Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: [156] problem z elektryka wycieraczek

klekot81
    Gość

Domyślnie [156] problem z elektryka wycieraczek

Mam mala usterke techniczna, po przekreceniu kluczyka w stacyjce natychmiast zaczynaja dzialac mi wycieraczki. Nie ma sposobu na ich wylaczenie oprocz wyciagniecia bezpiecznika. Regulacja predkosci w tej chwili nie dziala a one mieszaja i mieszaja.Czy ktos ma rade jka moglbym ta usterke usunac?? Dzieki i pozdrawiam wszystkich

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Ale wejście. Po pierwsze- przedstaw się, po drugie- jaki samochód, po trzecie jeśli już uzupełnisz profil to opisz problem w dziale dot. tegoż samochodu. Możliwe że coś ci zwiera przy przełączniku zespolonym, lub przekaźniku.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

miałem to samo. winą jest prawdopodobnie zamoczony przekaźnik. musisz z jakimś mechanikiem dojść gdzie się zbiera woda bądź wilgoć.
    u mnie to wymagało wstawienia szyby na nowo, bo poprzedni klej ledwo co trzymał
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

klekot81
    Gość

Domyślnie

A moze poradzil bys mi gdzie mam tego szukac to sprobuje sam rozwiazac ten problem? Z poczatku myslalem ze cos jest nie tak przy manetce bo czasowki przestaly reagowac i moge tylko przyspieszyc predkosc wycieraczek a wylaczyc juz wcale

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

ogólnie rzecz biorąc miałem ostatnio więcej takich przypadków więc oddałem auto do elektryka mówiąc mu żeby wszystko posprawdzał i pozabezpieczał. jak dotąd nic sie nie dzieje. ale niestety nie dowiadywałem się gdzie są poszczególne przekaźniki

moge tylko powiedzieć że u mnie prawdopodobnie za "przecieki" odpowiadały odchodzące gumy w górnych rogach szyb. woda się tam dostawała i po słupkach leciała w dół na elektryke
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

klekot81
    Gość

Domyślnie

ok,dzieki za odpowiedz i zobacze przezweekend czy uda mi sie cos zrobic a jak nie to dzwonimy po wachure. Dzieki i pozdrawiam

Przemek K
    Gość

Domyślnie

U mnie coś się poniszczyło
    Kiedy włączę jednokrotne przetarcie szyby, to muszę trzymać dźwignię, bo inaczej zatrzyma się w miejscu, w którym puściłem dźwignię, czyli np. na środku.
    Czasowe nie działają, jedynie najszybsza opcja stałego wycierania, która kiedy ją wyłączę to zatrzyma wycieraczkę w miejscu wyłączenia (wycieraczka nie doleci do końca).

Ktoś ma pomysł co do przyczyny ?

piter34
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Przemek K
    Ktoś ma pomysł co do przyczyny ?
    To jest popularny problem w Alfach. Miałem to samo.

Jeżeli nie działa Ci tryb przerywany, to trzeba wyjąć plastiki podszybia, aby Twoim oczom ukazał się silniczek wycieraczek. Następnie trzeba rozebrać takie ustrojstwo, które znajduje się NAD silniczkiem i do którego są podłączone bodajże 2 złącza elektryczne. Tam w środku jest mechanizm od "czasówki". W środku znajdziesz wszystko zatopione w takim fabrycznym gęstym smarze, skutecznie blokującym działanie elementów tego układu. Należy to przeczyścić i zapsikać jakimś kontakt-sprayem. Tak było u mnie i to wszystko robiłem na podstawie opisu z http://www.alfa156.net/tech/wipers.html