[164] Problem z klamką

• Autor wątku Autor wątku zawigrze
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Oj tak, to akurat racja. Ja przedwcześnie pochwaliłem się, że zamki mi nie zamarzają. Dziś otworzyłem drzwi, wszedłem do środka, chciałem zamknąć, ale się nie dało.. Zaczęły mi po prostu odbijać tak jak by coś je blokowało i nie dało się zamknąć. Myślałem, że coś stało się z zamkiem, ale przymknąłem je maksymalnie, włączyłem ogrzewanie na maksimum i poczekałem jakieś 15 minut, po czym spróbowałem ponownie i na szczęście się zamknęły. Szczerze to pierwszy raz, spotykam się z takim czymś.

Jeszcze raz witamy w gronie użytkowników 164.Pozdrawiam ANET.

- - - Updated - - -

Jeszcze raz witamy w gronie użytkowników 164.Pozdrawiam ANET.

- - - Updated - - -

Trzeba nieraz uwierzyć kobiecie!!

- - - Updated - - -

Trzeba nieraz uwierzyć kobiecie!!

Ta porażka to właśnie efekt braku odpowiedniej konserwacji. Wystarczy zdemontować boczek ,wszystko ładnie przesmarować i zapomnicie że Alfa ma takie problemy z zamykaniem drzwi. U mnie takich problemów nie ma.

Najlepiej zastosować smar silikonowy ze względu na współpracę z elementami plastikowymi. Ja zastosowałem najzwyklejszy ŁT-4 (smar do łożysk ) taki wtedy miałem pod ręką,od tamtej pory nie mam problemu z drzwiami więc brak weny aby to zmienić. Na smar z dodatkiem miedzi radzę uważać nie nadaje się do elementów aluminiowych ponieważ te dwa metale wchodzą w reakcję (utlenią się).

Smar mieziowany stosuje sie typowo do felg aluminiowych które przylegaja do powierzchni stalowych - jest własnie izolatorem i katalizatorem pomiedzy aluminium i stalą. :)

Jeśli posmarujesz to zdaj relację czy wszystko działa tak jak należy.

Smar mieziowany stosuje sie typowo do felg aluminiowych które przylegaja do powierzchni stalowych - jest własnie izolatorem i katalizatorem pomiedzy aluminium i stalą. :)
Tu się kolego mylisz.Między miedzią a aluminium powstaje korozja elektrochemiczna lub inaczej korozja kontaktowa.Do zabezpieczenia felg stosuje się inne preparaty.

Jeśli posmarujesz to zdaj relację czy wszystko działa tak jak należy.
Rozebrałem boczek, choć tak na prawdę szczerze to łatwo nie było. Nie wiedziałem, że tyle śrubek jest.. Grzebałem się tym na dworze, zimno i ogólnie nic nie sprzyjało pracy. W końcu gdy uporałem się i zdjąłem panel, nasmarowałem wszystko smarem który podobno ma nie zamarzać no i zacząłem wszystko składać do kupy. Oczywiście tak łatwo też nie było, bo nie moglem wkręcić tej śruby, co siedzi przy samej klamce, nie wiem czemu ale nie pasowała mi. Na szczęście po 10 minutowej męczarni udało się i boczek był na swoim miejscu i klamka działa :)
Jutro zabieram się za stronę pasażera, bo dziś już łapki mi przymarzły i ciężko było posługiwać się śrubokrętem.

Ostatnia edycja:
Tu się kolego mylisz.Między miedzią a aluminium powstaje korozja elektrochemiczna lub inaczej korozja kontaktowa.Do zabezpieczenia felg stosuje się inne preparaty.

Jednak kolego się mylisz co do smaru miedzianego :)

Jednak kolego się mylisz co do smaru miedzianego
Posmarowałem właśnie takim miedzianym, do tego spryskałem uprzednio wszystko WD-40 zeby przeczyściło no i zobaczymy. Na razie nic nie zamarza.. Mam nadzieje, że ruda nie zacznie mi niczego zjadać, bo wtedy Rafał będziesz zmuszony odsprzedać mi kpl. drzwi! :lol:

164 ma bardzo dobre zabezpieczenia antykorozyjne,ruda jej nie grożna!

HEH ano własnie proces erozji powierzchni i utleniania sie . szkoła i chemia kolego .
Pozdrawiam

- - - Updated - - -

A mam 2 kpl to możesz je zabrac tylko w kolor niewiem czy trafisz :)

HEH ano własnie proces erozji powierzchni i utleniania sie. szkoła i chemia kolego.

Oczywiście, że występuje - korozja elektrochemiczna, gdzie miedź jest składnikiem reakcji a nie katalizatorem czyli "przyspieszaczem" reakcji. to raz. a dwa, że jeśli coś przyspiesza reakcję to jak jednocześnie może być izolatorem (składników reakcji??)? logika kolego ;)

btw. z papierów jestem chemikiem.

Najważniejsze żeby działało i nie zamarzało!

Amortyzatory
Powrót