[164] Bella nie odpala - brak iskry 2.0 V6 TB

lupo7

Nowy
W końcu mnie dopadło... :) bella się obraziła :)
Autem wjechałem do garażu i zająłem się konserwacją spodu i wydechem,
trwało to parę tygodni ;), wczoraj próbowałem odpalić i.... dramat...
Rozrusznik kręci, paliwo jest, iskry barak....
Sprawdziłem:
- zasilanie cewki jest
- przepływomierz raczej OK
- czujnik obrotów OK
- moduł mocy raczej OK bo przy włączaniu zapłonu przeskakuje iskra - przy rozruchu już nie
Sprawdziłem oscyloskopem - impulsów na wejściu modułu mocy BRAK :(
Spotkał się ktoś z takim przypadkiem??
Mam podejrzenia - Motronic ML4.1 lub EZ212K....
Jutro sprawdzę sobie czy coś wyłązi z EZ212
Ale nie mam rozpiski Motronika - ma ktoś rozpiskę pinów co gdzie wychodzi z Motronica ML4.1??
szczególnie interesują mnie połączenia Motronic -> EZ212, kiedyś miałem wydruk z Autodaty ale zgubiłm...
Pooomoocy :)

wygląda na czujnik położenia wału .. sprawdzałeś?

- - - Updated - - -

... nie doczytałem

wygląda na czujnik położenia wału .. sprawdzałeś?

Właśnie dziwne jest to że wszystko wygląda OK oprócz tej iskry...
impulsy na wtryskiwacze są więc wygląda jakby ECU chciały odpalić...
na czujniku oczywiście piękny sinus :)
teraz nie wiem czy motronic nie daje impulsów do EZ212 czy to EZ212 padło
chyba że są inne możliwości że system odcina zapłon????

hahaha powiem Wam teraz dopiero mam problem... :)
ale po kolei..
walczyłem dzisiaj z ECU tzn szukałem iskry :), wyczyściłem wszystkie masy, sprawdziłem przekaźniki,
sygnały z ECU - wszystko co się dało i nic....
ponieważ potrzebowałem garażu wypchnąłem z pomocą rodzinki auto na zewnątrz...
no i tata mówi aaa spróóbuuj może zapali ;) - wsiadam, kręcę - załapała na nie wszystkie garki :O
i teraz zapala - chociaż kuleje ale to oczywiście przez zalane świeczki...
i co teraz ????? o co kaman??? :O
haha jak coś się wyjaśni to dam znać....

Ostatnia edycja:
zmierz opór tego czujnika...
wiesz obserwowałem sygnał przy Motronicu.. - bez zarzutu,
a po drugie jakby nie było sygnału z czujnika obrotów to paliwa by tez nie podawał? - dobrze kombinuję?
a paliwo leciało (impulsy + smród z wydechu ;))
opór też mierzyłem, nie pamiętam ale chyba 500 cośtam Ohm więc ok

Może jestem młody i pewnie myślicie że mało wiem, ale zaryzykuję i odpowiem w tym temacie. Mój dziadek ma Alfę 164 3.0 V6 , jest mechanikiem i trochę się od niego uczę i z własnego doświadczenia jakie mieliśmy z Alfą to może być czujnik przy kole pasowym lub czujniki na wałkach rozrządu (Nie wiem czy wersja 2.0 V6 ma te czujniki). Sprawdz styki od tych czujników czy nie są zaśniedziałe i przepryskaj je WD-40. To powinno pomóc.

Może jestem młody i pewnie myślicie że mało wiem, ale zaryzykuję i odpowiem w tym temacie. Mój dziadek ma Alfę 164 3.0 V6 , jest mechanikiem i trochę się od niego uczę i z własnego doświadczenia jakie mieliśmy z Alfą to może być czujnik przy kole pasowym lub czujniki na wałkach rozrządu (Nie wiem czy wersja 2.0 V6 ma te czujniki). Sprawdz styki od tych czujników czy nie są zaśniedziałe i przepryskaj je WD-40. To powinno pomóc.
Czujnik impulsu zapłonowego 0356914224 bosch .. myślę że to winowajca ... sam go poszukuje

Dyny@ poszukaj w sklepie HART tam znajdziesz :)

powiem Wam że powoli się poddaję :)
samochód zachowuje się przedziwnie :)
pisałem że odpalił... - po 2 dniach znowu walczyłem - za żadne skarby nie chciał odpalić
wygląda to tak że kręcę kręcę, sprawdzam świece - mokre - czyszczę, suszę, podmieniam - po czasie zaczyna coś tam załapywać..
ostatnio zapalił na 3 cylindry i chodził ok tzn reagował na gaz wolne obroty stabilne - no ale 3 cylindry nie palą:) (3, 4 i 6 nie palił)
postał dzień - znowu nie pali... - jakaś masakra...
podsumowując: iskra i paliwo jest a nie pali...
sprawdziłem wtryski - ładnie rozpylają
treaz to stawiam na walnięty komputer - może nie ma synchronizacji między zapłonami a napełnianiem cylindrów?? lub walnięta gdzieś wiązka lub jakaś usterka mechaniczna.... (przeskoczył rozrząd?) - muszę sprawdzić sprężanie ale nie chce mi się wierzyć że tak nagle zniknęło :)

