[164] Kilka problemów

fiergloo napisał:
przekaźnik jest od kierunkowskazów.

to w sumie nie jest przekaźnik tylko układ przerywacza kierunkowskazów..

jak coś to mam taki w zapasie .. w ASO chą za niego dość duże pieniądze :roll:

dzięki Koledzy za odpowiedzi-w weekend będę kombinował. wczoraj sie dowiedziałem u na prawdę niegłupiego mechanika, ze mam hydrauliczny napinacz jednak, bo nie widzi śruby a rozrząd jest do wymiany. więc skończy się tym, że sam go będę chciał naciągnąć, choć boję się piekielnie. za to naprawiłem kierunek i bardzo dziękuję za pomoc-przekaźnik nie styka po prostu :)
jakie ryzyko wiąże się z tym naciąganiem?z jednym z forumowiczów rozmawiałem na gg, twierdzi, ze żadne-jeśli tylko śruby nie wykręcę całkowicie. jak sądzicie?jest opcja, ze przeciągnę na przykład?że mu zaszkodze?
a bo ja taki strachliwy jestem... :)
Pozdrawiam i jescze raz dzieki za odpowiedzi ;)

Wydaje mi sie ze TS nie ma hydraulicznych napinaczy :D

dzieki za porady co do parowania prawdopodobnie przyczyna był filtr przeciwpylkowy tylna szyba heheh glupie spalil sie bezpiecznik ten obok akumlatora tylko dziwilem sie ze ogrzewanie lusterek dzialalo czyzby osobny bezpiecznik?

wiem-jak piszę-tracę zaufanie do mechaników i sam sie bedę musiał niektórych rzeczy nauczyć. stąd moje pytania. Podpowiedzcie coś Panowie ;)

no i Panowie-ZONK. już nabluźniłem na mechanika, już się odgrażałem-a tu-MAM HYDRAULICZNY NAPINACZ ŁAŃCUCHA ROZRZĄDU W ALFIE 164 2.0ts! i co więcej to on nieładnie hałasuje i co więcej nie zamierzam wcale go robić, bo rozrzad jest ładnie napięty. co Wy na to?trafiłem unikat?czy silnik nie z tego auta?

w 2.0 16V hydraliczny napinacz??
Zrób zdjęcie może, bo to dość ciekawe

Majkel napisał:
w 2.0 16V hydraliczny napinacz??
Zrób zdjęcie może, bo to dość ciekawe

W 164 nie było Twin Sparka 16v. Były Twin Sparki 8v i silniki z Themy R4 Turbo 8v.

dokładnie. mam 8v. i ni cholery nie pasuje pod rysunki z autodaty i softu innego.

W starym T.Sie jest łańcuch rozrządu i napinacz mechaniczny , napina sięgo tak jak w starej ładzie . temat wielokrotnie wałkowany na tym forum

anyzraj napisał:
Po numerach silnika wyszło mi, że jest tam napinacz mechaniczny, którego regulację przeprowadza się przepychając auto na 5tym biegu. Czy to prawda?
to jest prawda

jak ktoś znajdzie u mnie tę srubę do regulacji stawiam pełen zbiornik paliwa.
jak nie znajdzie-w drugą stronę.

Ja u siebie też nie widzę tej śruby.Jak pytałem o naciąg przy zmianie oleju w salonie fiata to mechanik też coś mowił, że chyba hydrauliczny jest. Łańcuch rozrzadu wymienia się po 400tys km jesli jest potrzeba, z tego co znalazlem na forum.

dziękuję za odpowiedź mistrzom silnika 2.0ts i alfy 164. śrube znalazłem-a w zasadzie znalazła się sama przy wymianie pasków klinowych przy zdjętym nadkolu-patrze-jest-odkręcona pół obrotu-5tka, przepychanko i jest TOTALNA PIĘKNA CISZA!!
dziękuję.
mam oczywiście kolejne pytania-które zadaję w nowym wątku :)
Pozdrawiam Mistrzów.
J.

[164] rzęzi, stuka, nie działa

Witam,
- zauważyłem następujący objaw-na zimnym silniku przy odpalaniu, pewnie w skutek zgęstnienia oleju-rozrusznik głośniej "chodzi", jakby mu było ciężko. Trudniej - to pewne - ale czy w waszych alfach też dźwięk różni sie tak diametralnie?u mnie jest to taki objaw jakby dwa rozruszniki załączały się zamiast jednego-takie przerywane na zmiany rzęzienie ale zapala spokojnie. jak olej trochę sie podgrzeje kręci cicho i ochoczo. tulejki?bendyks?
- wywaliłem całe zawieszenie z przodku, kupiłem przekładnie kierowniczą po regeneracji-a i tak przy kręceniu kołami przy manewrach z niską prędkością lub postoju coś postukuje z prawej strony. dodatkowo przy kręceniu kierownicą jest obleśny dźwięk jakby ocierającego się plastiku o siebie lub o coś ale nie mogę wybadać skąd może pochodzić. czy to moze by spowodowane luzem na krzyżaku? auto nie pływa, przekładnia chyba luzów niema.
- nie działają mi szyby po stronie pasażera i przód i tył. wiem,ze dużo się o tym pisało-ale tak w skrócie-od czego zacząć,zeby nie rwać boczków od razu?
Poproszę o odpowiedź Mistrzów Alfy Romeo, szczególnie 164. Już się przekonałem,ze są tutaj tacy ;) z góry uprzejmie dziękuję.
J.

jesli chodzi o rozrusznik to myślę że to będą tuleiki do wymiany , co do szyb to myślę zę nie kontaktuje złącze prawej wiązki . Miałeś wymieniany płyn wspomagania?

oczywiście, mialem plyn wymieniany-oraz paski klinowe ;)
tulejki-ok-jeszcze z tydzień poobserwuje i wydłubę rozrusznik.
łożyska na mc personach mam nowe-tak tylko dla porządku dodam
a co z tymi łączami?kostkami?gdzie szukać?
dzięki andrew za odpis

anyzraj napisał:
a co z tymi łączami?kostkami?gdzie szukać?

W drzwiach jest taki jakby stelaż który trzyma wszystkie wtyczki razem. Średnio prawdopodobne, żeby się coś wysunęło, ale jak ktoś tam kiedyś coś grzebał to już inna sprawa.

Tam jest najlepszy dostęp i zacząłbym z tej strony, mimo iż trzeba rwac boczki. Bo w okolicach konsoli centralnej i plastików przed pasażerem to już trzeba miec dziecięce rączki. No i nura trzeba zrobic pod schowek- bo ściągnięcie schowka przed pasażerem wydaje się byc proste, ale jest z tym dużo zabawy. A szyby boczne pod żadnym przełącznikiem nie działają?

jesu-co to jest za auto!!!
teraz przy mrozach rozpoczęło się monotonne wycie-wydaje sie niezależne od obrótów silnika i wydaje mi się,ze jest z prawej strony gdzieś komory silnika. jak wymieniłem paski to co?skończyła się pompa od razu?
wszystko w alfie musi sie popsuć?
:D
pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót