[164] 164 Q4 w marcowym Top Gear Polska

Bo to zbyt krzykliwy kolor dla limuzyny. Mnie bardziej dziwi ta pozycja - 210 weiß:)

Zawsze podobała mi się w bieli. Faktycznie powstało takich sporo procentowo, a bardzo rzadko widać gdziekolwiek.

- - - Updated - - -

Jeśli wierzyć w te liczby:

164471 164 FL 3.0 V6 24V 4X4 1993-1993 2
164451 164 3.0 V6 24V 4X4 FL DEINQU. 1993-1994 959
164461 164 3.0 V6 24V 4X4 FL 1994-1995 210
?????????????????????????????????????? 1995-1997 35 - tak by wychodziło,

to oznacza, że w 1993 roku powstały tylko dwa egzemplarze podczas gdy w sprzedaży była już QV 24V.
Piszę o tym dlatego, że nie wiem ile było modeli przedprodukcyjnych, a że taki posiadam zawsze chciałem to wiedzieć.
Moją zbudowano 26.03.1993r.

Ostatnia edycja:
3.0 V6 24V Q4: 1206 Stück (130 alfarot, 210 weiß, 601 schwarz, 195 proteorot,642 dunkelgrau, 644 mittelgrau)

Ciekawe... Zawsze sądziłem, że czerwonych Q4 powstało najwięcej, a w rzeczywistości to najmniej popularny kolor.

Zaszła pomyłka!
Liczby w nawiasie to kody lakierów. Nie mają nic wspólnego z liczbą egzemplarzy powstałych w danym kolorze.

- - - Updated - - -

Dodatkowo od 10/`95 do 06/`97 doszedł grafit tytan nr 613.

Gratuluję kolejnego artykułu !!!
Oby więcej tak pozytywnie zakręconych ludzi w tym kraju.
Ja znalazłem kiedyś informacje, że powstało ponad 2200szt Q4
Za to QV 24V - 788szt !!! i produkowano tą wersję tylko przez 4miesiące na przełomie 93-94roku...
Została zastąpiona właśnie Q4.
Fajnie byłoby kiedyś zrobić "powszechny spis" :)

Tak czy inaczej ciekawe ile tych wersji pozostało "wśród żywych".

Fajnie że znowu coś się dzieje wokół 164!

- - - Updated - - -

I to w Top Gear! co prawda czasopiśmie ale zawsze coś!

- - - Updated - - -

W sumie to może lepiej niż tak jak w którymś odcinku przecięli ją na pół a póżniej zespawali razem ze Sabb-em robiąc limuzynę.

- - - Updated - - -

To tak tylko na marginesie,serdeczne gratulacje dla właściciela 164qv.

Za to QV 24V - 788szt !!! i produkowano tą wersję tylko przez 4miesiące na przełomie 93-94roku...
Została zastąpiona właśnie Q4.

Z tego co wiem 788 powstało QV 12V, czyli przedliftowych 1990-1992.

- - - Updated - - -

W sumie to może lepiej niż tak jak w którymś odcinku przecięli ją na pół a póżniej zespawali razem ze Sabb-em robiąc limuzynę.

Pamiętam ten odcinek. May zbudował swoją limuzynę z Saaba 9000 i granatowej Alfy 164 QV. Przykro to się oglądało...

Załączniki

• EPER.jpg
    EPER.jpg
    66.4 KB · Wyświetleń: 84
Ostatnia edycja:
Ale Top Gear to nie jest standartowy program motoryzacyjny i bardzo Ci gratuluję jeszcze raz!

- - - Updated - - -

Może moja za parę lat też zagości na łamach jakiegoś pisma chodż to tylko ośka!

Zastanawia mnie jeszcze ta antena w tylnej szybie.
W mojej Q4 z '94r jest "normalna" antena wystająca z błotnika.
Nie sądzę by była nieorginalna.
Może dopiero w późniejszych egzemplarzach była w szybie?
I lusterko wsteczne jest zwykłe, nie fotochromatyczne.

Zastanawia mnie jeszcze ta antena w tylnej szybie.
W mojej Q4 z '94r jest "normalna" antena wystająca z błotnika.
Nie sądzę by była nieorginalna.
Może dopiero w późniejszych egzemplarzach była w szybie?
I lusterko wsteczne jest zwykłe, nie fotochromatyczne.

