[164] Tylne zawieszenie 164 QV

misieq_91

Nowy
Auto
Alfa Romeo 164 QV 24v
Witam. Zastanawiam się co jest nie tak z tylnym zawieszeniem. Kiedy napieram nogą na koło z tyłu lata na prawo i lewo (tak jakby skręcało) .
co może być przyczyną tego? Poprzedni właściciel twierdził, że całe zawieszenie z tyłu jest nowe. Pokazywał nawet faktury.
Nie miałem czasu zajrzeć pod nią, a nawet teraz czasu dla niej nie mam.
Jak myślicie, co to może być?

trzeba by było wszystko posprawdzać na diagnostyce, wtedy miałbyś wszystko czarno na białym...

już znalazłem, ale będzie trzeba sporo zapłacić... będę musiał wsadzić we wszystkie naprawy 15-20 tys..

o kur.. chociaz poprzedni wlasciciel wsadzil z tego co ja wiem oklo 20 kafli...

To wcale nie muszą być amortyzatory. Najpierw zrób tulejki wahaczy wzdłużnych i poprzecznych, to kosztuje dosłownie parę złotych. Amortyzatory nie mają nic do tak zachowujących się kół. A jeśli naprawdę masz tak dużo do zrobienia w swoim samochodzie, lepiej kup od razu 164Q4 z alledrogo za chyba 6.000,- i masz praktycznie wszystkie potrzebne części, bo poza napędem 4x4 oba modele niewiele się różnią. Nawet amortyzatory prawdopodobnie będą pasować. Resztę zawsze sprzedasz.

amortyzator odpowiada przecież za pracę "góra dół" . ja myślałem o zwotnicy, albo właśnie tulejach.

Tak jak chłopaki piszą zmień tulejki i to powinno załatwić sprawe, amortyzator ma z tym taki związek co baletnica z kopalnią...
A dla pewności wejdz pod auto i obserwuj, a ktoś "drugi" niech rusza ci tym kołem i będziesz miał czarne na białym co trzeba zrobić.

wahacze wzdluzne i poprzeczne z tego co wiem to wlasciciel poprzedni wymienil.. moze cos nie dokrecone

poprzedni wlasciciel wystawia teraz na allegro poduszke amora na tyl..... wiec kto wie... moze nie zdazyl wymienic?

---------- Post added at 09:34 ---------- Previous post was at 09:31 ----------

To wcale nie muszą być amortyzatory. Najpierw zrób tulejki wahaczy wzdłużnych i poprzecznych, to kosztuje dosłownie parę złotych. Amortyzatory nie mają nic do tak zachowujących się kół. A jeśli naprawdę masz tak dużo do zrobienia w swoim samochodzie, lepiej kup od razu 164Q4 z alledrogo za chyba 6.000,- i masz praktycznie wszystkie potrzebne części, bo poza napędem 4x4 oba modele niewiele się różnią. Nawet amortyzatory prawdopodobnie będą pasować. Resztę zawsze sprzedasz.

tę Q4 z Łodzi na allegro ktos sprawdzal, amory już w niej powiedzialy papa, ogolnie duzo rzeczy do roboty plus dol silnika do roboty

no wlasnie sam jestem siekawy

okazało się że to tylko tuleje :))
teraz trzeba zrobić silnik :]

Amortyzatory
Powrót