• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] Lusterka składane elektrycznie

PawełQV

Nowy
Auto
Alfa Romeo 164 QV '91
Witam,

mam zamiar kupić lusterka składane elektrycznie do mojej 164-ki i tu mam pytanie:

Ile przewodów ma lusterko składane elektrycznie lewe a ile ma prawe (a może mają tyle samo chociaż czasem w lewym jest dodatkowy czujnik/termopara(?) z dwoma przewodami)

I jakim rocznikiem/wersją mam się kierować szukając dawcy?

Jest kilka lusterek do wzięcia ale nie wiem jak to sprawdzić

dzięki z góry za odpowiedź!
PS. a ma ktoś takie może takie mirory do sprzedania - kolor obojętny? :)

Lusterko elektryczne ma trzy silniki - składanie lustra, obrót w lewo/prawo i góra/dół - (każdy ma dwa kable). Jeżeli miały podgrzewanie lustra, to jeszcze jeden. Lusterko od kierowcy ma czujnik temperatury zewnetrznej (wersja po lifcie). Czyli lustro od kierowcy może mieć 9 kabli a od pasażera 7.
Lusterka od wersji super (po lifcie) są większe, ale można zamontować je do starszej wersji, i na odwrót. Problem może być tylko z podłączeniem - odbiorca ubogi, dawca bogaty, lub odwrotnie (chodzi o ilość przewodów).

Witam,
swoją drogą to też szukam lusterka lewego w kolorze grafitowym.
Wracając do rzeczy rozbierałem lewe lusterko to tak ( z tego co pamietam ) ma tak 4 przewody od sterowania lusterkiem, do tego 2 przewody do składania lusterka, i jeszcze 2 przewody idą prosto od strony samochodu i prawdopodobnie służą do podgrzewania lusterka. Trzeba by znaleźć gdzieś fotkę prawego lusterka i zobaczyć jeżeli wychodzą z niego 3 wiązki przewodów (każda w czarnej izolacji) to znaczy że jest identyczne jak lusterko lewe.

Pozdrawiam

P.S mam wersje po liftingu i tam żadnego czujnika temperatury nie widać więc oba lusterka powinny być identycznie okablowane !! chyba ze w prawym lusterku jest ten czujnik.

To podłączę się też do tematu. Bo mam lusterko i nie działa mi regulacja góra dół, pewnie silniczek do wymiany bo reszta wygląda w porządku, tutaj moje pytanie :
jak się dobrać do tego silniczka ??

Dzięki za cenną informację. Z tego wniosek, że występują opcje:

4+2 (6przewodów) - sterowanie + czujnik temp. (lewe)
4+2+1 (7prz.) - sterowanie + czujnik temp. + podgrzewanie (lewe)
4+2+1 (7prz.) - sterowanie + zamykanie + podgrzewanie (prawe)
4+2+2 (8prz.) - sterowanie+ zamykanie + czujnik temp. (lewe)
4+2+2+1 (9prz.) - sterowanie+zamykanie+czujnik temp.+podgrzewanie (lewe)

Wniosek dalszy, że lewe lusterko w pełnej wersji ma 3 wiązki (niezależne wyprowadzenia z lusterka) przy czym sterowanie jest z podgrzewaniem (1wiązka), czujka (2-ga) i zamykanie (3cia) . Prawe ma max 2-wie.

rozbierałem (właściwie to jest zbyt delikatne słowo) moje lusterka od mojej (chudszej) wersji i jedynie brakowało mi przewodów do zamykania/otwierania (w lewym, w prawym nie ma czujki temp.) . Myślę, że to nie problem tylko trzeba dorwać odpowiednie lustra i dopasować przełącznik....
A i dzięki za info o dopasowaniu , też cenna wskazówka.

szakal91 napisał:
jak się dobrać do tego silniczka ??

z chęcią pomogę ale jak wpadnie mi w rękę nowe ucho :)
Stare aby rozłożyć i dostać się do czegoś trzeba było ... naruszyć. Zobacz czy nie da się wyjąć szkła (jakiś otwór od dołu). W chudej wersji jeśli dobrze pamiętam jest od dołu szczelina przez którą można było okręcić oprawkę ale nie wiem czy tak samo jest u ciebie. Swoją drogą to w lusterku od Alfy zdaje się 75 miałem szkło ....przyklejone + zatrzaski.

ps. coś takiego też by się przydało (do uszu) :)

Witam,
no i dalej nie wiem jak się dobrać do tego lusterka :( chyba trzeba będzie odkleić lusterko od reszty ucha ;) ma ktoś jakieś pomysły ?? widziałem za lusterkiem kilka śrubek ale nie dam rady ich wykręcić jeżeli szkło będzie na miejscu chyba trzeba będzie je oderwać :(

za szklem lusterka jest petla z drutu sprezystego ktora trzeba odblokowac aby zdjac szklo [jest troche kombinacji ] ilosc przewodow zalerzy od wersji wyposazenia dodatkowe wtyczki w ubogich wersjach powinny byc prawdopodobnie komplet lusterek z przelacznikiem bede mial

Amortyzatory
Powrót