Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Hak holowniczy - ktoś z okolic Warszawy

Użytkownik Rowerzysta Avatar meason
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia

Domyślnie Hak holowniczy - ktoś z okolic Warszawy

Witajcie
    Tak tak, oczywiście wiem, że hak do Alfy można montować tylko po to, żeby ciągnąć na lawecie drugą Alfę
    Do rzeczy. Kupiłem hak Westfalii z demontażu - niby wszystko ok ale problem z montażem o tyle, że brakuje kilku blach, które idą do mocowania od wewnętrznej strony bagażnika. Pod tym linkiem są zdjęcia: http://www.kevinhallas.co.uk/156towbar.htm mam główny element z kulą, natomiast pozostałych blach brak, ta po prawej stronie jest praktycznie płaska, można ją bez problemu dorobić, natomiast z tą po lewej stronie która idzie nad tłumikiem już gorzej. Pytanie do Was mam takie - może ktoś ma hak w swojej alfie albo gdzieś w kącie zdemontowany i mógłby mi udostępnić tę blachę na dzień/dwa, ja wtedy mając wzór, mógłbym dorobić podobną dla siebie, a Waszą zwrócić w stanie nienaruszonym razem z przysłowiową flaszką Oczywiście co producent to trochę inaczej, ale sam sposób mocowania podobny, różni się chyba tylko rozstawem otworów, więc jakoś to można obejść.
    pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    -------
    Auto
    ------------

Domyślnie

Zobaczysz jaki problem będziesz mieć z elektryką.. Załącznik 108449Załącznik 108450
    Ja kupiłem od sedana i musiałem okienka wycinać ,a montaż odbył się bez instrukcji jaka znalazłeś.Jeśli chodzi o blachy to nie chce mi sie rozkręcać i mierzyć .Te blache po lewej łatwo sobie dorobisz biorąc pod uwagę Fotkę z tego twojego linka.Pozbądź się wykładzin,a do pomiaru użyj wydrukowanego zdjęcia z widoku od góry który jest w linku..Sugerując się zdjęciem pomierzysz wymiar blachy.Co do otworów na śruby to zaznaczysz sobie jak będziesz mieć już gotowy wzornik .Przyłożysz sobie w bagażniku te blachę i będziesz mierzyć górne otwory,a boczne dopiero po przyłożeniu belki z kulą odznaczysz.Prosta sprawa tylko trzeba mieć trochę cierpliwości i pojęcia ..

Życzę powodzenia ,a jeśli naprawde nie dasz rady to zapraszam do mnie..

Użytkownik Rowerzysta Avatar meason
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia

Domyślnie

dzięki za sugestię, postaram się to ogarnąć, chociaż mam obawy co do tego wymiarowania. Dobrze by było, żeby to przylegało idealnie, bo w końcu przenosi dość duże siły. Mam taki pomysł, że może by zrobić model tego z włókna szklanego - kształt samo złapie jak się przesączy, a potem można jeszcze ładnie to poprzycinać na bokach i zrobić taki wzór jak fabrycznie.
    wie ktoś może na ile skrupulatny jest przegląd w stacji kontroli pojazdów? jeśli tak samo jak przegląd do dowodu to ten hak mógłby być nawet klejem przyklejony, zastanawia mnie po prostu czy się nie przywalą do tych blach, że nie takie. No i naklejka homologacyjna przy tej walce z tym hakiem mi się trochę zdrapała. W sumie jest oryginalna, ale część się zdrapała, co na to powiedzą?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    -------
    Auto
    ------------

Domyślnie

Jeśli chodzi o szablon z włókna to sobie odpuść bo to strata czasu i kasy.Wystarczy twardy karton i po kłopocie.Jeśli chodzi o przegląd to nikt Ci nie będzie rozkręcać wykładzin aby sobie zobaczyć blachy.Kup nowe atestowane śruby i tyle.Koleś będzie patrzeć na to najbardziej.Co do naklejki to nie wiem ..
    Najważniejsza jest homologacja na tabliczce/naklejce..