Odepnij przepływomierz gdy nie będzie chciała odpalić i zobacz wtedy czy odpali przy odpiętej przepływce

hmm o ile dobrze pamiętam to bez przepływki nie chciała nigdy odpalać :) - ale sprwdzę bo nie pamiętam czy to przy tym aucie sprawdzałem :)

ale przepływomierz też pobieżnie sprawdzałem - tzn rezystancję czujnika temp i rezystancję potencjometru - ale porównam jeszcze dokładnie z wymaganiami

Nie dodawaj gazu przy odpalaniu

z przepływomierzem czy bez odpala tak samo...
dzisiaj odpaliła znowu na 3 cyl i chodziła równo; zmierzyłem ciśnienie sprężania na cylindrach i jest porównywalne na tych co palą i nie palą...
Jedno mnie zastanawia bo nie palą 3 cylindry: 3, 4, 6 a kolejność zapłonów przynajmniej po opisie kopułki jest (zaczynając od 1):
1, 4, 3, 6, 5, 2 - dobrze kombinuję?
Dziwne trochę.. czyli kolejne 4, 3, 6 nie palą z tym że 4-ka czasem prycha... - jeszcze muszę sprawdzić rozrząd...

W końcu mnie dopadło... :) bella się obraziła :)
Autem wjechałem do garażu i zająłem się konserwacją spodu i wydechem,
trwało to parę tygodni ;), wczoraj próbowałem odpalić i.... dramat...
Rozrusznik kręci, paliwo jest, iskry barak....
Sprawdziłem:
- zasilanie cewki jest
- przepływomierz raczej OK
- czujnik obrotów OK
- moduł mocy raczej OK bo przy włączaniu zapłonu przeskakuje iskra - przy rozruchu już nie
Sprawdziłem oscyloskopem - impulsów na wejściu modułu mocy BRAK :(
Spotkał się ktoś z takim przypadkiem??
Mam podejrzenia - Motronic ML4.1 lub EZ212K....
Jutro sprawdzę sobie czy coś wyłązi z EZ212
Ale nie mam rozpiski Motronika - ma ktoś rozpiskę pinów co gdzie wychodzi z Motronica ML4.1??
szczególnie interesują mnie połączenia Motronic -> EZ212, kiedyś miałem wydruk z Autodaty ale zgubiłm...
Pooomoocy :)
jak mi nie odpala na benzynie to moge na gazie .. napisz cos wiecej o swojej alfie
jaka masz turbine garreta czy mitschubishi

a zapomniałem napisać :) że sprawa rozwiązana... :) było parę rzeczy że źle paliła - wszystko przez to że długo stała :) ale głównym winowajcą okazał się przepływomierz.... - nie spodziewałem się tego że mogą się takie jaja dziać przy odpalaniu właśnie przez przepływomierz...
wpadłem na to całkiem przypadkowo, okazało się że wytarta jest ścieżka oporowa w przepływomierzu - na razie przesunąłem troszkę płytkę i już odpala bez problemu - docelowo chcę zrobić konwersję na MAPa - ecumaster już czeka, tylko czasu brak...

a turbinka siedzi garretta

U mnie identycznie jak u Ciebie tylko że wczoraj mi odpaliła i chodziła na 3 cylindrach a dziś nic i nawet zniknęła iskra. Spróbuje najpierw z tymi kostkami od czujników wałków itp. A potem sprawdzę przepływomierz.

Mialem w ubiegłym roku po wymianie rozrządu i czyszczeniu pokrywa zaworówych identyczny problem na początku samochód nie odpala po jakimś czasie jak poczyscilem styki w obu centralkach samochód zaczął łapać ale nie na wszystkie cylindry przy podłączonym FESie obroty na rozrusznik 1000-1500 po wymianie czujnika polozenia wału wszystko wróciło do normy. Dla szukających powiem że czujnik pasuje do TS 8v że 164 w przypadku kupna używki radzę zaopatrzyć się w podstawkę czujnika gdyż po tylu latach będzie problem z demontażem starego bez uszkodzenia podstawki.

Cześć podepnę się pod temat, Mam taki sam problem, od 2 tygodni siedzie w garażu i kombinuje już sił niemam i zgłupiałem. BRAK ISKR NA KAŻDYM Z 6 CYLINDRÓW. zmieniłem niedawno pasek pompę filtry następnie przejechałem co koło 100km zgasiłem auto pod domem i już nie odpaliło. Ciśnienie paliwa na listwie jest więc pompka działa, pod czujnik walka podłączyłem diodę Led, dioda mruga przy rozruchu)(czujnik daje impulsy) tylko niema sterowania na cewkach (napięcie na cewkach jest przy załączanym zapłonie.) nie wiem co jeszcze mógłbym sprawdzić, ktoś ma pomysł. Czujnik walka wysyła impulsy do ECU....? A ECU pewnie do jakiegoś modułu sterującego. Ale z tą tad już nie wychodzi steriwanie na cewki. Dobrze kombinuje? Jest ktos w temacie co by mię mógł pokierować trochę bardzo by mi pomógł

Ty pytasz o silnik ze 166?
A tam jest inny sterownik jak w 164.

Problem rozwiązany, przerwa w obwodzie pomiędzy stacyjka a centralka immo. To u mnie dawało takie objawy.

Amortyzatory
Powrót