[164] auto nie odpala

• Autor wątku Autor wątku jacek1965
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacek1965

Guest
na tablicy wskazników palą się po włączeniu zapłonu dwie kontrolki -żółta a kluczykiem w tle oraz czerwona marchewa(wtryskiwacz).Nie gasną tak jak kiedyś i samochód nie odpala.Pilot od centralnego zaginął mi kilka miesięcy temu.
Może ktoś ma doświadczenie a tym problemem.Pozdrawiam

Witaj.
Jaki masz kluczyk? Czy kluczyk jest z immo czy bez? Czy może kluczyk zaginął wraz z pilotem?
Prawdopodobnie problem jest w immo lub alfacode.

u mnie po podobnych objawach okazalo sie ze zj... sie immo.... skonczylo sie ponownym wgraniem softu do ECU i dezaktywacją immo :/

Też przechodzę boje z moją 164 3.0 12v więc jestem w temacie ;)
Mimo, że nie udało mi się jej jeszcze odpalić ;) Brak iskry i sygnału na pompę paliwa. Sprawdziłem już wszystko co mi przyszło do głowy.
Dzisiaj będę podmieniał moduł z cewką oraz czujnik położenia wału (mimo, że pomiary wskazują, że jest ok).
Wymieniłem już nawet komputer na wersję bez immo, podmieniłem oba przekaźniki (s12a i s12b ;) ), posprawdzałem bezpieczniki... i pupa ;)
Historia jest o tyle ciekawa, że alfa dziwnym trafem i po dziwnych przejściach (na szczęście nie technicznych i blacharskich, a raczej formalnych) wróciła do mnie po kilku latach i około 2lat nie była w ogóle odpalana.

Pilota nie mam, ale alarm mam wyłączony kluczykiem w bagażniku. Może go w ogóle wypiąć?
Krycho91: w jaki sposób wyrzuciłeś alarm? Odpięcie wtyczki wystarczy?

Ostatnia edycja:
Alarm mam wogóle wycięty z obiegu, miałem brak iskry, zero odzewu pompy a do tego jeszcze nie było prądu na rozruszniku. Po wycięciu alarmu wszystko jest ok, z tym, że elektronik mi to robił i nie mam pojęcia jak i w którym miejscu mówił tylko że to jest zrobione i tyle:)

Aby obejść alarm musisz zamontować 2 zwory na kostkach od alarmu, wypięcie alarmu spowoduje rozwarcie obwodu i nie odpalisz . Poszukaj w manualu schematu alarmu wtedy z łatwością znajdziesz gdzie należy wykonać łączenia.

dziekuje wszystkim kolegom za zainteresowanie tematem.Kluczyk jest bez immo. w bagazniku alarm wyłączony od kilku miesięcy.Nagle pewnego poranka nie mogłem uruchomić alfy.Dziś w książce serwisowej wyczytałem że zapalone kontrolki dowodzą że jest to ewidentna awaria immo.Może ktoś wie co zriobić aby(rozłączyć lub złączyć} aby fura ruszyła.A może kogoś polecacie kto usunie awarie.Moj nr 506713404.Zawsze oddzwonie.

Ostatnia edycja:
Jacek tryknij do mnie na kom dam Ci speca z Łodzi od tego :)

dziekuje wszystkim kolegom za zainteresowanie tematem.Kluczyk jest bez immo. w bagazniku alarm wyłączony od kilku miesięcy.Nagle pewnego poranka nie mogłem uruchomić alfy.Dziś w książce serwisowej wyczytałem że zapalone kontrolki dowodzą że jest to ewidentna awaria immo.Może ktoś wie co zriobić aby(rozłączyć lub złączyć} aby fura ruszyła.A może kogoś polecacie kto usunie awarie.Moj nr 506713404.Zawsze oddzwonie.
Jeśli masz kluczyk bez transpondera (immo) i do tej pory to działało... to nie będzie wina immo bo go po prostu nie masz ;)
Sprawdź czy w obudowie dolnej stacyjki masz moduł immo... jeśli jest to wypnij wtyczki z niego.
Sprawdzałeś wogóle czy masz iskrę i czy pompka paliwa działa ?

Jeśli masz kluczyk bez transpondera (immo) i do tej pory to działało... to nie będzie wina immo bo go po prostu nie masz ;)
Sprawdź czy w obudowie dolnej stacyjki masz moduł immo... jeśli jest to wypnij wtyczki z niego.
Sprawdzałeś wogóle czy masz iskrę i czy pompka paliwa działa ?

dokładnie..... a z tego coh wiem to rocznik 97 na 100% byl z immo.... chyba po koniec 95 wprowadzili to rozwiazanie. w moim czarnym z 94 mam bez immo, a w superce 96 mialem immo i byl jak pisalem problem :p

J.

ponizej masz schemat alarmu:)

Załączniki

• alarm 164.jpg
    alarm 164.jpg
    61.6 KB · Wyświetleń: 56
  • alarm 164 ....jpg
    alarm 164 ....jpg
    61.1 KB · Wyświetleń: 53
Dzięki za schemat... Gdzieś mam cardisk i tam też był. Muszę przejrzeć i rozkminić gdzie te zworki zrobić.

Amortyzatory
Powrót