Myślę, że na pewno antena w Twoim aucie jest dołożona. Lusterko fotochromatyczne było w standardzie ale w późniejszych rocznikach. W 94r. raczej nie było dostępnej tej opcji (chyba Yacek zwrócił już na to uwagę)

W mojej Q4 mam jeszcze system rozłączania elektryki podczas wypadku ( puszka przy prawej nodze pasażera z przodu), co też występowało dopiero pod koniec produkcji.

Jeszcze dokładnie przyjrzę się tej antenie, ale wygląda na orginalną.
Jak można poznać czy w tylnej szybie jest antena?
A ten system bezpieczeństwa (rozłącza dopływ paliwa) jest również u mnie.
Często słyszę, że Q4 miała hamulce Brembo, jednak u mnie z przodu są zaciski Lucas i tarcze identyczne jak w każdej 24v.
Z tyłu już są inne, występujące tylko w Q4 tarcze wentylowane, ale zaciski znowu Lucas.
Jak to w końcu jest z tymi hamulcami?

Jak można poznać czy w tylnej szybie jest antena?
Często słyszę, że Q4 miała hamulce Brembo, jednak u mnie z przodu są zaciski Lucas i tarcze identyczne jak w każdej 24v.
Z tyłu już są inne, występujące tylko w Q4 tarcze wentylowane, ale zaciski znowu Lucas.
Jak to w końcu jest z tymi hamulcami?

Zagłębiajac się w temat anteny, widzę że modele 164L i 164S na rynek amerykański posiadały antenę na błotniku wysuwaną elektrycznie. Zatem bardzo możliwe, że i w Europie wychodziły takie egzemplarze.
Sprawdzisz to poprzez zerknięcie na obrzeże tylnej szyby z wnętrza auta. Powinny być widoczne dwa styki od podgrzewania i dwa od anteny( chyba przy podsufitce, pośrodku).

W temacie hamulców nie pomogę. Też słyszałem, że w Q4 są brembo.

żadne Brembo. Zwykłe Lucasy. Może ktos gdzies sobie przełozył ze 166 Brembo i stąd taka plotka, ale fabrycznie wychodziły zwykłe Lucasy. Fakt, tutaj sie nie postarali i mogliby dac lepsiejsze...

żadne Brembo. Zwykłe Lucasy. Może ktos gdzies sobie przełozył ze 166 Brembo i stąd taka plotka, ale fabrycznie wychodziły zwykłe Lucasy. Fakt, tutaj sie nie postarali i mogliby dac lepsiejsze...

Pewnie tak to jest, że ludziom myli się ze 166.

A już myślałem, że w mojej jest coś namieszane.

Fakt, że hamulce nie są najsilniejszą stroną tego auta.

Macie całkowitą rację co do hamulców w porównaniu z innymi samochodami niestety wypadają średnio.

- - - Updated - - -

Ale masa samochodu i gabaryty też robią swoje.

Kiedyś był cytat jednego z projektantów Alfy zapytanego o słabe hamulce w uwcześnie nowym prezentowanym modelu. Powiedział że Alfa ma przyspieszać i skręcać a po co się zatrzymywać :). Kojarzy ktoś, był kiedyś chyba ten cytat na cuoresportivo.pl ?

Kiedyś był cytat jednego z projektantów Alfy zapytanego o słabe hamulce w uwcześnie nowym prezentowanym modelu. Powiedział że Alfa ma przyspieszać i skręcać a po co się zatrzymywać :). Kojarzy ktoś, był kiedyś chyba ten cytat na cuoresportivo.pl ?

To cytat z Enzo Ferrari który tak odpowiedział na zarzut słabych hamulców w jego samochodach.

co do hamulcow w 164 .. w zielonej alfie mialem swietne w czarnej pozniej . a w nowej tez swietne..
sprawa sie rozchodzi czy cylinderki w zaciskch hamulcowych sa w 100 ^% sprawne . no i podstawa odpowietrzenie układu/
często te problemy pochodzą od tylnych

Amortyzatory
Powrót