[164] Wtryski w 3.0 12v

Bates911

Nowy
Auto
164 V6 3.0 12v
Witam,
Dziś zrobiłem około 370 km, lecz pod koniec Alfa zaczęła się dławić... pomyślałem pewnie sonda lambda do wymiany, to nie będę ostro jechał i spokojnie dojadę do domu... lecz 4 kilometry przed domem zgasła i zapaliła się kontrolka wtrysków. No i niestety już nie chciała odpalić. Gmerałem przy wtyczkach i bezpiecznikach lecz nie dało to efektu. Jak myślicie co to może być? Dodam jeszcze że pompę paliwa słychać lecz nie ma tragedii, bez problemu podawała paliwo przez całą trasę.
Pozdrawiam Bartłomiej.

Jest to normalne skoro silnik gaśnie to kontrolka wtrysku sie zapali. Podczas jazdy gdy silnik się dławił zapaliła sie kontrolka?

Pod koniec jazdy się zapalała, i się przy tym dławił. Ale odejmowałem gazu i szla dalej, aż w końcu zgasła. Jeszcze przy okazji jeśli ktoś może podesłać linka do listy mechaników z Krakowa, bo gdzieś mi się zapodział temat :/.

Jeśli sam niegrzebiesz w autkach to najrozsadniej zawiez do znajomego mech. Jest szereg rzeczy które nalezy sprawdzic w takiej sytuacji.

Na pierwszy rzut sprawdziłbym przekażnik pompy i wtryskiwaczy pod maska silnika, to najprostsze i nie wymagające nakładów sprawdzenie. Potem czujnik położenia wału. Napisz jaki to silnik bo w 164 były różne, wiemy że to 12v

Jest to 3.0 V6 12V Super 184 KM Na dowodzie: 3.0 IE, rok auta 1996. Jak byś mógł napisać mniej więcej gdzie się znajdują te przekaźniki by bym wdzięczny.

Edit: Zaraz jak coś to pojadę po przejściówkę 3 pin i spróbuję go podpiąć, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ostatnia edycja:
Koledzy co mają takie auto naprowadzą cię bardziej precyzyjnie. Nie pamietam nawet czy ten silnik miał aparat zapłonowy czy czujnik połozenia wału

Ostatnia edycja:
Jedno pytanie, z tego co czytałem to złącze diagnostyczne jest pod dywanikiem gdzieś przy pedale gazu, zgada się?

Jest to 3.0 V6 12V Super 184 KM Na dowodzie: 3.0 IE, rok auta 1996. Jak byś mógł napisać mniej więcej gdzie się znajdują te przekaźniki by bym wdzięczny.

Edit: Zaraz jak coś to pojadę po przejściówkę 3 pin i spróbuję go podpiąć, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jak masz na 3-piny, to złącze zapewne masz w komorze silnika - na sciance grodziowej - wtyczka zabezpieczona takim kapturkiem.
Ale moge się mylić - sprawdź to

właśnie widzę że różnie to inżynierowie z Włoch montowali, raz jest z lewej strony w komorze silnika jak mówisz, raz pod schowkiem u pasażera, a też gdzieś widziałem że jest przy konsoli środkowej pod dywanikiem od strony kierowcy. Najgorsze jest to że nie mam auta pod domem tylko kawałek dalej :/. Zlokalizowałem także przekaźniki "W komorze silnika za chłodnicą przy przekaźnikach od wentylatora chłodnicy pod taką plastikową osłonką mocowaną dwiema śrubami krzyżakowymi. U mnie te przekaźniki mają metalową obudowę." Trudno jadę po przejściówkę, i będę próbował podpinać. Może uda się na własna rękę to załatwić, a jak nie to będzie musiała czekać do marca :(.
Pozdrawiam Bartłomiej.

Edit: Udało się podjechać pod blok, lecz od razu po odpaleniu chodziła na 2000 obr. przez jakieś 2 minuty. Lecz kontrolka dalej się świeci i przy przy gazowaniu dławi się. I mam problem z podłączeniem się pod ECU, korzystałem z FiatEcuScan 2.5 i 3.5, wtyczkę znalazłem pod schowkiem tylko z tego co wiem jedno wejście jest pod ABS, a drugie pod ECU... zgadza się ?

Edit 2: Wiec tak, przekaźniki są ok, czujników nie udało mi się sprawdzić (jeszcze nie doczytałem gdzie one są), pod komputer nie udało się jej podpiąć (niekompatybilny interfejs), ale odpalić się udało nawet kontrolka wytrysków zgasła tylko że po 30 sekundach z obrotów jałowych weszła na 2000 RPM pochodziła tak z minute i znowu miała około 1000 RPM i strasznie się dławi.

Ostatnia edycja:
zadzwon do mnie lto powiem ci jak odczytac bledy. moj nr 507154963. zadzwon jak bedziesz przy aucie

Kasza85 dzięki za pomoc, lecz jedyne co wychodzi to 4444 i 0000 :/. Wiec zabrałem Belle na szybki wypad, żeby od razu po jeździe sprawdzić, ale niestety to samo 0 błędów. Dziwne to jest bo przez około 20 min jest wszytko ok, potem się zaczyna lekkie dławienie, słaba reakcja na pedał gazu, ale to wszytko stopniowo najpierw się to zaczyna na 5-4k RPM potem już przy 3k RPM. Na razie sobie odpuszczam, w przyszłym roku się tym zajmę :D btw. Wszystkiego najlepszego :)

czujnik temperatury płynu chłodzącego może być - daje sygnał że silnik nie dogrzany i przelewa, niewielka nieszczelność w dolocie - to przychodzi mi do głowy. kiedyś miałem podobne objawy to padł czujnik położenia wału korbowego - gubił sygnały - brak błędu w motroniku

Wtyczka 3pin od ecu powinna być po lewej stronie w nogach pasażera. Blisko środkowego tunelu bo tam znajduje się komputer.
W 96r powinien to być już silnik 180KM z modułem zapłonowym zamiast aparatu.
FiatEcuScan powinien bez problemu połączyć się z tym ecu.

Uszkodzony czujnik położenia wału objawiałby się gaśnięciem na rozgrzanym silniku, jak ostygnie można odpalić - ciepły nie zawsze da się odpalić.
Stawiam na nieszczelność w dolocie lub uszkodzony przepływomierz ewentualnie sonda lambda.
Te uszkodzenia bardzo często nie pozostawiają błędów.

Masz tam lpg czy tylko benzynka ?

Ostatnia edycja:
Właśnie rozmawiałem z ojcem i stawiamy na przepływomierz lub sondę. Co do lewego powietrza to muszę dokładnie obejrzeć gumę za przepływomierzem. Czujnik od temperatury też zobaczę. Podłączyć się da tylko ja mam niekompatybilny interfejs... muszę się zaopatrzyć w VAG KKL ale to dopiero w marcu, teraz będę musiał i tak zostawić ja na 2 miesiące :(, o tyle dobrze że będzie miała dobrą opiekę :). LPG jest ale odłączone.

Edit: Na 99% padła sonda lambda. Zastanawiam się nad tą KLIK, miał ktoś z nią do czynienia ?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót