• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[164] no to sie nacieszyłem nowym nabytkiem.. :(

ciekawi mnie dlaczego tak sie stało. brak smarowania?

to chyba oczywiste... pewnie pompe oleju szlag trafił :/ na pewno musze znaleźć wał, a może i korbowód....

Proste -nic nie jest wieczne.Panewki z czasem zużywają się i dla świętego spokoju po 150-200 tyś km powinno się rozmontować silnik na części pierwsze zrobić remont i cieszyć się dalszą bezproblemową jazdą.

Proste -nic nie jest wieczne.Panewki z czasem zużywają się i dla świętego spokoju po 150-200 tyś km powinno się rozmontować silnik na części pierwsze zrobić remont i cieszyć się dalszą bezproblemową jazdą.

Z tym, że taki remoncik w Vce kosztuje.... Yacek jakie koszta ?

nie podzielam twojego zdania te silniki znacznie wieksze robia przebiegi bez remontu, wszystko zalezy od poprzednich wlascicieli jak uzytkowali silnik, jaki olej lali jak czesto zmieniali a tak poza Yacek skoro przypuszczasz ze padla pompa oleju to nie widziales wczesniej jakie daje cisnienie przeciez w 164 jest wskaznik cisnienia oleju i dobrze widac jakie pompa daje cisnienie, poza tym pompy w v6 sa trwale w przeciwienstwie do ts 16w i powinny wytrzymac dlugo ,jaki przebieg mial samochod jesli mozna

Ostatnia edycja:
Gdzie jest pompa oleju w silniku, ile kosztuje, czy jest dostępna ?

Michaś pompa oleju jest po lewej stronie jak otworzysz maskę.Przy rozrządzie jest nawet koło do jej napędu.Jak szukałem do siebie to ebayu bodajże na polskie wychodziło ok 1300 zł.Ogólnie temat pompy podchodzi pomału pod ciężki do zdobycia ale gdzieś jeszcze można dostać.

Michaś pompa oleju jest po lewej stronie jak otworzysz maskę.Przy rozrządzie jest nawet koło do jej napędu.Jak szukałem do siebie to ebayu bodajże na polskie wychodziło ok 1300 zł.Ogólnie temat pompy podchodzi pomału pod ciężki do zdobycia ale gdzieś jeszcze można dostać.
\

To jak się uporam z obecnymi pracami będę szukał... myślę że za około miesiąc rozpocznę poszukiwania, chyba że do tego czasu znajdzie się sama.

Jak by ktoś widział jakiegoś linka z pompą do TB lub ewentualnie posiadał pompę to PW:)

Ostatnia edycja:
\

To jak się uporam z obecnymi pracami będę szukał... myślę że za około miesiąc rozpocznę poszukiwania, chyba że do tego czasu znajdzie się sama.

Jak by ktoś widział jakiegoś linka z pompą do TB lub ewentualnie posiadał pompę to PW:)
zapytaj w aso z ciekawosci ,kiedys pare lat temu kupowalem do ts i cena nie byla taka straszna ale wiadomo do v6 jest inna i ciekawe czy wszystkie V6(12v,24,turbo) maja taka sama pompe ,jesli nie to do v6 turbo pewnie bedzie problem bo malo tego produkowali ale zawsze warto zapytac

salatin
nie podzielam twojego zdania te silniki znacznie wieksze robia przebiegi bez remontu, wszystko zalezy od poprzednich wlascicieli jak uzytkowali silnik, jaki olej lali jak czesto zmieniali

Zgadzam się z tobą że te silniki robią większe przebiegi bez remontu ale jedno pytanie do którego momentu trzymają prawidłowe parametry (założenia konstruktorów )np graniczne ciśnienie sprężania dla 24v jest 11bar, ciśnienie oleju na nagrzanym silniku powinno wynosić 3,9-5,7 bar.Jestem ciekaw ilu użytkowników o tym wie.Wielu użytkowników jeździ aż spotka ich nie miła niespodzianka.

teraz czeka mnie decyzja czy robić silnik (a jesli już robić to wszystko, łacznie z górą) czy też dac sobie spokój..... i spzredac w takim stanie jak jest... może ktos chetny jest na odratowanie mojej czarnej ? :-)
jest w b. dobrym stanie, wszystko działa - no, za wyjatkiem wywalonej panewki :/

Amortyzatory
Powrót