Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Cały tył nie dziala

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Działdowo
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon, 2000 rok produkcji, 1,8

Domyślnie Cały tył nie dziala

Witam, mam taki problem otóż w mojej alfie nie działa prawie cały tylko samochodu (elektronika). Nie działają: światła awaryjne (przednie się świecą), wycieraczki, światła po otwarciu klapy. Sam próbowałem coś naprawić m.in odkręciłem cały tylny panel co jest na drzwiach klapy, a tam była wypięta kostka. Podłączyłem ja więc i tu po zamknięciu klapy światła się zapaliły, a jak chciałem zamknąć to się nie chciał. Rozumiem, czytałem że to jakiś przekaźnik, ale dlaczego nie działa wycieraczka. Jak dotknąłem silniczka to lekko ciepły.
    Sorki, że tak opisałem byle jak, ale myślę, że będziecie wiedzieli o co chodzi jak nie, to pytajcie

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Mechanizm wycieraczek przytarty wymontuj przeczyśc przesmaruj

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 156 SW 2.4 JTD

Domyślnie

Witam. Ta kostka to była od krańcówki zamknięcia tylnej klapy bagażnika i tylko . Nie potwierdzała zamknięcia (poprzez otwarty styk) dlatego poprzednik wypiął wtyczkę. Dlatego teraz nie możesz zamknąć samochodu (bo nie zamknąłeś klapy) ale za to świeci ci światełko w bagażniku ;-) Ale spokojnie o rozładowanie akumulatora, w alfach jest mechanizm wyłączania oświetlenia wnętrza samochodu, po upływie około 20 minut. W czesćciach ricambri nie ma ww. krańcówki (microswircvh), jest za to cały mechanizm tylnego zamka wraz z microsiwtchem za odpowiednią opłatą. W mojej alfie wykorzystano microswitche których producentem jest http://cherryswitches.com/. Można go wymienić, należy obciąć nity którymi przymocowany jest do mechanizmu zamka i zamontować nowy. W mojej alfie jak na razie jest ok, problem pewnie powróci na jesieni, wilgoć.

Co do wycieraczki to: sprawdź miernikiem czy w momencie włączenia tylnej wycieraczki dochodzi do wtyczki napięcie. Jeśli tak to powodem braku pracy jest zatarty mechanizm, a dokładnie sworzeń do którego przykręcone jest pióro wycieraczki. Zdemontuj , rozbierz, przeczyść, nasmaruj. Uwaga , może okazać się konieczne wybijanie sworznia wycieraczki z tulei obudowy, w takim przypadku zdemontuj na zewnątrz elektronikę wycieraczki. Wybijając sworzeń nie zniszcz gwintu.
    Ostatnio edytowane przez mptasins ; 16-09-2013 o 10:56