[33] Ustawienie rozrządu

mati33

Nowy
Auto
alfa romeo 33 imola 1992r/ alfa romeo 146 junior / alfa romeo 147 1.6 ts
Witam. Mam problem z ustawieniem rozrządu a mianowicie nie zgrywają się znaki na kole zamachowym i wałkach rozrządu, są minimalnie przesunięte o ok pół do 1 ząbka na wałkach.
Pytanie drugie czy wałki rozrządu ustawiać znakami pośrodku otworów w tylnej obudowie rozrządu, lewy i prawy otwór są w innych odległościach od końca obudowy, czy może na aluminiowej obudowie wałka rozrządu

Oj szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi. Ustawiam według schematu znalezionego na forum i instrukcji napraw dla 33 i Jakbym nie próbował ustawić po prostu nie zgrywają się znaki, więc założyłem temat.

ustawiaj wg rysunku tak jak w instrukcji napraw. wałek na głowicy po stronie kierowcy trzeba przytrzymać kluczem bo ucieka.

na który znak ustawiasz koło zamachowe?? oba znaki na kołach rozrządu mają być w otworach nie koniecznie idealnie na środku ale w miarę symetrycznie po obu stronach.

Więc tak koło zamachowe ustawiam na T . Czyli koła wałków mogą być lekko przesunięte, i nie zwracać uwagi na to że otwory nie są w tej samej odległości od końca obudowy rozrządu?. Bo gdy ustawiałem idealnie pośrodku to pasek nie wchodził w swoje miejsce na kole rozrządu brakowało pół ząbka paska.

i nie zwracać uwagi na to że otwory nie są w tej samej odległości od końca obudowy rozrządu?.
nie rozumiem, jak masz oryginalne obudowy to powinno być wszystko ok, położenie znaków sprawdzasz oczywiście po poluzowaniu rolek?? najlepiej zrób sobie znaki z przodu żebyś nie musiał zaglądać co chwilę na znak "T" , Tak jak pisałem znak nie musi być idealnie w środku otworu ważne żeby się mieścił caały w otworze i żeby oba były w takim samym położeniu wzlędem otworu. Napinasz paski, robisz kilka obrotów wałem i sprawdzasz dopiero co wyjdzie, w 8V to jest naprawdę prosta sprawa.

Zrób może jakieś foto będzie prościej ocenić , bo tak to trudno coś zgadnąć co ci tam nie pasuje.

- - - Updated - - -

oczywiście jak ci brakuje pół ząbka to montujesz, tyle to napinacz ci zdejmie potem.

no i jak by teraz oba znaki ustawić w kółka na osłonach, to powinno na wale brakować jednego zęba do znaku "T" i było by OK

- - - Updated - - -

pasek u ceibie ma mieć 100 zębów.

czyli na wale może brakować tego jednego zęba, bo tak wychodzi gdy znaki na wałkach ustawie w kółkach na obudowie. Dzięki za pomoc

no i jasne , przestaw oba wałki po jednym zębie w kierunku przeciwnym DOWZ stojąc od przodu auta i po sprawie.

Amortyzatory
Powrót