[33] P4 a Q4

_zagiel_

Nowy
Auto
33 Q4, 156 SW 2,4 JTD
No widze ze to temat strasznie burzliwy :D wiec teraz pare pytan i wyjaśnień bo w sumie jestem sam ciekawy jak to jest z P4 i Q4 :D tak wiec zacznijmy do tego co napisali użytkownicy forum alfaholicy ;]

-lejek20 w bazarze napisal:
-Różnica jest tylko w nazwie chyba w 1992 roku permanent 4 przemianowano na Q4 i od tej pory wszystkie alfy z napędem na 4 koła oznaczano Q4 (Quadrofoglio Quattro).

*Ja mam Q4 z 05.1992 a Strzala P4 z 7.1992. Możesz poprzec czyms swoja wypowiedz??

-AR_33 w bazarze napisal:
Z tego co mi wiadomo, jedyna różnica wynikała z rozdziału przeniesienia mocy na osie.

*I tu moje pytanie jak to możliwe skoro wal jest identyczny w P4 i Q4 sprawdzane w eperze, przedni naped ten sam. Możesz poprzec czyms swoja wypowiedz??

-75andrew155 w bazarze napisal:
Napęd z Q4 a z Permanenta 4 się jadnak różni

*Sprawdzałem ze Strzała on ma P4 a ja Q4 i mamy takie same waly no i wiskoze i poloski tez. Możesz poprzec czyms swoja wypowiedz??

-No i na koniec cytat ze strony glownej alfaholicy.org : "W wersji Permanent 4 ten silnik był skojarzony z 4 napędowym systemem, który stale napędzał koła przednie w 95%, a w razie potrzeby przenosił 65% momentu obrotowego na tyl."

*Jak to mozliwe skoro przedni naped jest na stale przylaczony?? Czyli wynika z tego ze moze oddac tylko 50%.

i na koniec

-A fr33 napisal: Q4 to P4 "na wypasie" ..

I teraz każdy kto chce porozmawiac na temat Q4 i P4 niech zabierze tu glos i się wypowiada bo chciałbym się dowiedziec jak to jest naprawde z tymi modelami i gdzie jest prawda a które z nich to mity ;]

Ja osobiście przychyle się jedynie do wypowiedzi fr33 bo do P4 doszla Klima szyber spryskiwacze reflektorow i inny material na fotele i tak powstalo Q4 z tego co zauważyłem innych zmian nie widac. Jesli gdzies sie myle wyprowadzcie mnie z bledu, chetnie sie dowiem czegos nowego.

** (dla modow) kolorki sa po to aby bylo czytelniej i wiadomo kto co pisal. Pozdrawiam

_zagiel_ napisał:
a osobiście przychyle się jedynie do wypowiedzi fr33 bo do P4 doszla Klima szyber spryskiwacze reflektorow i inny material na fotele i tak powstalo Q4 z tego co zauważyłem innych zmian nie widac

Ale w P4 też można było sobie zamówić w opcji klimę szyber i spryskiwacze, materiał na fotelach i boczkach też był do wyboru.
Więc jedyna różnica jaka może być między tymi wersjami to właśnie wyposażenie, reszta nadwozie, silnik, napęd i zawieszenie jest to samo.

Z tym przemianowaniem w 1992 roku gdzieś czytałem ale w tej chwili nie pamiętam gdzie jak znajdę to podam źródło.

no wlasnie w P4 te luksusy to byla opcja a w Q4 juz standard i to jest wlasnie ta roznica

Ja kojarzę Q4 ze stałym napędem na cztery koła tak jak w delcie w 155Q4 a ta perament 4 przenosi wtedy napęd na tył jeślijest taka potrzeba (wiskoza ). Myslałem że w ogłoszeniu jest własnie taki napęd z Delty inie będę tu przepisywał literatury( bo mi się nie chce) tylko tak mi się wydaje i tak zrozumiałem te ogłoszenie .

75andrew155 napisał:
Ja kojarzę Q4 ze stałym napędem na cztery koła tak jak w delcie w 155Q4 a ta perament 4 przenosi wtedy napęd na tył jeślijest taka potrzeba (wiskoza ). Myslałem że w ogłoszeniu jest własnie taki napęd z Delty inie będę tu przepisywał literatury( bo mi się nie chce) tylko tak mi się wydaje i tak zrozumiałem te ogłoszenie .

tak jak kojarzysz to dobrze ale to dopiero w modelach 155 a w 33 tylko taki był jaki ma p4 :)

Strzala_1 napisał:
tak jak kojarzysz to dobrze ale to dopiero w modelach 155 a w 33 tylko taki był jaki ma p4
ale jest to mozliwe żeby miał napęd z delty :?: eee raczej nie jest to możliwe , poprostu żle zrozumiałem zmyliło mnie te Q4

