 - 12,2

czujnik tez wymieniłem 10zl EPS jak dobrze pamiętam

Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie sugestie
Tomek

Strzala_1, a jakim olejem zalałeś ??

myślę że raczej nie, bo przecież nic mu nie robiłem. Silnik widać że też nie robiony, ale to fakt wysokie ciśnienie ma.
Po zgaszeniu silnika kontrolka jeszcze sie nie zapala przez jakieś 10 sekund.

No ale całe szczęście że silnik jest w porządku

dokładnie to najważniejsze bo już sie obawiałem najgorszego ale udało sie :lol:

Strzala_1 napisał:
dokładnie to najważniejsze bo już sie obawiałem najgorszego ale udało sie :lol:

Oczywiście nie potrzebie sie martwiłeś 8) Nasze włoszki maja czasem kaprysy i potrafią nas przyprawić o siwy włos na głowie :P (Sam już kilka razy wpadłem w panikę) <haha>

Amortyzatory
Powrót