Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Wymiana licznika pytanie

Użytkownik Rowerzysta Avatar michal_evo1
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jtd 16v 2004r

Domyślnie Wymiana licznika pytanie

Chciałem wymienić licznik w mojej belli, taki kaprys, chciałbym mieć biały, bo mam białe auto Stąd pytanie, czy jeżeli dobiorę właściwy na allegro, po numerze, czy muszę robić osiowanie proxy, czy zadziała plug&play? Drugie pytanie, skąd mam wziąć numer licznika, tak aby podszedł, bez wyciągania mojego? Czy po Vinie ktoś mi to może sprawdzić? Czy wszystkie po właściwym numerze będa miały taki sam komputer (wielkość)? Czy jest różnica w licznikach jtd 16v i 8v? Z góry dzięki za odpowiedź! Poniżej kilka aukcji, jakie znalazłem

http://allegro.pl/licznik-zegary-alf...524913826.html
    http://allegro.pl/licznik-alfa-romeo...475336535.html
    http://allegro.pl/licznik-zegar-alfa...507159008.html
    http://allegro.pl/licznik-zegary-alf...514887450.html
    http://allegro.pl/licznik-alfa-147-1...526924046.html

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Cytat Napisał michal_evo1 Zobacz post
    Chciałem wymienić licznik w mojej belli, taki kaprys, chciałbym mieć biały, bo mam białe auto Stąd pytanie, czy jeżeli dobiorę właściwy na allegro, po numerze, czy muszę robić osiowanie proxy, czy zadziała plug&play? Drugie pytanie, skąd mam wziąć numer licznika, tak aby podszedł, bez wyciągania mojego? Czy po Vinie ktoś mi to może sprawdzić? Czy wszystkie po właściwym numerze będa miały taki sam komputer (wielkość)? Czy jest różnica w licznikach jtd 16v i 8v? Z góry dzięki za odpowiedź! Poniżej kilka aukcji, jakie znalazłem
    Nie - nie ma różnicy między 8v a 16v. Są dwie główne różnice jeżeli chodzi o liczniki. Pierwsza to liczniki przed i po liftingowe mają inne układ rozmieszczenia wskaźników ale i wersja przed i po liftingu są wymienne między sobą. Druga kwestia to czy w samochodzie jest duży wyświetlacz w liczniku czy nie - z dużym wyświetlaczem (komputer pokładowy) muszą być manetki z przyciskiem set na końcówce abyś mógł przechodzić sobie między poszczególnymi funkcjami w menu. Jeżeli chodzi o osiowanie proxy to bez tego się nie obejdzie. Nic ci też nie da że licznik ma ten sam numer VDO, bo to body komputer w sieci CAN nie rozpozna urządzenia. To tak jakbyś do sieci LAN podłączył drugi identyczny komputer i bez nadania IP próbował się z nim łączyć. Rozumiesz o co mi chodzi? No i najważniejsza rzecz to nie pomyl licznika z diesla z benzyną. Pozdrawiam.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Lesiu.Z
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    ZFA199 oraz ZAR930

Domyślnie

Jest jeszcze jedna różnica, inny licznik jest gdy auto ma sam system ASR a inny gdy kompletny VDC. Inna jest ikonka systemu

A kaprys dobry U siebie też zmieniałem licznik na biały bo oryginalny czarny wyglądał smutno

Poza tym jak na "nowym" liczniku bedzie mniejszy przebieg niż na starym do da się to łatwo skorygować do oryginalnego poziomu czyli "popchnąć do przodu" do prawdziwego przebiegu, jeżeli nowy będzie miał więcej niż stary to sam już ego nie cofniesz.
    Ostatnio edytowane przez Lesiu.Z ; 14-09-2013 o 07:34

Auto

Domyślnie

A wymiana samych tarcz zegarów na oryginalne w innym kolorze będzie skomplikowane? Przerabiał to ktoś? Przecież licznik mam sprawny... Czy podświetlenie będzie takie samo?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Cytat Napisał michal_evo1 Zobacz post
    A wymiana samych tarcz zegarów na oryginalne w innym kolorze będzie skomplikowane? Przerabiał to ktoś? Przecież licznik mam sprawny... Czy podświetlenie będzie takie samo?

Wymiana samych tarczek jest bardzo prosta i osoba zdolna manualnie powinna sobie bez żadnego problemu dać rade. Nawet chyba mam oryginalne jasne tarczki z wersji przedliftowej.

Auto

Domyślnie

to jestem zainteresowany, daj info na priv, jak chcesz się ich pozbyć, mam tylko nadzieję że będą pasowały... JTD, tylko ASR, duży komp...