75andrew155 napisał:
Strzala_1 napisał:
tak jak kojarzysz to dobrze ale to dopiero w modelach 155 a w 33 tylko taki był jaki ma p4
ale jest to mozliwe żeby miał napęd z delty :?:
podobny. ale niestety na nasza niekorzyść nie taki jak delta. Jednak już z układem miedzy osiowym i rzeczywiście może dać więcej procent mocy na tył :)
co niemożliwe jest w 33 - maksymalnie 50/50, ponieważ nie można rozłączyć przedniego napędu gdyż jest on stały

choć napęd od 33 ma dużo zalet :)

no i temat sie tak szybko skonczyl?? a myslalem ze cos tu sie wydarzy :D jakas burza mozgow czy cos a tu nic no i szkoda bo warto by bylo rozwiazac ten problem

tak wiecznie jak się nudzę to szukam nowych informacji o P4 i |Q4 no i znowu co nieco znalazłem nie wiem jak bardzo prawdziwe dane ale co nieco potwierdzają

okres produkcji P4 to od 1991.01--1992.09 moc 103 kW / 139 KM
okres produkcji Q4 to od 1992.03--1993.10 moc 95 kW / 129 KM (ponoc inny komputer sterujacy ale sie sprawdzi)

gdzie Q4 było wzbogacone o szyberdach seryjnie montowany, siedzenia Recaro skórzano zamszowe, klimatyzacje oraz niekiedy spryskiwacze reflektorów
Zmiana zaszła również w oznaczeniu, wprowadzono 4listana koniczynkę z wkomponowana 4 oraz w napisie Permament 4 odwrócono cyfrę ''4'' brzuszkiem w prawo

mam takie pytanko czy mosty w wersji 4x4 ( seria 2 ) i permanent 4 ( seria 3 ) były takie same - chodzi o przełożenie ?

O ile ja kojarze seria II nie miała 4x4. Seria I miała 4x4 i głowy nie dam, ale to były różne układy.

mam takie pytanko czy mosty w wersji 4x4 ( seria 2 ) i permanent 4 ( seria 3 ) były takie same - chodzi o przełożenie ?
przelozenie w mostach jest inne jeden ma 37/9 drugi ma 35/9

skrzynia od 1,4 wspolgra z mostem od seri 2 4x4

Ostatnia edycja:
no jak nie miala jak ja mam z serii 2 wersje 4x4 :D z nie orginalną skrzynia biegów pochodząca z Permanent 4 i to jest moj problem( za 1000 złotych cudów nie ma :) ) bo zalozylem orginalny wal 2 serii ( zadnej wiskozy) i niestety jest roznica w przelozeniach( podnioslem Alfę do góry, by nie ryzykować zerwania jakiegos kola zębatego i niestety wyszla różnica ) miedzy przednimi a tylnymi kolami dokladnie po dwudziestu obrotacht ylne kola sa opoznione o jeden obrot w stosunku do przednich :(

Dla potwierdzenia że krzynie sa rózne oto ich wersje z przelozeniami :
Alfa 33 series 2, 1.5 4x4 & 1.5 4x4 Giardinetta 9/37 1:3.750 1:2.050 1:1.387
Alfa 33 series 2 1.5 Sportwagon 4x4 Pre Mod 9/37 1:3.750 1:2.050 1:1.387
Alfa 33 series 2 1.5 Sportwagon 4x4 Post Mod 9/35 1:3.143 1:1.864 1:1.323

Alfa 33 series 3, 1.5 & 1.7, Permanent 4 9/35 1:3.143 1:1.864 1:1.323

JESLI DOBRZE MYSLE TO SKRZYNIE I MOSTY W TYCH SAMYCH MODELACH MAJA TAKIE SAME PRZELOZENIA:
tzn moja skrzynia z Permanent 4 ma 9/35 a tylny most z 2 serii ma pewnie 9/37( niestety chyba trafilem na serie Pro Mod).

Doradzcie cos sensownego moze ktos chce sie za most tylni zamienic( 2 SERIA ZA 3 Z dOPLATĄ )albo to tylko tak w teorii moze ktos wie o skrzyni biegów z serii 2 4x4z tą dźwignią ?

Tyle, że ten typ 33-> 905 A2A wyszedł w roku 1983 i to jest wersja 4x4- silnik 1.5 bokser więc seria I miała napęd na 2 osie.

nie wiedzailem ze jest taka mozliwosc ale jesli tak to bedzie to najlepsze i najprostsze rozwiązanie :)

Dzięki Strzała :)

Amortyzatory
Powrót